Pannon Ska

2007. 04. 11.
- Manapság a legtöbb zenekar joggal panaszkodik fellépési és kiadási lehetõségek hiányára. PASO annak a példája, hogy mégis lehet saját erõbõl befutni. Megmondanád a receptet?
 
KRSA: - Nagyon kell szeretni, teljes elhivatottsággal kell zenélni! Ha sugárzik rólad, hogy hiszel abban, amit csinálsz, mások is elhiszik, a te örömöd az õ örömük is lesz! Ez meggyõzi a közönséget, hónapról hónapra látni akarja a produkciót, hogy feltöltõdjön és egy kiadó pedig könnyedén beléd veti a bizalmát, mert tudja, hogy akkor is minden mûködni fog, ha õ nem tesz semmit, mert önjáró a csapat. A zene iránti fanatizmus segít, hogy átvészeld a legnehezebb, pozitív visszacsatolás nélküli helyzeteket is, végig kell járni a szamárlétrát és mindig képesnek kell lenni arra, hogy az egyszer már átélt legkeményebb körülményeket újra megéld - attól még, hogy egyik nap 4 csillagos hotelben alszol egy fesztivál után, másnap simán megeshet, hogy a koncertszervezõk fûtetlen garázsában szállásolnak el...
 
- Mennyit léptek fel Magyarországon és hol? Milyen a vidéki zenei élet és a fogadtatás a budapestihez képest?
 
KRSA: - Szerencsére mi nem panaszkodhatunk, sok a koncert és sok vidéki városba is hívnak minket, de igazából haldoklik a klubélet. Van egy pár város, ahova rendszeresen járunk, mint Szeged, Pécs, Debrecen, Eger, Gyõr, de a legtöbb esetben fõiskolai, vagy hasonló rendezvényekhez kapcsolódik a koncert, nem beszélhetünk "tisztán klub bulik"-ról. Igény pedig lenne rá, mert minimum olyan a fogadtatás, mint a fõvárosban, sõt az eddigi legõrültebb koncertélményeink például Szegedhez kötõdnek.
 
- Mesélj az elsõ külföldi koncertetekrõl.
 
KRSA: - Egy két napos túra volt egy cseh és egy szlovák fesztiválra. Nagyon jól sikerültek a bulik, de volt minden, ami kell: slusszkulcs elvesztés, kocsi meghúzása, szállás nem találása... :) De a lényeg, hogy ismeretlenül is jól fogadott minket a közönség és a szervezõk visszahívtak minket késõbb is ezekre a fesztiválokra!
 
- Mostanában sokat jártok külföldre. Ki szervezi a külföldi koncerteket nektek? Külföldön jobban lehet keresni?
 
KRSA: - Érkeznek önálló, eseti meghívások és vannak olyan országok, mint Németország, vagy Hollandia, ahol van állandó koncertszervezõnk, akivel rendszeresen dolgozunk. Kint a klubturnékon a kezdõ köröket futjuk, azokat, amiket az elején itthon, így 150-500 között vannak maximum egy bulin. Önmagában is, de a buszbérlés díja és az útiköltség levonása után, már biztosan sokkal rosszabbul keresünk, mint itthon - az elején még buktunk is. De persze az is igaz, hogy a legnagyobb eddigi gázsinkat egy külföldi fesztiválon kaptuk és javul a tendencia a klub bulik terén is, így reménykedhetünk, hogy egyszer megfordul a dolog és a kinti életszínvonalnak megfelelõen díjaznak minket!
 
- Hogyan találtatok meg az amerikai kiadót? Elégedettek vagytok az elsõ albumotok sikerével?
 
KRSA: - A PASO nem csak zenekar, hanem ska mozgalmi intézmény, s ennek keretében a soundsystem üzemeltetése, rádiómûsorok szerkesztése és az ismeretterjesztés mellett koncerteket is szervezünk. Az egyik ilyenre a Toasters nevû zenekart hívtuk meg, akinek a gitárosáé az az amerikai Megalith Records, aki kiadott minket. A koncertünk után odajött hozzánk, hogy mit szólnánk ahhoz, ha õ adná ki a következõ lemezünket. Nagyon örültünk - szerettünk volna valami együttmûködést, de erre az ajánlatra azért nem számítottunk! Azzal, hogy õk jelentették meg az albumot bekerültünk a nemzetközi vérkeringésbe, egyre több helyen cseng ismerõsen a nevünk. Ugyanakkor a hazai promóció teljes egésze ránk maradt, mert itt nincs a kiadónak képviselete, így ebbõl a szempontból hátrányosabb, mintha magyar kiadónk lenne. Az album sikerével elégedettek vagyunk, hiszen ezresével nyomja a kiadó a CD-t és mi már a harmadik nyomásnál tartunk egy év alatt, amivel a kiadónál is az egyik legtöbb lemezt eladó zenekar vagyunk, illetve ez itthon is szép eredménynek számít. Az viszont bizonyos, hogy egy kicsit nagyobb promócióval és idõben megoldott terjesztéssel még szebb eredményeket produkálhatnánk.
 
- Mutasd be a most megjelent maxi lemezeteket. Miért ad ki valaki maxit manapság?
 
KRSA: - Babylon Focus címmel jelent meg, két új PASO dalt és öt, a Budapest Ska Mood dalaiból készült, remixet tartalmaz. Célja, hogy egyszerre elõlegezze meg az év végén megjelenõ új PASO nagylemezt és a májusban boltokba kerülõ remixalbumot is. Elsõsorban promóciós szempontból jelentettük meg - már szerettük volna ezeket az új dalokat is viszonthallani a rádiókban, mert a régiekbõl jóval kevesebbet játszunk a koncerteken. A másik pedig, hogy kicsit magunknak csináltuk, ugyanúgy, ahogy magunk miatt jelentettünk meg egy 7 inches bakelit kislemezt. Egyszerûen úgy éreztük, hiányozna a polcról, ha nem csinálnánk meg.
 
- Mikorra várható a következõ album?
 
KRSA: - A remix album májusban, a következõ sorlemez pedig õsszel/télen jelenik majd meg. A lemez nagy részét már rögzítettük, de néhány szám felvétele és a keverés még hátra van.
 
- Tervek?
 
KRSA: - Markáns változás nem várható. Továbbra is keményen dolgozunk majd, hogy lépésrõl lépésre elõrébb jussunk és minél többen ismerjenek meg minket külföldön, illetve minél több ember ismerhesse meg általunk a ska zenét Magyarországon. Idén jelentõsebb külföldi ska fesztiválokon is lesz alkalmunk játszani, illetve a legtöbb hazai fesztiválon nagyszínpadon szerepelünk majd, így reméljük ez elõsegíti majd ezeket a dolgokat. Az új albumot megpróbáljuk az elõzõnél egy kicsit jobban promótálni itthon, majd egyeztetünk az amerikaiakkal. Ha lesz pénzünk klipre, akkor azt is csinálunk, addig pedig koncert, koncert, koncert!
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink