Dés László: "sosemvolt nagy musical megírására készülünk"

2008. 01. 09.
Valahol Európában, Sose halunk meg, A dzsungel könyve, Csocsó és az Üvegtigris – csupán néhány a számtalan film és színpadi alkotás közül, melyekről szinte azonnal Dés László jut eszünkbe, ha felcsendülnek a bennük szereplő dalok. A kiváló művész, aki pályája során több zenei műfajban is maradandót teremtett, Budapesten látta meg a napvilágot, 1954. január 9-én.
„November 10-én egy sosevolt produkcióval álltam színpadra a Művészetek Palotájában” – mondta a zeneszerző. „Zongoránál ülve saját dalaimat adtam elő, és mivel nem szoktam ilyet csinálni, így számomra is nagyon izgalmas volt mindez.”
A nagyérdeműt olyannyira elkápráztatta Dés László egyszemélyes koncertje, hogy az eredetileg egyszeri alkalomra tervezett előadást a hatalmas érdeklődésre való tekintettel végül megismételték. 2008-ban pedig Nő - férfi, férfi - nő címmel folytatódik a sikeres produkció, melynek alapjául a nyolcvanas években írt, Udvaros Dorottya illetve Básti Juli - Cserhalmi György által előadott színészalbumok szolgálnak. A nagy koncertsorozatra új Dés - Bereményi dalok is születnek, és a produkcióhoz Kulka János is csatlakozik, aminek utolsó állomása szeptember első napjaiban a Művészetek Palotájának koncertterme lesz.
„Színészeknek dalt írni külön mesterség” – mondta a zeneszerző. „Olyan szerzeményeket kell komponálni, melyek nem az énekesi teljesítményt, hanem a kifejezőkészséget erősítik." - S bár ezúttal nem Dés László lesz a főszereplő, az egyedülálló élményt ígérő koncerten ő is előad majd néhány dalt.


 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink