Mohai Tamás Band – Ragazzi Razzi közös koncert november 30-án

2023. 11. 27.

A tavalyi „Szabadság foka” című Mohai album lemezbemutató koncertje után ismét Budapesten, az "Analog Music Hallban" játszik a Mohai Tamás Band. Ezúttal egykori tanítványa zenekarával, a Ragazzi Razzival kiegészülve, akik ígéretes, első lemezüket mutatják be. Mohainak több száz saját szerzeménye jelent már meg, melyből november 30-án az Analog Music Hallban egy újabb csokrot nyújt át a közönségnek, mind a tavalyi - A szabadság foka című - lemezről,  mind a korábbi évtizedek kedvelt albumairól (Faxni, Háború, KFT, G Pont, Mohaing). A felállás változatlan: Jud Harmony – ének, Török Péter – gitár, Mohai Szabolcs – dob és Kiss G László – basszusgitár.

A feltörekvő zenei tehetségek palettáján ezen az estén egy új szín is feltűnik, akik a Ragazzi Razzi névre hallgatnak, és első koncertjüket adják. A karizmatikus gitáros-énekes, Szilágyi László dinamikus blues-rock triója Szabó Kristóf „Harkály” szilárd basszusalapjaival és Varga Szabolcs dobjátékával válik teljessé. A frontember kite szörfösként a tenger határtalan öleléséből merít ihletet, kalandvágya szövegeiben és színpadi jelenlétében is visszatükröződik. A virtuóz trió szenvedélyes zeneszeretete garantáltan lélekemelő energiákat teremt az Analog Music Hallba. „Find Me on the Otherside” című debütáló albumuk is ezt vetíti előre, amely már elérhető Bandcampen, és hamarosan az összes többi streaming oldalon, valamint fizikai formátumban is megjelenik.


Két évvel ezelőtt „Kórtalan” címmel könyvet írt Mohai Tamás gitárosról lánya, Marietta. A hazai rock-, blues- és dzsesszszíntér számos ismert formációjában játszott zenész sikerekről, kudarcokról, kapcsolatokról mesél a kötetben. "Egy 55 éves csávó vagyok, aki tud gitározni, azt szevasz. Az életem nagy részét itt töltöttem, és többnyire nem vágyódtam el, mert jól éreztem magam. Sok apró élménnyel laktam jól, ez a lényeg. Nincs hiányérzetem" - olvasható a könyvben Mohai Tamás rövid összegzése négy évtizede tartó pályájáról.

A hosszú évek óta egy fogadalom okán jellegzetes hosszú ősz szakállt viselő gitáros a nyolcvanas évek közepén a székesfehérvári Faxni együttessel vált ismertté, majd számos más formációval, például a Török Ádám és a RABB-bal, a Háborúval, a KFT-vel, a Boom Boommal, az Almási Enikő és a Zenekarral, a Berki Tamás Banddel, a 9:30 Collective-vel vagy a Tomistarsszal játszott együtt.


Mohai Tamás a könyvben mesél családi hátteréről, a Faxni indulásáról és hosszú útjáról az első lemezig, az 1989-ben megjelent Tizedik történetig, amely immár a magyar rockzene történetének egyik legfontosabb albuma. A Faxniban és több más zenekarban sok éven át játszott együtt öccsével, Mohai Győző dobossal, aki 2016-ban szívinfarktusban hunyt el. Legfrissebb formációjában a Mohai Bandben unokaöccse, Győző fia, Mohai Szabolcs dobol.

Mohai Tamás gitárjátéka, énekhangja csaknem száz lemezen hallható, tanítványainak száma több száz (a Zeneakadémia dzsessztanárszakát is elvégezte). "Egy időben így határoztam meg magam: hozzáállásban jazz-, ritmikailag funky-, életmódman blues-, politikailag rockzenész vagyok" - fogalmazza meg hitvallását a könyvben. Ötvenedik születésnapja alkalmából 2014-2015-ben vaskos szerzői anyagot, zenei összegzést készített pályájáról. "Számításaim szerint 250 dalt írtam, ezekből került összesen ötven a három CD-re."

A „Kórtalan” című könyvben a kulisszák mögé is be lehet tekinteni, például egyenesen a művész naplójába, valamint megannyi dalszöveg és fotó is helyet kapott a végeláthatatlan anekdoták mellett. A könyv mellékleteként egy videó klip is napvilágot látott, amiben a néző az Esti Hírlap 1986-os forgatásán találhatja magát az elmaradhatatlan sárga frakk kíséretében.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink