Időutazás a Római Birodalomba, sok zenével és játékkal

2008. 08. 15.
Római légiók, gladiátorok, kelta harcosok, íjászok, középkori bajvívók és zászlóforgatók lepik el Szombathely utcáit és tereit augusztus 22-24-ig a Savaria Történelmi Karneválon. Tizenhét helyszínen több mint kétszáz program közül választhatnak az érdeklődők. A múltidézés ezúttal a reneszánsz jegyében zajlik: Mátyás korát lovagok, táncosok, zenészek idézik fel.

A programok közül kiemelkedik a Karneválszínház premierje, amely már 15-én, pénteken délután fél hatkor kezdődik a megyeháza udvarán, ahol Niccolo Machiavelli Clizia, a titokzatos szépség című pajzán komédiáját adják elő. A darab címe egy rejtélyes ifjú hölgyre utal, akiért öreg és fiatal, gazdag és szegény, úr és szolga egyaránt bolondul. A történet főbb szereplői Molnár Piroska, Jordán Tamás, Szabó Győző, Hollósi Frigyes, Rezes Judit, Botos Éva és az Atlantisz Színház tagjai. A rendező Bezerédi Zoltán. A darabot hét alkalommal adják elő.

A karneválnyitó augusztus 21-én, csütörtökön 20 órakor lesz a városháza előtti színpadon, a Savaria Egyetemi Központ színinövendékeinek felléptével. Ugyanott 21 órakor a Balázs Elemér Group koncertje következik.

Másnap, pénteken 10 órakor, a Thököly utcában megnyílik az öreg város vására. A Történelmi Témaparkban pedig hagyományőrzők vernek tábort, nomád életmód- és harci bemutatókat rendeznek. A Romkertben - Savaria ma is meglévő falai közt - 13 órakor ókori jósda nyílik, majd 18.30- tól sok játékkal és muzsikával fűszerezett programban vehetnek részt az érdeklődők. A Borok utcájában 22.30-kor a Ghymes Együttes születésnapi koncertje kezdődik.

Újdonság, hogy augusztus 23-án, szombaton fél 11-kor a Romkertben a magyar birkózóválogatott élőképeket mutat be az ókori olimpiák történetéből. A legnagyobb érdeklődés az este 20 órakor kezdődő fáklyás felvonulást kíséri. Csaknem ezren öltöznek korhű viseletbe, hogy a történelmi városközpontban megidézzék a római polgárokat, gladiátorokat, nomádokat. A középkori színben keresztes lovagok vonulnak fel. Őket reneszánsz dámák, polgárok és lovagok követik, majd a barokk kort idéző ruhákban urak és hölgyek érkeznek. A menetet mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűz- és zászlóforgatók zárják.

Augusztus 24-én vasárnap 14 órakor Szókratész védőbeszéde hangzik el Jordán Tamás előadásában a Romkertben.
A gazdag program a hagyományőrzők és jelmezesek búcsúfelvonulásával zárul.

NOL Györe Zoltán 2008. 08. 15.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink