Az utolsó utáni liberális hely végnapjai

2008. 01. 11.
- Nyomunk egy szép halált - ezekkel a szavakkal vezette fel stílusosan Bakács Tibor Settenkedő a Kultiplex bezárása ellen fesztivállal és egyéb akciókkal tiltakozó üzemeltetők tegnapi sajtótájékoztatóját.
A neves közíró - a klub törzsvendége - szerint a város utolsó utáni liberális-értelmiségi szórakozóhelye szűnhet most meg, mivel a tervek szerint február 24-én bezár, majd március 1-jén el is kezdik bontani az épületet. Ahogy fogalmazott: nem érti, miért pont ezt a helyet kell elkaszálni. Az utolsó kulturális műhelyt a fővárosban, amely gondolkodásra nevelt, és nem is mellékesen megfizethető volt. A médiaszemélyiség szerint az ilyen alternatív helyek az európai nagyvárosok szerves részei, Budapest pedig e téren már Pozsonytól is elmarad.
- Demszky Gábor élete második legnagyobb hibáját követi most el. Az első annak idején a Tilos az Á bezárása volt - summázta véleményét Bakács.
A bezárás hátteréről Dirner László ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Kultiplexnek helyet adó művelődési ház és artmozi helyén az önkormányzat "parkosítani" akar. Az ügyvezető szerint ez csak kifogás, mivel a parkosítás oka egy ingatlanüzlet.
Az egykori Magyar Királyi Dohánygyár a második világháborúban bombatalálatot kapott, megüresedett telkén alakult ki a Ferencvárosban a Markusovszky tér, amelynek helyzete évek óta megoldatlan. Mint már korábban hírül adtuk, a terület tavaly került a ferencvárosi önkormányzat kezébe: korábban állami tulajdonban volt. Hivatalosan - mint kezelő - a Semmelweis Orvostudományi Egyetem volt a gazdája, ám az ott lévő parkra az elmúlt években főként a kerület költött. Bár sokáig úgy volt, hogy ide építi a SOTE az új egyetemi központját, az végül a körúton túl, a Thaly Kálmán, a Vendel és a Tűzoltó utca által határolt telken valósult meg, mivel ezt adta az intézménynek cserébe az önkormányzat a Markusovszky térért.
Ezután a kerületi önkormányzat a közpark egy részét építési területté nyilvánította, és nemrég mintegy másfél milliárd forintért eladta. A fővárossal folytatott előzetes egyeztetés szerint a kerület úgy módosította a városrendezési tervet, hogy az egykori Kinizsi mozi, a jelenlegi Kultiplex Művelődési Ház helyét átsorolják közparkká, és így érik el, hogy az ingatlancserék miatt a zöld terület ne csökkenjen. Dirner szerint ez több mint furcsa, és még furcsább, hogy a telket és a rajta álló Kultiplexet alig 170 millió forintért adta el a főváros a IX. kerületnek, azaz a piaci ár tizedéért. Az igazgató azt is kifogásolja, hogy a tér melletti, roncskocsikkal és szeméttel teli ingyenes parkolót is parkosíthatná a kerület, és mivel ez csaknem akkora, mint a művelődési ház, az intézmény megmenekülhetne. Ennek érdekében kezdeményezni fogják, hogy a Kultiplex épületét sorolják ideiglenes műemléki státusba.
Jakab Zoltán, a Kultiplex rendezvényszervezője a tegnaptól február 23-áig tartó Dózer Fesztiválról szólva hangsúlyozta: a rendezvény célja a szórakoztatás és a búcsú mellett a tiltakozás is.
- Körbe lehet telefonálni a volt alternatív művésztársadalmat, és meg is tesszük, hogy felemeljük hangunkat a Kultiplex bezárása ellen, mert még itthon is méltósággal kell megdögleni - szólt hozzá támogatólag Bakács Tibor.
Ami a programokat illeti, a rendezvénysorozat keretében minden olyan zenekar fellép, amely az "undergroundban számít". A búcsúbuli-sorozatot tegnap a Supernem és a LaBandot nyitotta meg, de a fellépők között később ott lesz a Tereskova és a kaliforniai Mad Caddies mellett az Amber Smith, a Kaukázus, a Ludditák, a Titusz és a Carbonfools, a Mystery Gang, a Colorstar, a Tudósok, valamint a Balaton zenekar is. Az összes koncert ingyenes. 

Népszabadság • Csákvári Géza   • 2008. január 11.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 28.
Nem a hangszereiket nézik, nem a közönséget és nem a pénztárat. Ilyen zene akkor születhet, amikor néhány tehetséges ember távolba néz, és tekintetük valahol a horizonton túl találkozik.
2024. 04. 16.
“Fel a fejjel!” hangzik a jól megszokott bíztató szólam. "Bolyki Balázs és a B4" vadonatúj dalában, valahogy ez a mondat most mégis megtelik igazi tartalommal.
2024. 04. 16.
Rocktörténeti tény, hogy ez a bizonyos album 1993-ban készült el, és akkoriban még a jó öreg magnó kazettának örülhettünk, mert hát ez volt vagy a bakelit.
2024. 04. 14.
Lemezajánló: VENI - Escaping game (Hunnia Records) a kedvenc külső szerzőnk, Szabó János tollából. "füge fölött függőágyban"
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink