Major Eszter

2022. 11. 14.

Major Eszter dalszövegírói múltjából kifolyólag a verseinek nagyon erős a ritmikája, jól szavalhatók – így merült fel a gondolat, hogy esetleg érdemes lenne megzenésíteni közülük néhányat. A dalokkal eleinte egészen szerény terveink voltak: csupán néhány, akár egy énekessel és gitárkísérettel előadható dalra gondoltunk, amellyel jobban megszólíthatjuk a gyerekeket egy-egy rendezvényen. A feladatot Dusík Gábor zeneszerző vállalta el.  

Dusík Gábor szakmai körökben jól ismert és sikeres, Szlovákiában élő és alkotó szerző neve talán a magyar nagyközönség számára kevésbé ismert. A 2018 őszén megjelent Napraforgók volt az első, magyar-szlovák koprodukciós gyereklemez, melyen olyan kiváló előadók vállalták egy-egy dal eléneklését, mint Szekeres Adrien, Völgyesi Gabriella, Kocsis Tibor vagy Csipa a Hooligans-ből, és ezen a lemezen énekelt először együtt Kökény Attila a fiával, Lalival. A Napraforgók nagy sikert aratott, 2019-ben az év hazai gyerekalbuma kategóriában Fonogram-díjra jelölték. 
 

A Napraforgók megjelenése után nemsokkal megalakult a Major Eszter és barátai zenekar, amely Eszter mellett Farkas Krisztina Volkova és Tarr Dávid éneklésével viszi közelebb a dalokat a közönséghez, basszusgitáron Winterverber Csaba, dobon Lázár Tibor kiséri őket. A Napraforgók dalai a tavasz és a nyár témakörét járják körül, így megfogalmazódott a gondolat, hogy kellene egy olyan lemez is, amely az ősszel és a tél csodáival foglalkozik. Eszter és Gábor újra munkába lendültek, és szépen, sorban készültek a dalok az új lemezre.


Eszter ismét megkereste néhány barátját, akik elfogadták a felkérést, így a Holdraforgók megjelenését megelőzően két kislemez is született: 2021 decemberében a Levél a Mikulásnak, 2022 májusában pedig a Tócsa. Mindkét kislemezen három-három felvétel szerepelt, a címadó dalokat Vastag Csaba és Vastag Tamás (Levél a Mikuláshoz) és Judy (Tócsa) éneklik. Mindkét dalhoz készült videó klip is.

A Napraforgó Könyvkiadó gondozásában jelenik meg Major Eszter és barátai második nagylemeze, Holdraforgók címmel. Ez az album – az első, Napraforgók című lemezhez hasonlóan – gyerekeknek szól, és az Évszakok leporelló-sorozat verseinek feldolgozásából született.


 

A kiadó szeretett volna létrehozni egy önálló szerkesztésű sorozatot mai magyar kortárs versekkel, amelyek az olvasók számára is ismerős, mindennapi élményekről, kérdésekről, problémákról szólnak. Major Eszter, az ismert magyar dalszövegíró igent mondott a felkérésre, így belefogtunk a nagyszabású projektbe, amely Évszakok sorozatcímmel jelent meg. A versek hangulata és témája alapján minden évszak anyagát két-két leporellóba válogattuk szét, így jött létre az „álom” és a „kaland” tematika. Előbbi inkább az évszakok hangulatát, míg utóbbi az adott időszakban jellemző elfoglaltságokat járja körbe.  A könyvek illusztrációit Kecskés Anna készítette. A leporellók 2017-től kerültek a boltokba.
 

                

                

A Holdraforgók a kislemezek anyaga mellett további hat csodás dallal kelti életre az ősz és a tél varázslatát, az ünnepek hangulatát, így állt össze a nagylemez. Nagy örömünkre elvállalt egy-egy dalt Wolf Kati, Judy a Groovehouse-ból, a Nyári lányok, Bereczki Zoltán és a Vastag CsabaVastag Tamás testvérpár is, így különösen családias hangulatú, meghitt lemez született. Külön érdekesség, hogy – Eszter kérésére rögtön igent mondva – hosszú idő után először állt újra mikrofon elé az egykori gyereksztár és tinibálvány, Sugár Bertalan, és újra hallhatjuk énekelni Tabáni Istvánt is. Az albumot a Major Eszter és barátai zenekar énekesei, Farkas Krisztina Volkova és Tarr Dávid indítják. A versek felolvasására Eszter a kötetek szerkesztőjét, Rusznák Györgyöt kérte fel.

1.     Óraátállítás    Tarr Dávid
2.     Befőtt    Farkas Krisztina Volkova
3.     Tócsa    Judy 
4.     Nyugalom    Sugár Bertalan 
5.     Korcsolyázás     Bereczki Zoltán 
6.     Tökfaragás    Hodosi Enikő (Manoya)
7.     Hógömb    Nyári Aliz és Nyári Edit
8.     Levél a Mikulásnak    Vastag Csaba és Vastag Tamás
9.     Krémleves    Major Eszter
10.    Karácsonyi ajándék    Tabáni István
11.    Fenyőfa     Wolf Kati
12.    Karácsony éj    Karinthy Vera 

Ezúttal nem csak az utómunka, de a felvételek többsége is a SilverHill stúdiójában készült. 

A lemezről így vélekednek a szerzők:
Major Eszter: „Úgy érzem, hogy a Holdraforgók méltó folytatása lesz a Napraforgók albumnak. Most már egész évben szólhatnak a dalok, és így minden évszak bekerül a körforgásba. Szeretném megköszönni az idejét, profizmusát, lelkesedését és szeretetét a szerzőtársamnak, Dusík Gábornak, és azoknak a művészeknek, akik elénekelték a dalokat.”

Dusík Gábor: „Kedvenc évszakom az ősz. Talán azért is, mert gyermekkoromban mindig nagyon örültem az iskolakezdésnek. Persze, nem a regula iránti lelkesedésem miatt (ez, bevallom, nem volt rám jellemző), hanem azért, mert újra találkozhattam a barátaimmal, és mert a rövid ősz után ott volt, szinte egy karnyújtásnyira, a... KARÁCSONY (csupa nagybetűvel). Az Eszterrel eltöltött alkotási folyamat visszarepített az időben. Felelevenedtek a kalocsnis, tócsás őszök és a pilickéző hópihés telek, a karácsonyfa illata, édesanyám, édesapám... Remélem, hogy akik megszerették a Napraforgók tavaszi-nyári dalait, szívükbe zárják majd a Holdraforgók 12 őszi-téli dalát is. Ezt az albumot ajánlom minden „kicsinek“ és „nagynak“, valamint Borinak, Fanninak, meg Rebekának (aki az asszisztensem is volt egyben) és Lénának, meg Almának. Köszönöm a lemez összes résztvevőjének, hogy nem akart se szebb, se jobb, se okosabb lenni, hanem „csak“ önmagát adta.”

És mit gondolnak az énekesek? Miért mondtak igent Eszter felkérésére? Milyen gyerekdalokat hallgattak gyerekkorukban? Kiknek ajánlják a lemezt?

Bereczki Zoltán: „Most, hogy egyéves elmúlt a kisebbik lányom, elkezdett nagyon érdeklődni mindenféle zene iránt, és nem akarok kimaradni a kedvencek közül, ezért mondtam igent Eszternek. Szerencsére édesapám óriási bakelit lemezgyűjteménnyel rendelkezik és rendelkezett már gyerekkoromban is, úgyhogy valószínűleg az összes megjelent gyereklemez megvolt nekünk Halász Judittól a Kalákán át a válogatások, minden, és hallgattam is őket sorban.  A dalom, a Korcsolyázás az önmagunk feletti győzelem dala, hiszen a sikerélmény minden gyerek számára fontos. Erre a fajta örömre, boldogságra mindennap szükségünk van az életben.”

Farkas Krisztina Volokova: „Nagyon tetszik a téma, a befőzés, az előkészület a hidegebb hónapokra. Ez olyan munka, amely összehozza a családot, kicsiket és nagyokat, lehet közben jókat nevetni, sztorizgatni és ámulni, hogy milyen csodálatos is a természet. Ezt a hangulatot szuperül megragadta, versbe szedte Eszter. A lemezt a 0-6 éves gyerkőcöknek ajánlom.”

Hodosí Enikő (Manoya): „Eszter és kedves férj-ura, Tibi régóta kedves barátaim, így nem is volt kérdés, hogy elvállalom-e a felkérést. A Tökfaragás tűnt a legvagányabb kis dalnak, mert nagyon szeretem, ha van egy kis humor – és nemcsak báj – a gyerekdalokban. Anyukám interpretációjában szinte mindenféle műfajú dalt hallgattam gyerekkoromban a népdaloktól kezdve a magyar nótán keresztül az akkor aktuális popslágerekig. Aztán amikor már én választhattam, jött Halász Jutka néni és a máig sokat hallgatott Kaláka. Ezt a lemezt ovis korúaknak ajánlom, a kisfiammal teszteltem őket, és működtek!” 

Judy a Groovehouse-ból: „Nem volt kérdés, hogy igent mondok, mert korábban is dolgoztunk már együtt, és számomra Eszter szövegírói tehetsége és neve garancia volt. Gyerekkoromban az akkori kornak megfelelő dalokat hallgattam, pl. Moncsicsi, Vuk... Örülök, hogy születnek új gyerekdalok, és úgy érzem, hogy a Holdraforgók dalai még a nagyobb gyerekeknek is hallgathatóak, úgyhogy korlátok nélkül ajánlom minden korosztálynak!”

Karinthy Vera: „Azért mondtam igent a felkérésre, mert a dal szövegírója a barátnőm. Gyermekkoromban mindig úgy készültem izgatottan a karácsonyra, hogy már napokkal, hetekkel előtte ráhangolódtam a karácsonyi dalok hallgatásával, éneklésével. Ez a lemez csupa új, különleges dalból áll. Olyan gyerekeknek ajánlom, akik szeretik a csodás dalokat, akiknek fontos a karácsony, a család, a közös zenehallgatás a szülőkkel.”

Nyári Aliz és Nyári Edit: „Eszterhez egy nagyon különleges kapcsolat fűz minket. Első dalunk, az Éld át szövegét neki köszönhetjük, ami nagyon sokat jelent nekünk a mai napig. Az elmúlt évek során többször is volt lehetőségünk együtt dolgozni, hiszen nemcsak szakmailag, de emberileg is nagyon sok ponton össze tudtunk kapcsolódni. Így a legnagyobb szeretettel fogadtuk el a felkérését és megtisztelve érezzük magunkat, hogy ránk bízta az egyik kis „lélekdarabjának" életre keltését. A Hógömb című dal az első pillanatban megfogott minket, hiszen a szövegén keresztül tökéletesen átjön mindaz, amit az ünnepi időszak jelent nekünk: a család szívmelengető szeretete, az összetartozás, a béke, a nyugalom, az otthon melege. Ez a dal érzéseink szerint mindenkiben felidézi a régi, boldog, békebeli idők hangulatát, meghozza az ünnep csodáját. Úgy gondoljuk, hogy az teszi nagyon különlegessé ezt a lemezt, hogy nem csupán gyermekeknek szól. A mai felgyorsult világban a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt szükségük van arra, hogy egy kicsit megálljanak, mosolyogjanak, szeressenek és szeretve legyenek. Ez a lemez közvetíti ezeket az érzelmeket, őrzi az értékeket, így kicsiknek, nagyoknak, szülőknek egyaránt a legnagyobb szeretettel ajánljuk!”

Sugár Bertalan: „Eszterrel nagyon régen ismerjük egymást, többször is volt szerencsém együtt dolgozni vele a múltban, és bár már jó ideje nem foglalkozom énekléssel, egyből igent mondtam a felkérésre, mert nagyon jó szövegírónak tartom, és barátként gondolok rá. Mikor Eszter megmutatta a dalokat, rögtön tudtam, hogy a Nyugalom a hozzám legközelebb álló dal, hallgattam az intuícióimra. Gyerekkoromban nem igazán hallgattam kifejezetten gyerekeknek készült lemezeket, leginkább Barbra Streisand és Dolly Roll kazetták pörögtek a walkmanemben. A lemezt ajánlom mindenkinek, aki, ha testben már nem is, de lélekben még gyerek maradt.”

Tabáni István: „Eszter nekem eddig a komolyabb hangvételű dalaimhoz írt szövegeket, a játékos oldaláról csak most ismerhettem meg, és gyermeki játékossággal én is hozzátettem a dalhoz, amit csak tudtam.  Édesapámnak egy mappában bakelit lemezgyűjteménye volt, amiben megvolt a Vuk és a Süsü a sárkány, de ezen kívül természetesen én is hallgattam például a Kaláka, Halász Judit és a 100 Folk Celsius zenéjét is. Olyan gyerekeknek ajánlom a lemezt, akik tudnak hinni még a dalok csodálatos varázsában, és hagyják, hogy elröpítse őket a képzelet szárnyán. És persze minden olyan felnőttnek is ajánlom, akik gyerekek tudtak maradni lélekben, és képesek még nyitott szívvel rácsodálkozni a világra.”

Tarr Dávid: „Ha nem gügyögéssel közelítünk a gyerekek felé, hanem kis partnerként kezeljük őket, akkor a fellépéseinken olyan hangulat van, mint egy rockkoncerten. Gyerekkoromban főleg a Z'zi Laboros gyereklemezeket hallgattam, mert az egyik mesejátékban szerepeltem is. Csak zenés lemezt ritkán, akkor meg a 100 Folktól a Három kívánság, meg a Nagy ho-ho-horgász, ezek voltak meg. Nyolc éves koromtól már inkább felnőtt zenék jöttek.”

Vastag Csaba: „Eszterrel legalább 10 éve dolgozunk együtt, nagyon szeretem a szövegeit, fantasztikus művész, így nem is volt kérdés, örömmel igent mondtam. Történelmi pillanat volt ez, de nemcsak ezért, hanem azért is mert az Őrizd az álmod óta most először énekeltünk újra egy dalban a testvéremmel. Tíz év van közöttünk Tomival, és amikor felvettük a dalt, valahogy felidéződött a gyerekkorunk.”

Vastag Tamás: „Rég nem dolgoztunk együtt Csabival, de ez nem érződött a stúdióban. Nagyon élveztük a közös munkát, rengeteget nevettünk. Örülök, hogy Eszter minket kért fel a dalhoz. Igaz, egy ilyen dalt teljesen máshogy kell énekelni, mint egy rock- vagy musical slágert. Igyekeztünk a legszívélyesebb, oldott hangnemben énekelni, hiszen ezúttal a legkisebbekhez szólunk. Bízom benne, hogy ez sikerült, és a dal elnyeri a gyerekek tetszését, köztük az én két fiamét is.”

Wolf Kati: „Nagyon szeretem és nagyra tartom Eszter verseit, eddig minden közös munkánk egy élmény volt. A gyerekdalokhoz pontosan ugyanolyan komolyan és nagy szívvel állt neki, és ez hallatszik is a végeredményen. Látatlanban elénekelnék bármit Esztertől. A Fenyőfának irtó édes a szövege, és csoda a zenei világa. Így, ilyen zenékkel kell a gyerekek felé is fordulni. Gyerekkoromban szinte csak felnőtteknek szóló dalokat hallgattam, de ami megmaradt gyerekzene élmény, az Gryllus. A lemezt nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem mindenkinek. A szülőnek is nagyon jó, ha minőségi zenét hallgathatnak a gyerekekkel, szuper szövegekkel.”


 


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink