Összeszedik magukat a fesztiválok

2008. 11. 11.

A nemrég megnyitott fesztiválregisztráció egy hiánypótló felmérés és a majdani minősítési rendszer kiindulópontja. Ez lehet az átlátható, tervezhető támogatási szisztéma startköve is.

A www.fesztivalregisztracio.hu adatlapját bármelyik eseménysorozat kitöltheti. A jelentkezőnek például olyan kérdésekre kell válaszolnia: tagja-e hazai vagy nemzetközi szervezetnek, hány településen, hány helyszínen, milyen rendszerességgel rendezi meg a fesztivált. Kutatják: mi a fő műfaji jellemzője, hány programja van, reklám- és marketingszempontból volt-e fontos kapcsolata a turizmussal. Mi a célcsoport, valamint hányan látogatják, mennyi a fizető nézők száma. "Nem nyilvános adatként" használják a költségvetés számait (kiadást és bevételt), sőt még az is titkos, kik a művészeti és szakmai tanácsadók.

A kérdőív - hosszú egyeztetéssel - az országos fesztiválszövetségek összefogásával készült. Ezek a szervezetek delegálták a Szakmai Intéző Bizottság (SZIB) öt tagját. Feladatuk - többek között - a regisztráció irányelveinek meghatározása, egyeztetése, koordinálása.

- Minél több szervezet tölti ki az űrlapot, annál pontosabb képet kapunk a hazai fesztiválokról: a műfaji megosztottságról, a közönségről, a gazdálkodásról - mondja a Magyar Fesztiválszövetség és egyben a SZIB elnöke. Márta István szerint 3000-3500 eseménysorozatról lehet szó: művészeti fesztiválok, gasztronómiai események, de a tájnapok is ide tartoznak. Az ingyenes, önkéntes regisztrálás nemcsak statisztikaként fontos, hanem minősítési rendszer bázisa is lehet, amelynek metódusát szintén a SZIB dolgozza ki.

A regisztrálás, majd a minősítés eredménye a fesztiválpályázatok elbírálásában is nagy szerepet játszhat. Sőt, megvan már erre az első kísérlet. A korábbi évekkel ellentétben most időben, már az ősszel meghirdette pályázatát az NKA Kiemelt Kulturális Programok Kollégiuma (az Önkormányzati Minisztériummal karöltve). A kiírás szerint a 700 millió forint szétosztásakor előnyt élvez minden regisztrált fesztivál.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink