Dzsesszbörze először

2007. 12. 29.
Európában, például Hollandiában, Finnországban szép hagyománya van már az olyan fesztiváloknak, amelyeken a fiatal tehetségeket mutatják be nemzetközi koncertszervezőknek, kiadóknak, szakíróknak. Magyarországon először szervezünk ilyet - mondja Retkes Attila, a Művészetek Palotájának dzsesszért felelős programtanácsadója. - Korábban a külföldi magyar intézetek, illetve a Magyar Zenei Exportiroda segítségével juthattak időnként külföldi bemutatkozási lehetőséghez a fiatal dzsesszisták, ám ez kevésnek bizonyult. A Nyitott Műhelyben úgy másfél éve a dzsessz tanszakosok kezdtek kis műhelybörzéket, közös jammeléseket szervezni - ez is mutatja, hogy van igény egy átfogó bemutatkozási lehetőségre. Az idén végre egy NKA-pályázatnak köszönhetően meg tudjuk rendezni az első jazz showcase-t, amelyre neves külföldi vendégeket, fesztiválszervezőket, szakírókat hívtunk meg. A szakmai és a nagyközönség mindhárom nap délután négytől négy-négy fiatal formáció bemutatkozó koncertjét hallgathatja végig. A fellépők a szakmában már bizonyított, de a nagyközönség által felfedezett lemezzel még nem rendelkező fiatalok, akik a hazai dzsessz különböző irányzatait képviselik a hagyományos műfajoktól kezdve a mainstreamen át a kísérletező formációkig. Esténként pedig a nagy öregek - a Dresch Mihály Quartet, a Babos Project Special valamint a Szakcsi Trió és Bolla Gábor - koncerteznek. Szombat délután egy beszélgetést is rendeznek a dzsessz helyzetéről Kelet-Közép-Európában. A rendezők nem titkoltan a magyar dzseszszért szeretnének lobbizni. És nemcsak idén, hiszen a tervek szerint ezentúl minden év januárjában megrendezik a börzét.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink