Megjöttek a magyarok a Szigetre

2022. 08. 02.

Eddig a nemzetközi sztárok sorát tették közzé a Sziget szervezői, de most megérkezett a hazai fellépők legjava is, megújítva a fesztivál magyar zenei koncepcióját és kínálatát.

“A hosszútávú tervünk, amelynek első lépése már idén megtörténik, hogy olyan hazai fellépőknek adunk helyet a Nagyszínpadon, akik egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár lökést adva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjének is, de a többi helyszínen is igyekszünk az aktuális hazai fellépőknek teret biztosítani, bemutatni őket a világ minden pontjáról érkező közönségünknek” – jelentette be korábban Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Eszerint a Nagyszínpadon kap idén helyet a Bagossy Brothers Company. A 2013 májusában alakult, máig változatlan felállásban játszó gyergyószentmiklósi zenekar népszerűsége egyenletesen, de gyors ütemben emelkedett. A Bagossy Brothers Company energikus, közönségcentrikus koncertjeivel rövid idő alatt vált, előbb az erdélyi, majd az egész kárpát-medencei magyarság egyik legnépszerűbb koncertzenekarává. Az együttes látványos vizuális megoldásokkal készül, és a Cika nevű, szintén gyergyói bandával karöltve ezúttal a zenekar népzenei oldalát domborítják ki.

Érkezik a “Z-generációs ikon, az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar könnyűzenei sikersztorija”, Azahriah, aki egy hatalmas színpadi show-t ígér, élőzenekarral készülve az első szigetes fellépésére. 2021 MTV EMA-díjasa az idén DESH-sel adott ki közös lemezt A ló túloldalán címmel – alkotótársával ezúttal új köntösben adják elő a legnagyobb slágereiket. “Az este szenzációja pedig Azahriah vadonatúj, Dzsúdlóval közös dala lesz, ami itt debütál majd” - mondta a produkció menedzsere.

A Random Trip világszinten is egyedülálló zenei projekt: határokon, generációkon, műfajokon átívelő improvizációs közösség, amely a színpadon alkotja meg a zenét, mégis sokezer ember hallgatja kiemelt koncertjein. A 2022-es Sziget Nagyszínpadára olyan csapatot válogatott össze Delov Jávor dobos-művészeti vezető, amely a mai magyar zenei élet esszenciáját mutatja be hetven percben, a legismertebb - így Vitáris Iván, Palya Bea, Lábas Viki - és legfrissebb frontemberek, azaz Beton. Hofi, Péterffy Lili mellett egy egész zenekart, az Analog Balatont is vendégül látva.

A Carson Coma fennállása óta először lép fel a Szigeten, rögtön a Nagyszínpadon, ami erre a koncertre egy nappalivá alakul. “Az önmagunk és a mások elfogadásáért is többször felszólaló, ezeket az üzeneteket pedig dalokba foglaló együttes nem véletlenül tud majd otthonosan zenélni az Island of Freedom nagyszínpadán; gondolatiságuk egybecseng a Sziget szellemiségével” – olvashatjuk a zenekar leírásában.

És a Nagyszínpadon túl is van élet. Íme!

Global Village: Ballet Camara, Oláh Gipsy Beats, Los Orangutanes, Csángálló, Zoord & Zorg, Chalaban. ibis X ALL Európa Színpad: The Anahit, Duckshell, Platon Karataev, Дeva, Müller Péter Sziámi AndFriends, Saya Noé. FreeDome: Analog Balaton, Superflake. dropYard: Beton.Hofi, Krúbi, Mulató Aztékok, Slow Village, Saiid, Cadik, Mango, Q-cee, The Bashment Cave, Yago. Light Stage: LAIHO, The Microwaves. MusicBox: Boebeck, Barkóczi Noémi, Lázár Tesók, Napfonat, IAMSOYUZ, Sena DagaDuB, Perrin, Mark&Jason, Jazzbois, Paulina, Aron András ‘Apey’, O’Sullivan. Ticketswap Party Arena: Mateo & Spirit, Metha, B'Andre & Nosphere, Skrude & Myano, Dublic, Roberto Rios, TITS / Metzker Viktoria x Yamina, Jumodaddy, Andro x Lotfi Begi, James Cole, Maddow, Gemcamp. Samsung Colosseum: Menishu, dtnb., Crimson & Imre Kiss, Switch Nollie, DJ Pola, Shabaam & Raul Young Episode 1, Bernathy live, Gabor Kraft, SFB, Hot X, Souveq, Raasa, Sobek & Mulya, Secret Factory, Adis Is OK b2b Klayman, Jaffa Surfa, Galactic Jackson, Rizkid, Garay, Chuck & Perge, Poli. Hajógyár x Petőfi Stage: The Nobles, Mörk, Abigél, ÉK, Sasa Lele, KIES, Fatal Error, Ricsárdgír, Solere, Belau, Zaporozec, Anima Sound System, Canarro, Besh O Drom, Kerekes Band, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Kollár-Klemencz, Lóci Játszik, Anna and the Barbies, Esti Kornél, Barabás Lőrinc Live Act, Ohnody, Jónás Vera Experiment, Óperentzia.

Love Revolution Special a Nagyszínpadon:
Idén is visszatér a Love Revolution Special, ahol minden nap 10 percben olyan előadások és rövid felszólalások színesítik az átállásokat, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre igyekeznek felhívni a figyelmet. A Sziget vendége lesz Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt holland megálmodója, aki 18 éves korában alapította a szervezetet azzal a céllal, hogy az óceánok vizét megtisztítsa a műanyag hulladéktól. Boyan 2015-ben vehette át az ENSZ legmagasabb környezetvédelmi elismerését, a Föld Bajnoka címet. Színpadra lép Franciaország egyik leghíresebb táncoslábú ikerpárja, a Les Twins is. Laurent és Larry Nicolas Bourgeois táncosként, koreográfusként vagy épp modellként olyan szupersztárokkal és márkákkal dolgoztak együtt, mint Beyoncé és Missy Elliott vagy épp Jean Paul Gaultier, a Chanel, a Gucci és a Prada.

Ismét színpadon a Superar gyermekkórus, mely tagjai már 2019-ben is elvarázsolták a közönség szívét. A Sziget által is aktívan támogatott program keretein belül képzett zenészek biztosítanak ingyenes művészeti képzést a fiatalok számára annak érdekében, hogy kulturális, vallási, nyelvi és szocioökonómiai háttértől függetlenül mindenkihez eljuthasson a zene és a zenélés pozitív hatása.

A fesztivál utolsó napján a katalán Kamchàtka társulat különleges előadása várja a Szitizeneket. A visszatérő látogatók számára már ismerősen csenghet a társulat neve, hiszen 2018-ban már felbukkantak a Szigeten, akkor kopott bőröndökkel és zárkózott viselkedésükkel igyekeztek felhívni a figyelmet a menekültek helyzetére – azóta sok szempontból változott a világ, azonban a szervezők továbbra is fontosnak tartják a társadalmi érzékenyítést mindazokkal szemben, akik különböző okokból kifolyólag kényszerülnek arra, hogy elhagyják otthonukat és mindent hátrahagyva próbáljanak meg új életet kezdeni.

ibis X ALL Európa Színpad:
Az Európa Színpad minden évben az a helyszín, ahol a látogatók felfedezhetik a hazájukban már valamennyire befutott, de nemzetközi szinten még kevésbé ismert, feltörekvő zenekarokat, akik sok esetben pár éven belül a fesztivál nagyobb színpadain térnek vissza. A színpad programja stílusfüggetlen, az egyetlen cél, hogy egész héten minőségi zene szóljon profi produkciók előadásában. A színpad elnevezésétől eltérően nem csak európai fellépőkre lehet számítani, idén is lesz kanadai, izraeli, de amerikai előadó is. A színpad legjobban várt fellépői között említhetjük a popot, rockot, rapet vegyítő angol Nova Twins nevét, a kanadai Cleopatrick duót, a csodálatos zenét játszó portugál Surma-t vagy épp a hazájában is egyre népszerűbbnek számító német Shelter Boy-t. Fellép a Csehországban nagyon menő Lenny, a belga Yellowstraps duó és SYML, aki már több évvel ezelőtt bebiztosította helyét a szervezők radarján. Az elborultabb rock kedvelőinek mindenképp kihagyhatatlan program lesz a belga STAKE, a német Pabst trió és a francia The Psychoctic Monks koncertje. Ne feledkezzünk meg a hazai zenekarokról sem: idén ezen a színpadon lép fel a Duckshell, The Anahit, Platon Karataev, Saya Noé és a programot a Sziámi zárja majd.


 




 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink