Eleget sírtál - Élőlánc

2022. 08. 15.

Bemutatjuk a sokáig ért és idén startolt zenekart, amelynek a bemutatkozó albuma a Dalok.hu terjesztésében jelenik meg.

Az É-L-Ő-L-Á-N-C nevű formációt Nagy Tibor hozta létre és tartja életben, 2022 óta. A zenekaralapítást több tényező inspirálta. Ezek közül talán a legfontosabb az, hogy a magyar könnyűzenei közéletben 40 év várakozó figyelem után sem talált rá azokra a dallamokra, hangzásvilágra, amik folyamatosan benne motoszkáltak. Bár több együttesben játszott, zenei elképzelései kompromisszumokkal valósultak meg. Így kényszerült arra, hogy megírja, és lehetőség szerint rögzítse azt, amit más nem.

A következő, nem elhanyagolható tényező annak a természetes, de energikus énekstílusnak a hatása, amit Szabó Kitti tolmácsol, kiválóan illeszkedve az elképzelt hangzásvilágba, továbbá az, hogy gyerekeiben kiváló zenésztársakra lelt. Benke Márton a hangszerelésben alkot nagyot (amelyik számnak összetett és különleges a hangszerelése, ott ő az elkövető), Nagy Kata Kincső dalszerzéssel, énekkel, vokállal épít új színeket.

A zenekar híve a dallamközpontúságnak, a dalok közlésfunkciójának, a természetességnek. Utóbbit olykor kénytelen feladni már a felvételek során, amikor is a ritmusszekció, vagy néhány különleges hangszer digitális forrásból kerül az anyagba.

Az együttes bár folyamatosan dolgozik élő megszólalásán is, jelenleg anyagi és technikai vonatkozások hátráltatják, tehát a hangsúlyt az internetes megjelenésre, egyéb médiumokra fekteti. Ugyanakkor az É-L-Ő-L-Á-N-C, mint neve is sugallja, nyitott mind emberileg, mind zeneileg. Új tagok lendületet adhatnak az elképzelések megvalósulásának.

A zenekarvezető, Nagy Tibor gyerekként a tiszaburai nagyszülőknél a legyeket lövöldözte a disznóól oldalán, mostanában néha tanít, mert énektanár, olykor koporsók előtt duettezik a pappal, mert kántor, többnyire pedig papírokkal hadakozik, mert igazgatóhelyettes. Tehát, végül is: zenész.

A lemezt ITT tudod letölteni. 

ITT pedig eléred a streaming platformokon.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink