Dalszöveg Nagykövete Díjat nyert négy magyar szerző

2021. 05. 04.

Lezárult Magyarország eddigi egyik legnagyobb dalszöveg-versenye. A Fontos a szöveg elnevezésű pályázatra közel 300 szerző küldött be szerzeményeket, és az erős mezőnynek köszönhetően végül négy győztest hirdettek a szervezők. Az akció célja felhívni a figyelmet arra, hogy sok nagyszerű dalszöveg születik itthon, és mind-mind fontos kulturális értékünk. 

A versenyt még tavaly decemberben hirdette meg a Zeneszöveg.hu, és a szervezők sem gondoltál volna, hogy akciójuk ennyire sikeres lesz: a kiírásra rövid időn belül 295 szerzőtől érkezett dalszöveg. A felhívásra kizárólag magyar, korábban más díjazásban nem részesült szövegeket lehetett beküldeni. A pályaműveket Czutor Zoltán, Patocska Olivér, Pixa és Csipai Roland, a Zeneszöveg.hu igazgatója zsűrizte. A rendkívül erős felhozatalnak köszönhetően végül négy nyertest hirdettek, így ők lettek a Dalszöveg Nagykövetei, nevezetesen: Bereczky Botond, Major Eszter, Mester Ferenc (MES) és Pálffy Patrik. Botond No Sugar zenekarának a Várj még szövegével jutott a TOP4-be, Eszter Kökény Attilának írt Nincs semmi másom című dalával nyert, MES Mantra című szerzeményével került a legjobbak közé, míg Patrik Our Last Drop együttesének Köszönöm, jól vagyok dalszövegével vívta ki magának a megtisztelő címet.
A pályázat érdekessége, hogy a dalszövegek testet is öltenek, ugyanis mind a négy dalszöveg sorozatgyártásban megjelenik DRK (Dorko) pólókon. A hazai márka az alapítása óta fontos küldetésének tartja a magyar alkotók támogatását, így szívesen álltak a kezdeményezés mellé. A felsőket hamarosan árusítani kezdik, és a nyereségből a szerzők is részesülnek. 

- A kampánnyal szeretnénk felhívni a magyar zenerajongók figyelmét arra, hogy a dalszöveg értéket képvisel – fogalmazott Koczka Bori, a Zeneszöveg.hu operatív vezetője.
A dalszöveg gyűjtőportál 18 éve szívén viseli a dalszerzők internetes megjelenését. Nemrégiben egy Magyarországon egyedülálló szolgáltatást indítottak, eszerint a magyar dalszövegírók alkotásait képviselik, és segítenek bevételhez jutniuk. A nagy online zenei felületektől - például a YouTube, a Spotify vagy az iTunes – ugyanis a grafikai formában megjelent dalszövegek után beszedik a pénzeket a külföldi partnerek, de a magyar szerzők nem jutnak hozzá. Ebben segít a Zeneszöveg.hu minden olyan dalszerzőnek, aki csatlakozik hozzájuk a fontosaszoveg.hu oldalon.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink