Átadták a Fonogram-díjakat: íme a 2023-as nyertesek

2023. 05. 01.

Szakmai elismerésben részesült a hazai klasszikus pop-rock kategóriában a - többek között Tátrai Tibor által alapított - godfater. zenekar. A magyar modern pop-rock mezőnyben a Margaret Island győzedelmeskedett, az alternatív/indie-rock kategóriában a Platon Karataev, a hard rock/metal jelöltek közül a Depresszió zenekar lett a legjobb. Az elektronikus zenei produkciók közül Caramel x Willcox kapott elismerést.
 
Ritka, de nem példa nélküli a Fonogram-zsűri munkája során a szavazategyenlőség. 2023-ban holtverseny alakult ki a hazai rap/hip-hop kategóriában, így Beton.Hofi "PLAYBÁNIA" című albumát, illetve Majka és Molnár Tamás "Azt beszélik a városban" című közös dalát egyaránt szakmai díjjal jutalmazták.

A speciális zenei kategóriákban elismerést kapott idén László Attila, Peter Šrámek (A Király filmzene), a Hot Jazz Band, a Subtones és Cserepes Károly.
 
A 2022-es év felfedezettje a Valkusz Milán és Marics Peti alkotta ValMar, míg az év hangfelvétele kategóriában közönségszavazás során a 4S Street "Mesélek a bornak" című dalára voksoltak a legtöbben.
 
A Fonogram - Magyar Zenei Díj nemzetközi kategóriáiban ők lettek a legjobbak: Bruce Springsteen, Ava Max, Tears For Fears, David Guetta, Kendrick Lamar, Ghost.

A 2023-as életműdíjak bejelentésére május 5-én, pénteken kerül sor.

Fókuszban a zenei fenntarthatóság: 
A Fonogram - Magyar Zenei Díj évente megújuló arculatának és koncepciójának középpontjában 2023-ban a fenntarthatóság, a zene körforgása áll.
 
A 2021-ben művészeti pályázat keretében újraálmodott, Sipos Balázs üvegművész által tervezett Fonogram-díj színvilága, annak egy-egy árnyalata, színátmenete határozza meg az utóbbi években a legrangosabb magyar zenei elismerés vizuális megjelenését.

A "természetzöld" (rét, fű, erdő) és a "napsárga" (tavasz, megújulás) találkozása a Fonogram - Magyar Zenei Díj idei megjelenésében a minél inkább "természetkonform" működésre, a fenntarthatóságra való törekvést tükrözi.
 
Az elmúlt években a Fonogram brand is megtette az első lépéseket: a díjak átadásához, szállításához előbb környezetbarát papírtasak, majd az állandó használatra tervezett vászontáska volt a díjtárgyak (papír) díszdobozának hordozója, s egyben a nyerteseknek ajándékozott "Fonogram-mörcs".
 
"A fenntartható működés szemlélete azonban nem áll meg a környezetünk védeleménél: magában foglalja minden évben a művészekért, alkotókért, a zene 365 napos körforgásáért érzett felelősséget is" - jelentette ki Szűts László, a MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) elnöke.


 

Fonogram-nap 2023:
Egész napos interaktív, szinkronizált műsorfolyam a Fonogram - Magyar Zenei Díj weboldalán, valamint párhuzamosan négy közösségimédia-felületén (Facebook, TikTok, Instagram, YouTube).
 
 Szakmai szavazás: 
A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, idén ismét rekord mennyiségű, több mint 1500 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 (holtverseny esetén 6-7) jelöltjét. Közülük kerültek ki a második forduló voksainak összesítését követően a nyertesek.


 
 Fonogram - Magyar Zenei Díj:
 A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink