Fekete-Kovács Kornél - Different Aspects of Silence

2023. 02. 21.

Hangokkal lefesteni a csendet valahol olyan, mint tűzzel ábrázolni a vizet, eltáncolni a kövek mozdulatlanságát. Most mégis erre vállalkozik Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző a cseh Robert Balzar Trióval, illetve Harcsa Veronika és Dan Bárta énekművészekkel közös lemezén.

A Different Aspects Of Silence című albumon hat zenész keresi a felelősséggel eljátszott hangokat, és tapogatja körül a csend fogalmát. A Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél három éve találkozott a Robert Balzar Trióval, akikkel azóta is rendszeresen együttműködik. A közös zenei gondolkodás két különböző, mégis könnyen összehangolódó énekes közreműködésével vált teljessé: a sokoldalú Harcsa Veronika hajlékony mezzoszopránjához a rockénekesként indult, rendkívül népszerű Dan Bárta szuggesztív tenorja társul. A zenészek felfedezőútja nyomán a csend tapasztalatától elidegenedett 21. századi hallgató árnyalt zenei képet kaphat a csend különböző aspektusairól.

„A csend szentség, ahogy a muzsika is az. A csend egy időben semmi és minden, magában rejti a végtelen lehetőségét” – mondja Fekete-Kovács Kornél. – „Ha csak egyetlen hangot is játszol, annak súlya kell, legyen, és a legnagyobb hálával, tisztelettel és felelősséggel kell megszólaltatnod.”
Alfoldiregiomagazin.hu

 

Néhány visszajelzés a médiától:

Van az úgy, hogy a csend nagyot szól. Akkorát, hogy szinte robban. Igen, Fekete-Kovács Kornélék muzsikája is szikrázik a feszültségtől, de a bekövetkező detonáció nem hangos, viszont nem is egyszeri. Nagyszerű CD gurult ki ismét a BMC műhelyéből, remélhetően nem egyszeri alkalomra szóló nemzetközi együttműködés keretében. Talán kihallatszik az anyagból annak kelet-európai volta, amely azonban sokkal inkább egyetemes. A visszafogottsága, a játékos titokzatossága, és a hihetetlen belső energia, amely legalább annyira feszíti, mint amennyire összetartja azt. Röviden szólva: gondosan kivitelezett mestermunka az, amit van szerencsénk megismerni. Sok effélét kívánok még magunknak!
Riff.hu


A bonyolult, helyenként elvont dallamok és szövegek megírt és improvizált szakaszok útján jutnak el a hallgatóhoz. Harcsa Veronika éneke, Fekete-Kovács Kornél trombita-játéka - és minden hangjuk - segítenek közelebb jutni a “megfejtéshez”, hogy hogyan lehet a zenéből csend. Remek társakra találtak a Robert Balzar Trio tagjaiban és a négy számban közreműködő Dan Bárta személyében.
Az ötven perces album folyamatos odafigyelést igényel (közel sem háttérzene), komoly mondanivalókat tartalmaz - és megéri a fáradságot.
(Zenei) hangokkal ábrázolni a csendet, többféle formában - ez a Different Aspects of Silence. Költői, magas színvonalú mű - a BMC Records újabb értékes kiadványa.
Jazzma.hu 

Fekete-Kovács Kornél – trombita
Harcsa Veronika – ének
Dan Bárta – ének (2, 6, 7, 9)
Vít Křišťan – zongora
Robert Balzar – nagybőgő
Kamil Slezák – dob

Az albumot ITT tudod letölteni veszteségmentes minőségben is.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink