Mesterséges intelligenciával írt dalt vadiúj lemezére a Cimbaliband!

2023. 12. 11.

A kelet-európai életérzésből, népzenéből, modern zenei stílusukból építkező, Fonogram-díjas Cimbaliband tipikusan azon formációk közé tartozik, amelyek képesek a folyamatos megújulásra. Erre bizonyíték a friss-ropogós tizenkettedik albumuk, avagy az életörömben, sürgés-forgásban úszó „GÓRÉ”.

A kétértelmű címmel rendelkező, parázsló korongba rengeteg meglepetést sikerült beleépíteniük a srácoknak. Unger Balázs (cimbalom, ének) és bandája (Babos Lőrinc - dob, vokál, Solymosi Máté - hegedű , Tóth Gergely - nagybőgő, brácsa, Varga Kornél - gitár, vokál)  bátran nyúltak vissza olyan régi életigenlő slágereikhez, mint például az „Oppadirida”, a „Balatoni nyaraló” vagy éppen a „Hétfő”. Alaposan, jó ízléssel kihasználták népzenei tálentumukat is, vegyítve saját mindennapi élményeikkel. Ennek köszönhetően a közönség eljuthat velük az „Északi széllel a Tengerre”, egy „Benzinkútra”, megkóstolhatja a „Csípős”-t, részt vehet egy igazi „Kimaradás”-ban, de „Két úton” még a „Csendkovács”-hoz is eljuthat több páratlan szerelmes dal szárnyán. Az album új kiadójuknak, a Music Fashion-nek köszönhetően jelenik meg olyan közreműködőkkel, mint Tábori Mira (vokál), Czelleng Réka (vokál), Agatics Krunoszláv (harmonika), Bede Péter (szaxofon, klarinét), Görögh Dániel (trombita), Pribojszki Mátyás (szájharmonika, vokál), vagy éppen Zombor Bercel (derbuka).

„A Góré jelentheti egyúttal a hagyományos népi építészetből ismert terménytárolót, melyben kukoricát tároltak őseink, és a biztonságot jelentette a hosszú kemény telek idején. Másik értelmezésben jelentheti a főnököt is, aki kijelöli az utat és meghatározza a regulákat! A korong dalaihoz azon népek zenéje mutatta az irányt, ahol Hungarikum hangszerünk a cimbalom elterjedt a hagyományos népzenében, az Égei-tenger sziget világától, az egész Balkánon, Románián keresztül Magyarországon át, egészen Csehországig.” – árulta el Unger Balázs.

Az elmúlt időszakban gyakori témát jelent a mesterséges intelligencia fejlődése, nemrégiben az is kiderült, hogy a zenét hallgatók többsége felismeri azokat a szövegeket, amiket ezzel az eszközzel írtak meg. A Cimbaliband tagjai nemrégiben rákerestek magukra egy mesterséges intelligencia uralta szoftveren, és bizony érdekes megfejtésekre bukkantak. „Amikor beírtuk a zenekar nevét, az eredményben az láttuk, hogy a legismertebb dalunkat a Csípős jelenti. Mivel nem volt ilyen szerzeményünk, így úgy döntöttünk, hogy írunk egy ilyen számot is. A „Csípős” lett a lemez legutolsó, záró darabja.” – tette hozzá még Balázs.

A csapat decembertől februárig tartó lemezbemutató turnéra indul.

A koncertsorozat állomásai:
2023. 12. 09. Gödöllő - Művészetek Háza
2023. 12. 15. Jászfényszaru - Petőfi Művelődési Ház
2024. 01. 12. Kapuvár - Garta Vendéglő
2024. 01. 13. Tura - Bartók Művelődési Ház
2024. 01. 21. Aszód - EGA Aula
2024. 01. 26. Mezőtúr - Szabadság Mozi
2024. 02. 02. Sajószöged - Félidő Söröző
2024. 02. 10. Szolnok - Tisza Mozi
2024. 02. 17. Hódmezővásárhely - Népkerti Söröző
2024. 02. 24. Tés - Művelődési Ház    
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink