Monio Mania kitüntetése

2007. 04. 12.
ÉLMÉNYLEMEZ
Nagyon erősen kezdődik Christophe Monniot együttesének új CD-je: a Drame en baisse 3-ban, Spányi billentyűi óriási műanyag buborékokat eregetnek, Ducret és Codjia gitárjai egymás haját tépik (ez elég zaklató) és Denis Charolles lüktetése szétterjed egész Budapesten (ott vették fel a "2"-t), akár egy puzzle – a puzzle majdnem teljes, már csak egy darab hiányzik, és tudom, hogy Charolles azért nem teszi oda, hogy izgalomban tartson, hogy mintegy aláhúzza világító narancsszínű kiemelőfilccel ritmikus balettjének  ujjongó és forrongó tökéletlenségeit. Később egyfajta meglepő folklórt fedezhetünk fel (Lettre á Marie W), majd egy furcsa, retró gázzal repülő reggae-t, Totem Dub, benne Jim Morrison éneklő fantomjával (esténként a Père-Lachaise temető éjjeliőre igazán becsukhatná a kapukat!), egy Muskrat Ramble-t, ahogy azt 2007-ben el kell játszani (azért ne felejtsék el újra meghallgatni az 1926-ban Chicagoban Louis Armstrong Hot Five-jával felvettet sem, ez nagyon fontos!), ritkán hallhattunk még szaxofont ilyen meghökkentően párosulni a krómtól csillogó szintetizátorokkal. Ezt a modern jazzt egy pillanatig sem szabad komolyan venni, ami persze nem akadályozza meg a résztvevőket abban, hogy nagyon komolyan adják elő, épp a kellő, csipetnyi bolondsággal és korlátlanul fogyasztandó szerelmi bájitallal. Mindegy, ezt már úgyis tudták. Le taureau ailé est aussi un oiseau rare elektronikus destabilizáló, táncoló carmagnole-ja fejezi be ezt az eseményszámba menő CD-t, az évkezdet egyik legizgalmasabbját. Igen, igaz, már alig várjuk, ahogy a Téléramade-ban olvastam nemrég, hogy élőben is hallhassuk a modern idők eme hőseit, és átadhassuk magunkat a Monio mania-nak [Utóirat: Nagyon szép a borító, nagyon szép a digitális csomagolás: igazuk van BMC-éknek, ha már kiadnak egy lemezt, akkor az legyen rendesen tálalva, különben mp3 fájlokat is másolhatnának egy közönséges CD-R-re...] J (Frédéric Goaty)
(C) ford - Reflex Fordítóiroda
https://www.dalok.hu/moniomania
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 05. 12.
Április 8-a és 18-a között került sor harmadik kalkuttai tanulmányutamra, most kifejezetten a baul fakír zene tanulmányozásával voltam elfoglalva. Közben felvettük ezt a Rabindranath Tagore szerzeményt.
2024. 04. 30.
"Nincs vissza" címmel új dallal, és hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt...
2024. 04. 30.
Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.
2024. 04. 29.
Május 23-a és 28-a között turnézik a Djabe Chieli Minucci amerikai gitárossal, aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Celine Dion, Lou Reed és Jennifer Lopez. Új Djabe album is jön.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink