Oresund Space Collective interjú a Dalok.hu-n

2007. 05. 31.
Dalok.hu: Mit jelent az Oresund, és hogyan alakult meg az együttes?
 
Scott: Az Oresund a Svédországot és Dániát Malmönél és Koppenhágánál elválasztó tengerszoros neve. Az együttest azután alapítottam, miután kiléptem a Gas Gianttől (már nem akartak szintetizátoros hangzást, de egy ideig még maradtam menedzselni őket). Jóban voltam a svéd Bland Bladennel és a dán Mantric Muse bandával. Megkérdeztem, van-e kedvük némi kötetlen space rock jamminghez, ezért 2004 áprilisában Magnussal átmentünk Svédországba. Így kezdődött. Akkor még nem gondoltam arra, hogy együttessé alakuljunk, tulajdonképpen inkább egy zenész társaság vagyunk, ahol állandóan cserélődnek a zenészek.
 
Dalok.hu: Régóta nem adtok ki stúdiólemezt, csak a próbák felvételeit teszitek ingyen elérhetővé a honlapotokon. Miért?
 
Scott: Másfél évig csak improvizálgattunk és nem gondoltunk lemezfelvételre. Eltartott egy ideig, amíg eldöntöttük, hogy ez akár közös zenei projektnek is megteszi. Megpróbáltunk nagyon jó hangzást elérni stúdiókörülmények között, hátha valakiben felmerül, hogy kiadja.
 
Dalok.hu: Miért kezdtetek el stúdiólemezeket kiadni? Hogy vettétek fel őket?
 
Scott: Kíváncsiak voltunk, megtetszik-e egy kiadónak az, amit játszunk. Szerencsére Johnny a Transubstans Records-tól támogatott bennünket és szemmel tartotta a fejlődésünket. Az összes stúdiómunkát a koppenhágai Black Tornado stúdióban végeztük. Kibéreltük két napra a stúdiót, mindent felvettünk és később kevertük. A hangzással nagyon elégedettek vagyunk.
 
Dalok.hu: Mesélj a két lemezről, ami eddig megjelent
 
Scott: OK, az első CD címe “Oresund Space Collective”. Nem volt időnk vacakolni, nagyon gyorsan vettük fel és kevertük, 2005. július 13-án. A lemez nagyon nyugodt és elszállt. Első alkalommal voltunk stúdióban, a tagok nem kaptak jó hangzást a fülhallgatókban, szörnyen meleg volt. Vannak jó számok rajta, de persze egyre jobbak leszünk. Jó kis belazulós zene. A második cédénk 2 ½. órás űrutazás, igazi remekmű. Címe “It’s all about Delay”. Remek lett a felvétel a stúdióban, mindenkit megszállt az ihlet, ezért sikerült annyira jól. 5 és fél óra alatt vettük fel. Nagyon hatásos, improvizáció az egész. Ezen a dupla lemezen hallható kemény groove, hosszabb space elszállások, szintis számok, és még hard rock is. Mindent felölel, amit általában játszani szoktunk, büszke vagyok rá.
 
Dalok.hu: A space rock sokaknak a 70-es éveket idézi. Mi a helyzet vele ma a zenei élet színpadán?
 
Scott: A Space Rock mindig is kis szelete volt a zenei világnak, de attól még aktív. A kezdetet a Hawkwind, a GONG, a Pink Floyd fémjelzi, de ma már számos klassz csapat játssza ugyanezt a rock zenét, jó sok űrhangos szintetizátor hanggal. Még ma is undergroundnak számít a stílus.
 
Dalok.hu: Kiket hallgattok, és hogyan látjátok az irányvonal jövőjét?
 
Scott: Sokféle zenét hallgatok, de a kedvenceim ebből a vonulatból az Ozric Tentacles, Alien Planetscapes, Hidria Spacefolk, a Korai Öröm, Farflung, Spacious Mind….. Ami a zene jövőjét illeti, úgy gondolom, hogy mint minden stílusnál, itt is nehéz teljesen újat és egyedülállót alkotni. A célunk az, hogy továbbra is jó kis improvizált zenét készítsünk, gazdag sounddal, hogy mikor újra és újra meghallgatják, ne legyen unalmas, hanem mindig találjának majd benne valami újat.
 
Dalok.hu: Christiania a szabad zene és szabad élet városa. Kérlek, mutasd be a magyar közönségnek ezt az egyedülálló „államot az államban”. Hogy mennek ott a dolgok mostanság?
 
Scott: Christiania egy szabad állam Koppenhágán belül. Régen a hadsereghez tartozott a terület. A 70-es évek elején lefoglalták a hippik. Kb. 1000 ember él ott, és kialakították a saját életstílusukat a hagyományos dán rendszert megkerülve. Saját közösségük van, saját útjukat járják. Négy évvel ezelőttig még egy különlegessége volt a telepnek – saját szabadtéri marihuána és hasis piacot üzemeltettek. Az elmúlt időszakig minden kormány eltűrte a jelenséget, a telepiek maguk tartották be a rendet és nem engedték a kábítószert Christiania határain kívülre. De most egy jobboldali, George Bush szimpatizáns kábítószer ellenes kormányunk van, amely megpróbál minden egyediséget kiirtani a dán kultúrából, homogenizálja az országot, és hozzá akarja idomítani egy általa elképzelt ún. normális európai kultúrához. Bezárták a piacot és rendszeresen járőröznek . Ezáltal a drog kiáramlott az egész városba és rengeteg erőszakhoz vezetett, amit eddig nem tapasztaltunk (egy pár biciklis bandás esetet leszámítva). A dolog nagy ellenállásba ütközik. Bár Christiania túlélte, még ezen a nyáron lesz egy csatájuk, amiről az egész világnak tudósítani fognak, mivel a kormány megpróbálja lebontani a házaikat, hogy „fejleszthesse” a területet. De még mindig nagyon sok klassz hely van a telepen és Christiania fenn fog maradni.
 
Dalok.hu: Mit tennél még hozzá...
 
Scott: Remélem, szerzünk néhány rajongót Magyarországon, mivel mindannyiunk nagy kedvencei közé tartozik a Colorstar, Másfél, Korai Öröm, Trottel, stb. Új albumunk jelenik meg augusztusban a Transubstans Labelnél, szóval figyeljétek. Abban is bízom, hogy a világ más részein is fogunk játszani, hiszen a mi kis improvizált space rock világunk egyre tágul. Látogassatok el a honlapunkra, ahonnan több, mint 35 óra zenét lehet ingyen letölteni. http://www.oresundspacecollective.com/
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink