Kegye János - Karácsony pánsípon

2022. 12. 12.

Kegye János 8 évesen kezdte zenei tanulmányait. Zongorázni tanult, később több fúvós hangszert sajátított el. Elvégezte az OSZK zeneiskoláját, majd felvették a Jazz Konzervatóriumba is. 1974-től aktívan zenélt a Kisrákfogó együttesben, majd Panta Rhei (Debrecen) és a Hatszív (Békéscsaba) együttesekben szaxofonozott. A Spirál együttessel a Ki mit tud 3. helyezettje lett, majd ezt követte a Kati és a Kerek Perec, a Corvina, Piramis és az Edda együttes. Ezt követően az Anonymus együttessel és annak utódjával a Marathon Band-el, több külföldi koncert turnén vett részt. 1988-ban Németországban jelent meg első lemeze pánsípon, mely aranylemez lett. Mai napig aktív koncertmuzsikus. Fő hangszere a Pánsíp lett.

Rengeteg műfajban jelent meg lemeze pánsípon (Handel, Mozart, Dvorák, Bach, Haydn, Vivaldi, Brahms, Massenet), a „Time to Say Goodbye”, a „Pacsirta”, cigánydalok, német és osztrák sramli dalok. Ezek a magyar és nemzetközi világslágerek ezen a hangszeren nem, vagy nagyon ritkán szólaltak meg. 2003 novemberében pánsípon közreműködött Havasi Balázs „A szív hangjai” című lemezén. 2003. december 31-én a Magyar Állami Operaházban adott koncertet a Filharmónia Társaság Zenekara kíséretével. 2010 tavaszán Szűcs Antal Gáborral (Totya; a Tátrai Tiborral alkotott latin duó tagja) készült egy „Latin Karácsony” című album. A világon először szólaltak meg ezek a dallamok ebben a hangszerpárosításban. 

Koncertjei mellett Kegye János tanitással is foglalkozik: Böjte Csaba meghívására Erdélyben zenét tanit a ferencesrendi szerzetes által vezetett intézményekben és mintegy 80 templomi koncertet ad majd a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítésére. 2020 Január 18-án átvehette a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő címet.

Eddig 32 lemeze jelent meg, számtalan lemezen közreműködött, és szerte a világon árulják pánsípos lemezeit. Számos lemezbemutató turnéja volt Amerikában, Kínában, Ázsiában és európai országokban.

Eddig a következő lemezei jelentek meg digitálisan a Dalok.hu terejsztésében:

Latin
Szűcs Antal Gáborral készített zenei anyag, latin dallamokkal izgalmas pánsíp szólókkal készült.

Szférák  
Spirituális zenei mű 65 perc hosszúságban, kifejezetten relaxációra, meditálásra készült.

Ünnep 
A legszebb karácsonyi dallamok pánsípon, a Magyar Rádio szimfonikus zenekarral készült album. az ünnepek egyik legjobb választása.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink