Népek Zenéi

2006. 10. 13.
    Két különleges koncertet is meghallgathatunk a következő napokban a Művésztetek Palotájában: ma este fél nyolctól egy libanoni lantművész, vasárnap pedig a szerb Boban Markovics lép színpadra, utóbbi két fantasztikus hangu magyar énekesnővel.
    Rabih Abou-Khalil alig huszonegy évesen menekült el hazájából, Libanonból, és Németországban telepedett le 1978-ban. a müncheni zeneakadémia fuvola tanszakán tanult, egyszerre foglalkoztatta a klasszikus európai és az arab zene. Kutatni kezdte az arab instrumentális zene új lehetőségeit, közben tökéletesítette lanttudását. 1990 óta tizenhét albumot jelentetett meg neves klasszikus, dzsessz- és népzenészek társaságában, és számtalan fesztiválon fellépett. Magyarországon egyszer, 1994-ben járt a WOMUFE vendégeként, most négy muzsikustársával érkezik.
      A hét végén a szerb zene kedvelői is megrohamozzák a Művészetek Palotáját. Szó szerint, hiszen alig hogy meghírdették, máris még egy előadást kellett szervezni a Boban Markovics Orkesztárnak, amelynek tagjai most Palya Beával és Rúzsa Magdival lépnek fel az eredeti este fél nyolcas időpont mellett délután négytől is. Boban Markovicsot aligha kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen a Macskajaj óta az egyik legnépszerűbb külfödi formáció az övé, amely számtalan magyar fesztiválon és koncerthelyszínen játszott már. A Balkán trombitakirályának is titulált zenész és 12 fős zenekara ezúttal új albumukat, a Promise-t mutatja be. Vendégük lesz a kishegyesi Rúzsa Magdolna, a harmadik Megasztár győztese, aki a verseny alatt a Macskajaj másik zenészének, Goran Bregovicsnak az egyik dalát is énekelte, vagyis egyáltalán nem áll tőle messze a népzene sem. Palya Bea, a felejthetetlen hangú énekesnő pedig a magyar népzene mellett a bolgár, a török, a cigány és az indiai népzenében is otthonosan mozog. 

/Serfőző Melinda,  Népszabadság/
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink