A művészet, ha gyógyít

2008. 08. 22.

Gyengén látó vezet vakot a világot jelentő deszkákra: Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat énekel a kecskeméti Vakok Kórusa a város főterén, a Hírös Hét Fesztivál civil napján. A zenét, akár egy Fellini-filmben, vak harmonikás szolgáltatja. A technikus macskaléptekkel surran vissza, megigazítja a mikrofonokat, amikor észreveszi, hogy az énekesek nem látják, hová énekeljenek.

- A vakoknak rengeteget jelent a zene - mondja Kovács Jánosné, a kórus helyettes vezetője. - Főleg azoknak, akik felnőttkorban veszítették el a látásukat. Ez olyan csapás, amely depresszióhoz vezetne, ha nem tudnánk zenét hallgatni és énekelni. Nekem 50 évesen súlyosbodott annyira a látóideg-sorvadásom, hogy a látásom nagy részét elvesztettem. Éjjel-nappal hallgattam a magnót. A tánczenét szeretem, de mindegy is, hogy milyen, csak zene legyen.

Bakos László, a csoport vezetője lakodalmi zenész volt, ő is felnőttkorában, retinaleválás következtében vesztette el a szeme világát. Évente 5-6 alkalommal lépnek fel, de megünneplik a kilenc tag névnapját, születésnapját is. Szépen, tisztán énekelnek - azt mondják, aki elveszíti az egyik érzékszervét, azzal kárpótolja a sors, hogy kifinomul a másik.

Az értelmi fogyatékos fiatalok mexikói táncot adnak elő.

- Nagy boldogság és egy kis küszködés, míg megtanulják a fiataljaink a tánclépéseket - mondja a csoport vezetője, az egyik fiú édesapja, Varga Zoltán. - Az értelmi fogyatékosok kifinomult érzékkel kutatják, kitől kaphatnak szeretetet. Így lehet őket egyszerű dolgokra megtanítani: hálásak, ha foglalkozik velük valaki, és mindent meg akarnak tenni cserébe, amit kíván tőlük. Bennük is nagyon erős az exhibicionizmus: hallatlanul szeretnek közönség előtt szerepelni. Fellépés előtt már napokkal izgalomba jönnek: ki néz majd bennünket, fognak-e ott kamerázni, benne leszünk-e a tévében? Ez hatalmas öröm nekik - de nekünk is, akik nem elrejteni akarjuk őket a világ elől, hanem megmutatni, milyen értékeket tudnak létrehozni ők is.

A siketek és nagyothallók inkább kerülnék a reflektorfényt. Végül nem is a színpadon adják elő a műsorban beígért jelnyelvi játékukat, hanem a Civil Korzó egyik padján. Az egyik játékos kihúz egy sárga kártyát. Arcokat kell fokozatosan felismerni: jelnyelven rákérdezni a korára, a hajszínére, a szeme formájára, és végül kitalálni, melyik kártya van a partnernél.

- Ezt a játékot olyan halló emberrel is jó játszani, aki tanulja a jelnyelvet - magyarázza el Walter-Marton Orsolya, a Bács-Kiskun Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat szakmai vezetője. A Hírös Hét színpadára tervezett produkció úgy volt kitalálva, hogy a közönség soraiból is kérnek föl partnert - a nézőtérre azonban odatűz a nap, a kitartó nézők az árnyékba húzódtak, a hallássérülteknek pedig elment a kedvük a színpadi produkciótól.

A művészet nemcsak a betegeken segít, hanem az átmeneti mélypontra jutottakon is. A szenvedés néha egészen különleges, néha pedig elhanyagolható minőséget képes létrehozni - de kitölti az időt, gyógyít, nyugtat, értelmet ad az életnek. A civil produkciók egyikét úgy hirdették meg, hogy Oskolás János hajléktalan költő a saját verseiből szaval. A költőnek tavaly a civil szervezetek gyűjtöttek pénzt, hogy segítsenek kiadni a verseit. A versírás segített kijönni neki a mélypontról, és egy ideje már nem hajléktalan, hanem dolgozik, és albérletben lakik. Így azután a produkció előtt a költő ki is kérte magának, hogy hajléktalannak nevezzék. A szervezők elnézést kértek tőle, Oskolás János pedig kihúzta magát a színpadon, és rázendített: "Katona a Bánk bánjával / nagyon jót tett városával..."

NOL . Tanács István . 2008. augusztus 22.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink