Az angolok is felfigyeltek a magyar Mörk zenekarra

2022. 06. 09.

Régi álma valósult meg a Mörk zenekarnak, amikor meghívást kaptak Gilles Peterson nevével fémjelzett Worldwide FM élő videó felvételre a londoni Brownswood Basement Studioba. Korábban olyan előadók fordultak meg ugyanitt, mint: Yussef Kamaal, Jordan Rakei & Alfa Mist, Nubiyan Twist, Richard Spaven és Shabaka Hutchings.

A tavaly új lemezzel jelentkező Mörk régóta tervezte, hogy ellátogat a szigetországba, sőt, 2020 elején már konkrét tervekkel vágtak neki, hogy valóra váltsák ezt az álmukat, de a világjárvány sajnos közbeszólt. Most, két évvel később azonban a hosszú listájukon egyből két dolgot is kipipálhattak, ebből az egyik nagy mérföldkő a Mörk külföldi törekvéseiben, hogy néhány hete két alkalommal is felléptek az egyik legrangosabb európai szakmai eseménysorozaton, a brightoni The Great Escape fesztiválon. A másik pedig, hogy kipróbálhatták magukat a Worldwide FM sessionjében, ahol korábban mindössze egyetlen magyar vonatkozású zenekar, az azóta már berlini székhelyű Àbáse fordult meg.

A Worldwide FM egy olyan közösség és platform, ahol az alternatív perspektívák és a közös progresszív értékek előtérbe kerülnek a zene és a kultúra révén. Akár Palesztinából, akár New Orleansból sugározzák a műsoraikat, igyekeznek hangot adni azoknak a haladó művészeknek és kulturális személyiségeknek, akik küzdenek az egyenlőtlenség minden formája ellen.

A Mörk Worldwide FM Session plusz érdekessége, hogy az öt dalból álló szett utolsó dala egy premier: a "Towards the Sun" című dalt a közönség ugyanis korábban még sohasem hallhatta. Gilles Peterson rádiós műsorvezető, DJ és lemezgyűjtő, aki az elmúlt három évtizedben kulcsszerepet játszott az előremutató underground zene támogatásában az Egyesült Királyságban és azon túl. Heti főműsoridőben, szombat délutáni műsort vezet a BBC Radio 6 Music csatornán, amely a rádió egyik legnépszerűbb zenei műsora, a Brownswood Recordings független lemezkiadó vezetője, és a Worldwide FM online rádióállomás alapítója.

Petersont ráadásul annyira elvarázsolta a Mörk zenéje, hogy a felvétel után néhány nappal a zenekar Baby című dalát is pörgette BBC-s heti műsorában, ezzel is tovább népszerűsítve a csapatot a brit zenerajongók körében.

Mörk - Worldwide session:
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink