Búcsú a Benczúr Háztól

2008. 06. 13.

Hivatalosan nem tudható, mi lesz a Benczúr Ház sorsa, az viszont tény, hogy a művelődési háznak június végéig el kell hagynia az épületet.

Mint azt korábban megírtuk, az 1931 óta a postások művelődési házaként működő intézmény tulajdonképpen megszűnik a hónap végén, mivel az ott működő Postai és Távközlési Művelődési Alapítvány harmadik alapítója, a Magyar Posta is megvonta az eddigi évi 60-70 millió forintos támogatást (a másik két alapító, a Magyar Telekom és az Antenna Hungária már az elmúlt években megtette ezt). Ezenfelül Szilágyi Maja igazgatót tavaly ősszel a posta egy levélben értesítette arról, hogy június végéig ki kell költözniük.

Így megszűnik az évi több száz nívós kulturális, többnyire zenei eseményt szervező művelődési ház, és bizonytalanná válik az 1902-ben alapított Erkel Ferenc Zeneiskola és Jazz-zeneművészeti Szakközépiskola sorsa is. A ház fenntartott egy százezer kötetes, országszerte 22 fiókot működtető könyvtárat, amely hálózat most szintén megszűnik.

A bezárással kapcsolatos kérdéseinkre a Magyar Posta sajtóosztályától írásban kaptunk választ. Azt írták: ezentúl más formában kívánják támogatni dolgozóik művelődési, oktatási igényeit, hiszen azok az elmúlt közel húsz évben lényegesen megváltoztak, ezért postások ritkán látogatják a Benczúr Házat. A vidékieknek erre nincs is lehetőségük, a zeneiskolába pedig nem járnak postásgyerekek. Szász Katalin kommunikációs igazgató az MTI-nek nemrég azt is hozzátette, hogy a könyvtárba se járnak postások. Szilágyi Maja viszont azt mondja: csak április óta tíz eseményre (esküvőre, érettségi találkozóra stb.) vették igénybe postás dolgozók (vidékről is) a házat; az eredetileg sem csak postásgyerekeknek alapított zeneiskolában jelenleg négy postásgyerek tanul (kedvezményesen); és csak a pesti könyvtárnak 140 beiratkozott postás tagja van. Mindemellett a Magyar Posta az elmúlt két hónapban kilenc hivatalos eseményét tartotta az épületben.

A zeneiskola és a könyvtár sorsát firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy minden törvényi kötelezettséget figyelembe véve tárgyalások folynak elhelyezésükről. Így a köteteket befogadja más intézmény, és mindenki, aki már elkezdte a szakközépiskolát, befejezheti tanulmányait. Szilágyi Maja szerint ez azt jelenti, hogy a vidéki fiókkönyvtárak megszűnnek, a zeneiskola egyes részei pedig más intézményekbe olvadnak bele.

Arra is rákérdeztünk, mi lesz az épület sorsa. Erre azt a választ kaptuk, hogy nincs közös, egyhangú tulajdonosi döntés, továbbá, hogy a Matáv (Magyar Telekom) 2004 óta megpróbálta értékesíteni a saját tulajdonrészét (47,5 százalékot).

Egy biztos: a ház júliusra kiürül, és a tulajdonosok nem jelezték, hogy továbbra is kulturális célra szeretnék használni az épületet. Szilágyi Maja azt mondja: ők az eddigi, évi 60-70 milliós fenntartói támogatással továbbra is a korábbi színvonalon tudnák működtetni a házat, hiszen az évi 230-240 millió forintos költségvetés hiányzó részét mostanáig is kigazdálkodták. Erre azonban úgy tűnik, nem lesz többé módjuk. Most már csak abban bíznak, hogy a több mint százötven művész által aláírt tiltakozás hatására a tulajdonosok meggondolják magukat.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink