Kakadu & Bölömbika – „Grizzly Bear” koncert az A38-on

2023. 12. 11.

Fibula és Jero mámorító szikrát csiholt a „Lake District” mesebeli országába, mely impulzus futótűzként terjedt azonnal tova. Gyümölcse a grizzli (ursus arctos horribilis) minden évben megismétlődő téli álmának víziói 2023-ra. Erre már lehetett produkciót alapozni: a zenei stílust hűen tükrözi a zenekar névválasztását (Kakadu & Bölömbika) és a káder kérdés alapjainak letételét követően csatlakozott a csapathoz a legendary ritmusszekció két tagja: Bardóczi Gábor és Gátos Bálint. Ez a négyes szándékai szerint bombasztikusan fergeteges, éterben terjedő gömbvillám gyorsaságú és intenzitású információt közvetít a nagyvilág felé, amely szép lassan az élet mindennapos apró zegzugait is kitölti, hogy a létezés teljes részévé vállhasson. Első lemezük „Grizzly Bear” címmel idén összel jelent meg, mely albumot legutóbbi Dalok Galopp műsorunkban Fibula az énekes és Bardó a zenekar dobosa mutatta be élőben, a Civil Rádióban. A műsor során elhangzott dalokhoz csatoltak az alkotók egy-két olyan információt, mely szubjektív gondolatok elolvasását követően kicsit más füllel hallgatjuk a lemez dalait. 

1. SPACE TO SPACE: - Rövidebb, frappáns uthengerként dübörgő hatasokat keltő, metakatarktikus albumkezdő szám, Fibula tenor hangjával ékesítve mennyei outro kimenetellel.
2. GRIZZLYBEAR: - Összetett dús melódia és harmónia ötvözet vaskorszak béli gitárhangzással, gitárszólóval és basszusgitár játékkal. Az állatkertet szeretjük, szép állatok és növények élnek benne, azonban a vadonban mégiscsak szabadabb es vadabb az életperspektíva.

3. MILKY WAY: - Ugyan csak néhány hónapja jelent meg ez a dal, de trademark gitarriffjét meglovagló refrén kompaktúl simuló intenziv slágeres dallamvilággal észrevétlenül szüremkedik be kollektív tudattalanunkba, ha akarjuk, ha nem... Betekintést nyújt a kozmosz rejtelmeibe egy (bio) tejgazda szemszögéből. A lemez eslő klippje ehhez a dalhoz készült.

4. BLUE BEARD: - A lemez első blokkját záró kékszakálú tétel. Esztétikailag egy gyönyörű skálán indul, az utolso percere megérkezik az abszolult szépség definíciójaként.  Itt talán érdemes venni egy nagy levegőt, hogy tudatunkban is konfirmáljuk a tényt: a mai világban még van ilyen zene.

5. PEIDE OF A DIARY FARMER MIX: - Anthony Burgess komponált szimfoniát, booker prize nominee, Ernest Hemingway- rol tanulmanyt írt, és a Kakadu lemezen véleményt nyílvanít. A zene is reflektálja ezt, exkluziv gyöngyszem. A lemez második kilppje, mely ugyancsak élő felvétel.

6. HANDFUL OF DUST: - Zárótétel az összes kakadunak és bölömbikának. 

Ahogy „Kakaduék” fogalmaznak: 2023. december 21- én adventi karácsonyi Kakadu mise kerül megrendezésre az A38 állóhajó orrbárjában. Előzenekaruk egy nagyon izgalmas osztrák formáció lesz, akik a „Pressyes” nevet választották maguknak alakulásukor, talán nem véletlenül… 

A „Grizzly Bear” album hangfelvételei a nagymúltú „Soundday” stúdióban készültek, nem kisebb név, mint „Vasti” produceri és hangmérnök munkájának köszönhetően, aki egyébként Kiss Tibivel hasítja nemzetközi szinten a világot jelentő deszkákat za „Aranyakkord” névre keresztelt triójukkal. A Kakadu album első videó klipje is a „Soundday” stúdióban készült, haol a fiúk bemutatják azt a különleges előadásmódot és mely első látásra megragadja hallgatóságát, rajongóit. A klip rendezője az a Tanka Balázs volt, akit egészen fiatalon még a FreshFabrik frontmebereként ismerhetett meg a nagyközönség, majd a Turbo zenekar frontembereként nyertek Fonogram díjat, Vígh Dávid és Delov Jávor vezetésével, ahol Yero basszusgitárosként örjítette meg közönségét koncertől-koncertre.

Aki pedig kiváncsi a következő Kakadu dalra, az figyleje bőszen a virtuális teret, illetve a Dalok.hu híreit, mert még decemberben kijön a következő klipes nóta az első lemezről, és a tervek szerint jövőre érkezik a második Kakadu nagylemez is.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink