Kampec Dolores + MacZde + VJ Anima a Millenárison

2008. 04. 30.
Adott egy francia kvartett, 10 éve működik. Egy magyar „ötösfogat”, még egyszer olyan hosszú pályával a háta mögött. Egy szép napon a Grenoble-i székhelyű MacZde Carpate megkereste a budapesti Kampec Dolorest, volna-e kedvük közösen fellépni. És nem csupán közös este keretében, külön-külön, hanem egyszerre, a színpadon összekeveredve is.
 
A próbaútra 2007 májusában, Franciaországban került sor. 3 nap közös komponálást, gyakorlást, 4 közös koncert követett az ország délkeleti régiójában, szép sikerrel. A közös darabok olyan jól sikerültek, hogy mindkét csoport a folytatás mellett döntött.
 
A franciák zenéje agresszívebb, erőteljesebb, számaikban dominánsabban jelenik meg a rock nyers ereje. A magyarok közelebb állnak a hagyományos értelemben vett népzenéhez és jazzhez. A franciák zsigeri erején át-átragyog az éteri minőség, a magyaroknál a sodró energia finomabb zenei szöveteken és dallamokon keresztül süt át. A franciák dalszövegei történetekhez, érzésekhez és tapasztalatokhoz kapcsolódó ösztönös, lírai alkotások. A magyarok hasonló kiindulópont mellett „nonfiguratív”, fogalmilag nem értelmezhető hangköltészetet is alkalmaznak.
 
Az ellentétek, úgy látszik, vonzzák egymást, és ráadásul relatívak is. A két csoport tagsága úgy tud egymáshoz kapcsolódni, mint a fogaskerekek. A Kampecnek énekesnője van, a MacZde vokalistája férfi. Itt egy nemzetközi mércével mérve is jelentős szaxofonista fúj, míg ott egy trombitást találunk – ez együtt már fúvóskar. Az egyik dobos kizárólag a hagyományos dobszerelésre támaszkodik, míg a másik DJ-ként is aktív. Az egyik basszista basszusgitározik, a másik nagybőgőn is jó. A gitárosok pedig… Nos, már a reneszánsz korszakban is kimondták, hogy lantból kettő kell, mert úgy még a csembalót is szükségtelenné teszi. A MacZde és a Kampec zökkenőmentesen épül össze big banddé.
 
A 2008. évi MediaWave fesztivál ad lehetőséget a fúziós munka folytatására. A tavalyinál hosszabb, közel 1 hetes közös alkotómunka után kerül sor a koncertekre, a tervek szerint Győrben, Budapesten, valamint Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, illetve a délszláv államokban. Az előadások 3 részből állnak majd: a két zenekar külön-külön 40 perces blokkokban foglalja össze önálló termése legjavát, majd az albumnyi közös zene következik.
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink