Lemezajánló - Muzsik és Volkova: Soha jobbkor

2022. 05. 02.

Szabó János barátunk újabb remek elemzése egy kíváló albumról.

Az apostoli kisugárzású Farkas János és testvére, a fúziós örömzenét játszó Folkfonics énekesnője, Volkova Kriszti (aki még a Ferenc pápát kísértésbe vivő Napfonat-ban is tavasztündérkedik) a telet egy Határ úti stúdióban töltötték. A sok munkának meg is lett az eredménye: 

Ez az album gondosan kiválogatott kávészemekből kotyogós kávéfőzőn elkészített zamatos, erős kávé. Igazi megváltás a mai Starbucks világban a változatos hangszerelés, a mély tartalom és a tiszta ének! 

Neked ajánlom meghallgatásra, ha tudod élvezni a szabadságot könyvet olvasva egy kis erdei kunyhóban, ahol nincs térerő és a közeli forrásról kell vizet hozni. Más szóval ezek a dalok nem az akciós fapados járattal Dubai-ba eljutott szelfimániás életcsászároknak szólnak…

A gyönyörű nyitódal („Nem félek”) Kriszti kommentje szerint még az első karantén időszak elején készült, megírása és előadása alaposan kimozdította zenei komfortzónájából. A Magashegyi Underground művészi képvilágát idézi számomra ez a bátorság-dal (David Krolikowski lendületes perkázásával, továbbá sejtelmes gitárdallamokkal és vokállal), ami nagyon ránk fér ezekben a vérzivataros időkben.  
Az „Ess eső”-t az időjárásra folyton panaszkodó emberek mantrázhatnák maguknak, mert ugye rossz idő nincs, csak nem megfelelő ruházat. Kérdezzük csak meg a pocsolyákba vidáman ugráló gumicsizmás óvodásokat!

Az „Ócska vidék” a walesi bárdok sztoikus nyugalmával előadott dal a nagy magyar ugarról, kivándorló-kocsmasanzon, az EU-pénzből újjáéledt dzsentrivilág és a deklasszálódás keserű koktélja: Ungarische unicum.

A „Legjobb tudásom szerint” című magyar filmdráma betétdala is lehetett volna az „Ági és az emberszerű” balladája, akit hazafelé menet ért támadás.

A „Soha jobbkor” elrévedő hangulatban kezdődik, akárcsak egy Németh Jucis Anima dal, de ahogy japán módra az eltörött cserépdarabokat is újra össze lehet illeszteni arannyal, a megtört szív is képes a gyógyulásra. 

Az albumról esőként publikált dal, a „Gyújts rá Jézus” szintén kimagasló alkotás. Jézus pszichedelikus hatású pazar gitárjátékkal kísért második eljövetele remekül megalapozza az önfeledt pogózásra csábító következő számot („Bicskéig”), amiben a mozdony füstje megcsap mindenkit. 

A „Poharak, bögrék” dallal a testvérpár újra bebizonyítja, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza által elültetett magok szépen kihajtottak.

Az önáltató „Előttem az élet” és az „Egy szép napon ” burnout-blues a Cpg  punkzenekar „Mindennek te vagy az oka” sorait juttatta eszembe: 

„Gyáva vagy mert tőlünk félsz
mint egy kispolgár pont úgy élsz
otthon van a gépkocsi
az emeletes ház, a pénz”

Szabó János

Ezt az albumot és a zenekar összes eddigi lemezét ITT tudod letölteni.

Fotó: Hajzer Anni
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 07. 20.
Augusztus 8-án 6 országban, 15 helyszínen 50 zenekar mutatja meg a cigány zene erejét. A Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat szervezésében két éve indult rendezvény idén vált igazán nemzetközivé.
2024. 07. 20.
Rövidtávon izgalmas kísérlet, hosszú távon az európai zeneipar rezilienciájának kulcsa lehet a POLYGLOT modellje.
2024. 07. 17.
Follow The Flow-val, DJ OTI (szül. Sebestény Balázs)  telt házas szülinapi bulijával, Classic Festtel és a Budapest Bárral, Truesounds Music boat-tal és pool partyval vár a Plázs ezen a héten! A hét eleji programokra a belépés ingyenes...
2024. 07. 16.
Említsük elsőként Azahriah-t, aki hosszú idő óta az első olyan itthoni fellépő, aki a headliner előtti sávban kapott helyet a Nagyszínpadon. Rendhagyó programmal érkezik Beton Hofi és Margaret Island is...
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink