Mitsoura lemezbemutató

2007. 05. 24.
A Mitsoura zenekart nem kell bemutatni a budapesti közönségnek. A nemzetközi world-music fesztiválok állandó vendégei kiemelkedően magas színvonalú, komplex multimédiás koncertjeikkel, mindenhol elkápráztatják közönségüket ahol csak  megfordulnak.
A gyönyörű tradicionális dalok, Mitsou szuggesztív előadásmódja, a virtuóz hangszeres játék, ötvözve korunk  progresszív elektronikus zenéjével és az élő videóanimáció magávalragadó képi világával, feledhetetlen élménnyé teszik a zenekar fellépéseit.
A zenekar énekesnője MICZURA MÓNIKA (MITSOU) összetéveszthetetlen hangjával világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. Dolgozott többek között Tony Gatlif rendezővel (GadjoDilo), énekelt az Ando Dromban és a világszerte turnézó nemzetközi Global Vocal Meeting projektben.
A zenekar tagjai különböző zenei stíliusok rangos képviselői akik valamennyien otthonosan mozognak mind az autentikus mind a modern zenei stílusokban.
A két zeneszerző-hangszerelő MONORI ANDRÁS (gadulka,kaval,szaxofon) és MOLDVAI MÁRK (élő elektronika, billentyűs hangszerek) kiegészítik, ellenpontozzák  vagy teljesen átlényegítik egymás zenei világát  így a dalokban a tradició és a jelenkor hangjai, az etnikus témák és a filmzeneszerű hangkollázsok egyaránt szerepet kapnak.
SZALAI PĖTER (tabla, ütőhangszerek) finom, tradicionális tabla-játéka, valamint LUKÁCS MIKLÓS (cimbalom) valamennyi műfajt ötvöző cimbalomjátéka teszi még teljesebbé és szinesebbé a hangképet.
Ennek köszönhetően a MITSOURA zenéjében – mely egyfajta progresszív elektroakusztikus worldmusic - egyedi és természetes módon ötvöződnek az autentikus népzenei elemek, a jazz, a kortárs illetve a progresszív kísérleti elektronikus zene, a jelenkori és hagyományos tánc illetve könnyűzenével.
  A koncertélményt  tovább fokozza a zenével folytonos összhangban lévő, arra reagáló élő videoanimáció, melyet MANDULA ÉVA készített. A MITSOURA zenéjét vízuálisan megfogalmazó gazdag formavilág különféle kulturális forrásokból táplálkozik, a computeres és  rajzolt animációkban indiai motívumrendszerek és a magyar roma festészet  figuralitása elevenedik meg.
A MITSOURA zenekar az elmúlt időszakban a világ legrangosabb koncertpódiumain lépett fel nagy sikerrel. Így játszottak többek között a WOMEX fesztiválon, a Peter Gabriel nevéhez fűződő WOMAD fesztiválon, illetve nemrég mutatták be új repertoárjukat a londoni Royal Opera House-ban.
 
 
Mitsou – ének
Monori András – szaxofon, gadulka, kaval, bansuri
Moldvai Márk – computer ,billentyűs hangszerek, ütőhangszerek
Szalai Péter – tabla, kalimba, ütőhangszerek, konnakol
Lukács Miklós – cimbalom
Mandula Éva – élő videóanimáció
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink