Holnap? címmel új lemezzel jelentkezett a Boeghoe zenekar

2022. 11. 21.

Hallgatom a lemezt és mondom a feleségemnek: „Mókuci! Ő az a fickó, akinek a 70. szülinapját ünnepeltük tegnap.” Nem akarja elhinni. Szentül meg van győződve, hogy ebben a korban az embernek már nincs ilyen hangja. Pedig van! 
A neve: Moldován Gyula. Az egyetlen aki elmondhatja magáról, „A Boeghoe én vagyok!”. És valóban! Közel három és fél évtized után mit sem kopott, sokkal inkább a tökéletességet megközelítővé csiszolódott muzsikát hallhattunk élőben október 15-én este a Pótkulcsban mi, akik összegyűltünk megünnepelni a magyar blues rock egyik ikonját. 



Gyula Moldován
Fotó: Dessewffy Zsolt

Két órára újra megmártózhattunk abban a zenében, amit már napjainkra kihaltnak hittünk, s most mégis ereje teljében dübörgött. Ha nem egy romkocsmában lettünk volna, elkezdek aggódni, hogy ránk omlik a helység. A megjelentek a helyszínen megvásárolhatták a banda új, „Holnap?” című albumát, mely még a nyomda illatát viselte magán, s melynek anyaga képezte a műsor gerincét.

Gyula harminc esztendőt meghaladó pályafutását a zene iránti alázat, a maximális igényesség és a teljes üzleti sikertelenség jellemezte. Ez utóbbi nagyrészt köszönhető annak, hogy a média rendszerváltás előtti és utáni urai kevés kivételtől eltekintve teljes érdektelenséget mutattak. Nagy valószínűséggel nem akarták túlterhelni a célközönséget olyan mondanivalóval, ami esetleg gondolkodásra késztetheti. Nekik is köszönhetően a rock zene szép lassan az egykori elnyomottságuk legendájából élő, mára jobb sorsra érdemes veteránok játszóterévé vált. Pár kivételtől eltekintve nem születtek új, jelentős alkotások. A zenekar ebben a közegben mert tizenkilencre lapot húzni és másfél év leforgása alatt immár második albumával jelentkezett.

A „Holnap?” című korong lenyomata mindannak, ami a létező világot mozgatja. Sötétség-fény, kiábrándultság-remény, mély érzelmek-karcos kemény hangzás, összegzés-továbblépés. Folytonos vándorlás fény és sötétség között, melyek valahol a végtelenben találkoznak, addig is mozgásban tartják világunkat.

A lemez érdekessége, hogy a felvételek két különböző időben és helyen készültek több éves eltéréssel. Az utómunkánál ez jelentett némi problémát a hangzás egységesítésében, ezt azonban a dalok sorrendjének szerkesztésével többé-kevésbé orvosolták. Hogy ez mennyire sikerült képezheti vita tárgyát, ami nem baj, hiszen addig is beszélnek róla és hallgatják. Minden esetre a különböző időpontokban felvett dalok hangulata és hangzása így talán még jobban kihangsúlyozza a lemezt amúgy is meghatározó kettősséget. A magam részéről egy éjszakát agyaltam a kérdésen a zenét hallgatva, majd megállapodtam magammal, hogy jó ez így ahogy van.
 

 

Végezetül álljon itt a Boeghoe zenekar névsora:

Moldován Gyula - gitár, ének,

Nagy Zoltán -basszusgitár,

Váry Zoltán – dob.

A lemezen közreműködnek még: Darab István – gitár, Boros Péter – dob, Sáfár József - basszusgitár.

Írta: Dessewffy

 

Az albumot ITT tudod letölteni, veszteségmentes formátumban is.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink