„A politika a katonai-ipari komplexum szórakoztató részlege"- Társadalomkritikus dalok a 70-es 80-as évektől napjainkig

2022. 10. 31.

Szabó János szabad(egyelőre)úszó újság(azmi?)író kutatását közöljük a magyar hatalomkritikus dalszövegekről. Két részre osztottuk, kezdjük a 70-es években.

Frank Zappa frappánsan megfogalmazta a politika lényegét: szerinte a parlamentben a Fővárosi Nagycirkusz és az Állami Bábszínház közös műsorát látjuk. A rendszer kritikusai úgy vélik, hogy a történelem ismétli magát és megint az orosz példát követi az ország: fanatikus vakhit, vezér-imádat, egypártrendszer, demagógia, megfélemlítés, dezinformáció, ellenség-gyártás és diktatórikus eszközök jellemzik a maffia-engedelmességet megkövetelő kormányzást. Ebben a teljesség igénye nélkül készült szubjektív összeállításban olyan előadók szerepelnek, akik bátran felemelték szavukat a társadalmi egyenlőtlenségek és a hatalom túlkapásai ellen: görbe tükröt mutattak a rendszerről és hangosan kimondták a művészi szabadság jegyében, hogy a király bizony meztelen. Hallgassunk bele a dalokba!

1, Kex: Zöld-sárga  

„Hej lányka, hej lányka!
Éhes a sárkányka.
Világnak harmada,
majdnem ő egymaga.

Katonák szájában
Ereim végei
Úgy szívják véremet
Csak ebbe ne haljak meg!”

Az Illés együttes előzenekaraként is fellépő Kex korát megelőzte és számos művészt megihletett. Hobo is feldolgozta az orosz katonai elnyomást szürreális költői képekkel kifejező művészi alkotást, aminek dallama egy moldvai-csángó népdalra (Hej páva, hej páva!) épül.  A zenekar frontembere, a nemrég elhunyt Baksa-Soós János (Január herceg) az NSZK-ba disszidált 1971-ben.


 

2, Európa Kiadó: Bon bon si bon

„Túl sok a rendőr. Túl sok a spicli.
Kevés a kurva, kevés a strici”

A fél év után feloszlott URH-ból alakult az Európa Kiadó, Menyhárt Jenő zenei igazgató vezetésével. A „Mocskos idők” című lendületes számuk lett a HBO nagy sikerű sorozatának (A besúgó) betétdala, az eksztatikus dobritmusra íródott „Bon bon si bon” pedig első albumuk utolsó dalaként jelent meg. 


 

3, Kontroll csoport: Besúgók és provokátorok 

Müller Péter Sziámi az URH feloszlása után belépett a Kontroll csoportba, ők is írtak egy dalt a rendőrállam ügynökeiről:

Besúgók és provokátorok
koncert közben sose gondolok rátok
Csak forogjatok, lebuktatok
besúgók és provokátorok”

Müller Péter Sziámi idevágó idézete (a Dürer Kert Facebook posztjából): 

„Talán ott van nagy változás, hogy mi egy bosszantó álrendben nőttünk fel itt, amihez egyfajta álkáoszt kellett teremtenünk, most meg olyan látványos káosz van, hogy nekünk kell felmutatnunk valami belső, valódi rendet.”

4, CPG: Áll egy ifjú élmunkás a téren

„Rohadt büdös kommunista banda
Mér nincsenek ezek felakasztva”

Nyíltan lázadt a szovjet-barát pártállam ellen a szegedi zenekar a hatalom- és háború-ellenes dalszövegekkel. A magyar punk-legenda (Come On Punk Group) tagjait közösség elleni izgatás vádjával ítélték börtönbüntetésre. 
A zenekar dobosa (Kutyás / Nagy Zoltán) így mesélt szabadulásáról a Privát Rocktörténet-ben: „Télen szabadultam, februárban… és az a rengeteg szín, az maga a Kánaán volt nekem. Sosem felejtem el. Pedig minden fehér volt.” 


5, Aurora - Rock n Roll 

„kezeit mossa a népnyúzó
ez ám a szép ez ám a jó
svájci bankszámla bérautó
ez ám a szép ez ám a jó
állami lakás semmi adó
Amerika India Mexikó
ez ám a szép ez ám a jó”

A 80-as években országos ismertségre szert tett győri punk-banda tagjai búcsúztatták Ivánt. Egy tag kivételével megúszták felfüggesztett börtönbüntetéssel. Kemény, de dallamos zenéjükhöz Pusztai Zoltán írta a legtöbb dalszöveget. Énekesük, Vigi (Vígh László) eleveníti fel a dal megírásának időszakát:
„Jól jellemezte a társadalmi különbségeket és igazságtalanságokat a dal, amelynek születését az akkor aktuális, illetve egyfajta vészjósló kritika ihlette. Elképesztő, hogy évtizedekkel később, ma is írhattuk volna…”

 

6. Flash: Képviselő funky 

„neked nem ott van a helyed a parlamentbe'
berakod a lábikód egy zsák cementbe
ott ácsorogsz majd a Duna fenekén
a barbibaba feleséged jól megdugom én!”

A rendszerváltás vagy a népnyelv szerint „gengszterváltás”, illetve „rendszarváltás” évében alakult a Flash punk-rock banda, akiket Uj Péter (Népszabadság / 444) „a magyar rocktörténet előzmény és ok nélküli géniusza” címmel illetett. Megkérdeztük az együttest, hogy mire gondolt a „költő”, amikor ezeket a sorokat írta?

 „A képviselő funky című Flash szám a történelem és a politika emberellenes és mechanikus kapcsolatát elemzi, egyben frappáns megoldást kínál: betonkolonccal a lábán dobd a Dunába a korrupt féreg politikust és erőszakold meg kegyetlenül a cicababa feleségét! A második versszak a szarbavert kultúrelit és a média kapcsolatát veszi górcső alá, az általános mélynyomort 100 százalékig figyelmen kívül hagyó ocsmány kiegyezést az emberek feje felett. A refrén a történelem diktátorai és a ma egzisztáló politikus férgek beteg, perverz kapcsolatát világítja meg a trágárság kifinomult eszköztárával.”

 

7, Panksapka: Forradalom
 
„Nekem elég, ha érted, akire szavaztál, csak a saját zsebére játszik
Ha elérte célját, nem érdekli az se, hogy ez tisztán látszik
Nem fél már, hisz tudja jól, nem bántod őt
Nem fél már, te meg elpatkolsz a nyugdíj előtt”

Aurora és Tankcsapda rajongók voltak az 1992-ben alakult szolnoki Panksapka zenekar tagjai: Egy szilveszteri házibulira alakultak, fél óra alatt lenyomtak egy gyors számokból álló koncertet.


 

8, NKS: Magyarország 

„Magyarország, egy olyan örök lakás ahol tízezer báró él és tízmillió lakáj
melózz és zabálj, itt nincs iszapkúra, ha fáj a hátad gyűjtsünk lét, hogy Izaura
szabad lehessen, jó a klubunk, csak szar a menedzsment
örök vesztes szerepben tetszelgünk, mint a tippmixben
két világháborúból egyet sem hoztunk ki X-re”

1996-ben alakult a hazai underground rapszcéna kiválósága, az NKS (Nem Közölt Sáv), akik a hazai hip-hop úttörői és a „battlerap” meghonosítói is egyben. Őszinte, szókimondó szövegeik nem nélkülözik a szellemes szójátékokat és a rendszerkritikát sem.
Megkérdeztem tőlük, hogy milyen társadalmi változásokat látnának szívesen?

„Magyarország, az egyik legcsodálatosabb hely a világon. Az itt élő emberek bármire képesek lennének, ha ez a nemzet visszanyerné az önbecsülését, és újra megtanulnánk, hogy egy országot, a benne élők, saját társadalmukba vetett hite, és az együvé tartozás érzése teszi naggyá! Ha a hatalmon lévőket, nem kizárólag önös érdekek, és a pozíciójuk megtartása motiválná, hanem azon nemzet, legjobb tudásuk szerinti képviselete, akik rájuk bízták a jövőjüket! Ha objektív tájékoztatás válthatná fel, a propaganda ízű, manipulatív híradásokat. Ha a magyar és roma lakosság, megtanulná elfogadni egymást, és nem hagynánk, hogy éket verjenek közénk. Ha végre a többségért hoznánk áldozatokat, és nem a néhány kivételezettért.”

9, HétköznaPI CSAlódások: Viktor 

„Hallottam róla, hogy messiás
Nem olyan, mint az a pufajkás
Nem iszik, focizik jó gyerek,
Csak a Tamással él nemi életet!”

(A koncertváltozat oidipuszi sora: „Csak az anyjával él nemi életet!”)
A tökösségéből mit sem vesztett pécsi punkzenekar 1990-ben alakult Picsa néven, többször feljelentették már a zenekart próbatermi felvételek miatt, de nem tudták megtörni őket.
Azt a kérdést tettem fel a zenekarnak, hogy szerintük mitől lenne élhetőbb a mai Magyarország?

"Ez az ország élhetőbb hely lenne politikusnak álcázott tolvajok, bűnözők nélkül. Lehet, hogy mások féltik a nagy nehezen összegereblyézett sikereiket, fellépési lehetőségeiket és inkább kerülik a közélettel és politikával kapcsolatos megnyilvánulásokat, de mi nem fogjuk be a pofánkat. Ugyanis a jelenlegi maffia elől nem lehet tovább hátrálni a falnál, nincs vesztenivalónk."

10,  Prosectura - Mindenki Egyért 

„Neked kell egy nagy vezér, kit követhetsz vakon
Halj meg érte, ha arra kér, és hős leszel, majom”

A Picsa baráti zenekara, a Prosectura „önkéntes tűzoltó- és lendületzenekar” 1989-ben alakult meg Anális Coitus néven Szekszárdon. Nagy Feró javasolta nekik a névváltoztatást. Szarkasztikus szövegű dallamos zenéjük saját definíciójuk szerint „pisikaki punk. 

Írta: Szabó János

folyt. köv.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink