Lemezajánló - Muzsik és Volkova: Soha jobbkor

2022. 05. 02.

Szabó János barátunk újabb remek elemzése egy kíváló albumról.

Az apostoli kisugárzású Farkas János és testvére, a fúziós örömzenét játszó Folkfonics énekesnője, Volkova Kriszti (aki még a Ferenc pápát kísértésbe vivő Napfonat-ban is tavasztündérkedik) a telet egy Határ úti stúdióban töltötték. A sok munkának meg is lett az eredménye: 

Ez az album gondosan kiválogatott kávészemekből kotyogós kávéfőzőn elkészített zamatos, erős kávé. Igazi megváltás a mai Starbucks világban a változatos hangszerelés, a mély tartalom és a tiszta ének! 

Neked ajánlom meghallgatásra, ha tudod élvezni a szabadságot könyvet olvasva egy kis erdei kunyhóban, ahol nincs térerő és a közeli forrásról kell vizet hozni. Más szóval ezek a dalok nem az akciós fapados járattal Dubai-ba eljutott szelfimániás életcsászároknak szólnak…

A gyönyörű nyitódal („Nem félek”) Kriszti kommentje szerint még az első karantén időszak elején készült, megírása és előadása alaposan kimozdította zenei komfortzónájából. A Magashegyi Underground művészi képvilágát idézi számomra ez a bátorság-dal (David Krolikowski lendületes perkázásával, továbbá sejtelmes gitárdallamokkal és vokállal), ami nagyon ránk fér ezekben a vérzivataros időkben.  
Az „Ess eső”-t az időjárásra folyton panaszkodó emberek mantrázhatnák maguknak, mert ugye rossz idő nincs, csak nem megfelelő ruházat. Kérdezzük csak meg a pocsolyákba vidáman ugráló gumicsizmás óvodásokat!

Az „Ócska vidék” a walesi bárdok sztoikus nyugalmával előadott dal a nagy magyar ugarról, kivándorló-kocsmasanzon, az EU-pénzből újjáéledt dzsentrivilág és a deklasszálódás keserű koktélja: Ungarische unicum.

A „Legjobb tudásom szerint” című magyar filmdráma betétdala is lehetett volna az „Ági és az emberszerű” balladája, akit hazafelé menet ért támadás.

A „Soha jobbkor” elrévedő hangulatban kezdődik, akárcsak egy Németh Jucis Anima dal, de ahogy japán módra az eltörött cserépdarabokat is újra össze lehet illeszteni arannyal, a megtört szív is képes a gyógyulásra. 

Az albumról esőként publikált dal, a „Gyújts rá Jézus” szintén kimagasló alkotás. Jézus pszichedelikus hatású pazar gitárjátékkal kísért második eljövetele remekül megalapozza az önfeledt pogózásra csábító következő számot („Bicskéig”), amiben a mozdony füstje megcsap mindenkit. 

A „Poharak, bögrék” dallal a testvérpár újra bebizonyítja, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza által elültetett magok szépen kihajtottak.

Az önáltató „Előttem az élet” és az „Egy szép napon ” burnout-blues a Cpg  punkzenekar „Mindennek te vagy az oka” sorait juttatta eszembe: 

„Gyáva vagy mert tőlünk félsz
mint egy kispolgár pont úgy élsz
otthon van a gépkocsi
az emeletes ház, a pénz”

Szabó János

Ezt az albumot és a zenekar összes eddigi lemezét ITT tudod letölteni.

Fotó: Hajzer Anni
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink