Lemezajánló - Muzsik és Volkova: Soha jobbkor

2022. 05. 02.

Szabó János barátunk újabb remek elemzése egy kíváló albumról.

Az apostoli kisugárzású Farkas János és testvére, a fúziós örömzenét játszó Folkfonics énekesnője, Volkova Kriszti (aki még a Ferenc pápát kísértésbe vivő Napfonat-ban is tavasztündérkedik) a telet egy Határ úti stúdióban töltötték. A sok munkának meg is lett az eredménye: 

Ez az album gondosan kiválogatott kávészemekből kotyogós kávéfőzőn elkészített zamatos, erős kávé. Igazi megváltás a mai Starbucks világban a változatos hangszerelés, a mély tartalom és a tiszta ének! 

Neked ajánlom meghallgatásra, ha tudod élvezni a szabadságot könyvet olvasva egy kis erdei kunyhóban, ahol nincs térerő és a közeli forrásról kell vizet hozni. Más szóval ezek a dalok nem az akciós fapados járattal Dubai-ba eljutott szelfimániás életcsászároknak szólnak…

A gyönyörű nyitódal („Nem félek”) Kriszti kommentje szerint még az első karantén időszak elején készült, megírása és előadása alaposan kimozdította zenei komfortzónájából. A Magashegyi Underground művészi képvilágát idézi számomra ez a bátorság-dal (David Krolikowski lendületes perkázásával, továbbá sejtelmes gitárdallamokkal és vokállal), ami nagyon ránk fér ezekben a vérzivataros időkben.  
Az „Ess eső”-t az időjárásra folyton panaszkodó emberek mantrázhatnák maguknak, mert ugye rossz idő nincs, csak nem megfelelő ruházat. Kérdezzük csak meg a pocsolyákba vidáman ugráló gumicsizmás óvodásokat!

Az „Ócska vidék” a walesi bárdok sztoikus nyugalmával előadott dal a nagy magyar ugarról, kivándorló-kocsmasanzon, az EU-pénzből újjáéledt dzsentrivilág és a deklasszálódás keserű koktélja: Ungarische unicum.

A „Legjobb tudásom szerint” című magyar filmdráma betétdala is lehetett volna az „Ági és az emberszerű” balladája, akit hazafelé menet ért támadás.

A „Soha jobbkor” elrévedő hangulatban kezdődik, akárcsak egy Németh Jucis Anima dal, de ahogy japán módra az eltörött cserépdarabokat is újra össze lehet illeszteni arannyal, a megtört szív is képes a gyógyulásra. 

Az albumról esőként publikált dal, a „Gyújts rá Jézus” szintén kimagasló alkotás. Jézus pszichedelikus hatású pazar gitárjátékkal kísért második eljövetele remekül megalapozza az önfeledt pogózásra csábító következő számot („Bicskéig”), amiben a mozdony füstje megcsap mindenkit. 

A „Poharak, bögrék” dallal a testvérpár újra bebizonyítja, hogy Cseh Tamás és Bereményi Géza által elültetett magok szépen kihajtottak.

Az önáltató „Előttem az élet” és az „Egy szép napon ” burnout-blues a Cpg  punkzenekar „Mindennek te vagy az oka” sorait juttatta eszembe: 

„Gyáva vagy mert tőlünk félsz
mint egy kispolgár pont úgy élsz
otthon van a gépkocsi
az emeletes ház, a pénz”

Szabó János

Ezt az albumot és a zenekar összes eddigi lemezét ITT tudod letölteni.

Fotó: Hajzer Anni
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 05. 24.
A Kossuth-díjas, Érdemes művész új albuma parádés zenészgárdát vonultat fel. A kitűzött cél: hangokkal gyógyítani.
2023. 09. 17.
A BMC Records két triólemezzel indítja az őszt: harmadik albumával jelentkezik a Daniel Erdmann alapította, közel tízéves Velvet Revolution, a Palotai Csaba új együttese, a Sunako pedig funk-transz beütésű albummal debütál.
2023. 09. 05.
Martonvásáron zárul az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat szeptember 17-én. A Fejér megyei kisvárosból indult hét éve a könnyűzenei verseny,
2023. 09. 05.
Leural a stressz, vagy életben tartanak az álmaid?   Szeptember tizenötödikén, pénteken érkezik a minőségi rock-bluest képviselő Tornóczky All Access (ifj. Tornóczky Ferenc, Nagy Ricsi, Temesi Berci, Zombori Atus) első albuma...  
2023. 09. 04.
Halott Kígyók, Holnaplányok, Kultivátor, Palánta, Plüssnapalm és a Piresian Beach megmondják a magukét, hangosan és a mai trendekkel nem törődve. A Trottel Records meghallotta és lemezre vette, a Dalok.hu pedig eljuttatja a digitális térbe.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink