Dzsesszrádió indul

2007. 01. 09.

Dzsesszrádió indul

 

Népszabadság • Serfőző Melinda • 2007. január 9.
90.9 Jazzy Rádió néven új, kizárólag dzsesszt játszó adó kezd sugározni a közeljövőben Budapesten.

 

 

- Magyarországon még nincs hagyományosan sugárzó dzsesszrádió, és úgy gondoltuk, hogy most időszerű indítani egyet. Ugyanis tapasztalataink szerint az elmúlt években kialakult egy olyan közönségréteg, amelynek tagjai nagyon unják, hogy ugyanazok a "slágerek" szólnak mindegyik adón, dzsesszt viszont nem igazán tudnak hallgatni - válaszolta Suri Imre tulajdonos, ügyvezető igazgató, amikor arról kérdeztük, miért épp most indítják el a rádiót. (Az interneten van dzsesszrádió, külföldi és magyar is.)

Suri Imre évek óta rádiózik, korábban a Juventus munkatársaként dolgozott. Bár sok adóhoz hasonlóan ott is a populáris zenei slágerekből állt össze a repertoár, magánemberként mindig is szerette a dzsesszt - ahogy mondja, már évek óta saját maga készítette dzsessz-válogatáslemezeket ajándékoz barátainak. Egy csak dzsesszt sugárzó rádió megalapításának gondolata már régóta foglalkoztatta, barátaival nemrég úgy döntöttek, itt az idő. Pillanatnyilag a rózsadombi stúdió megépítése, a kollégák kiválasztása zajlik, a tervek szerint Valentin-napon, február 14-én kezdenek sugározni napi 24 órában, a főváros területén. A frekvenciát 7 + 5 évre nyerték el.

Tisztában vannak azzal, hogy a rétegrádiózásból nem lehet meggazdagodni, de azt remélik, hogy az adót a reklámbevételből fenn lehet majd tartani, esetleg nyereségessé tudják tenni. Ez már csak azért sem lesz könnyű, mert önkorlátozást vállaltak, és óránként maximum hat reklámot sugároznak. A műsoridő nagy részében zene szól majd, méghozzá nagy klasszikusok, sztenderdek mellett elsősorban mai, modern dzsessz.

- Nagyon nyitottak vagyunk, nem csak új dzsesszszerzeményeket játsszunk le, hanem például régebbi dalok feldolgozásait is. Tárgyalunk a kiadókkal, hogy minél több előadó művei bekerülhessenek a repertoárunkba. Azt reméljük, hogy a 90.9 Jazzy a magyar előadók alkotói kedvét is fellendíti, hiszen végre lesz egy olyan adó, amely lejátssza a dalokat.

 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink