A magány tapasztalata és funk-transz a BMC új lemezein

2023. 09. 17.

A BMC Records két triólemezzel indítja az őszt: harmadik albumával jelentkezik a Daniel Erdmann alapította, közel tízéves Velvet Revolution, a BMC Records utóbbi évtizedének legsikeresebb jazz-zenekara, Palotai Csaba új együttese, a Sunako pedig funk-transz beütésű albummal debütál, amely mintha a Khruangbin világát ültetné át a jazz nyelvére, egyúttal összegzi a jazzgitáros által eddig bejárt zenei utat.

Message in a Bubble - Daniel Erdmann's Velvet Revolution 
 

Daniel Erdmann csaknem egy évtizede szoros és intenzív kapcsolatot ápol a lemezkiadóval. Aki Takase oldalán három albumon – Japanic (2019), Isn’t It Romantic? (2021) és Carmen Rhapsody (2023) – szerepel, és szintén a kiadónál jelent meg idén a Vincent Courtois, Daniel Erdmann és Robin Fincker alkotta trió impro-albuma. A szaxofonos legeredményesebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját formációja azonban a Velvet Revolution, a hegedűs Théo Ceccaldival és a vibrafonos Jim Harttal. Két lemezük halomra nyerte a francia és német kitüntetéseket, köztük a francia Citizen Jazz és a Jazz Magazine legjobb minősítésével, az év legjobb albumának járó Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik díjjal, és a jazzvilág egyik legjelentősebb elismerésével, az Echo Jazzel. A Message in a Bubble című album a magány tapasztalatát dolgozza fel, amelyet a világjárvány alatt különböző intenzitással mindenki átélt, és amellyel a modern ember azelőtt és azóta is szembesül.

ITT töltheted le az albumot.

Sunako - Palotaï Csaba, Simon Drappier, Steve Argüelles

Palotai Csaba, Steve Argüelles és Simon Drappier triója a Japán lányok a kikötőnél című némafilm élőzenével kísért vetítésére alakult meg, azóta a három zenész Sunako, vagyis „a homok gyermeke” név alatt dolgozik együtt. Palotai Csaba zenei kalandozásainak ez a hetedik epizódja, amely a BMC Records gondozásában kerül a nyilvánosság elé, egyúttal a harmadik album, amely Palotai és Argüelles intenzív együttműködését örökíti meg. A Franciaországban élő magyar jazzgitáros első együttese, a több mint 20 éves Grupa Palotaï vérbeli jazz-zenekar volt, amelyben az akkor még pályakezdő Thomas de Pourquery (a Supersonic és a Drôles de Dames zenekarok vezetője) is játszott. Palotai ezután hosszú ideig kvintettben dolgozott, majd más zenei világokba ásta bele magát, ami alapjaiban meghatározta a jazzhez való visszakanyarodását, így a sivatagi blues színeit, a funk-rockot, a táncos karaktereket és a meg-megcsillanó virtuozitást egyesítő Sunakót is.

Az albumot ITT tudod letölteni CD minőségben.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 05. 24.
A Kossuth-díjas, Érdemes művész új albuma parádés zenészgárdát vonultat fel. A kitűzött cél: hangokkal gyógyítani.
2023. 09. 05.
Martonvásáron zárul az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat szeptember 17-én. A Fejér megyei kisvárosból indult hét éve a könnyűzenei verseny,
2023. 09. 05.
Leural a stressz, vagy életben tartanak az álmaid?   Szeptember tizenötödikén, pénteken érkezik a minőségi rock-bluest képviselő Tornóczky All Access (ifj. Tornóczky Ferenc, Nagy Ricsi, Temesi Berci, Zombori Atus) első albuma...  
2023. 09. 04.
Halott Kígyók, Holnaplányok, Kultivátor, Palánta, Plüssnapalm és a Piresian Beach megmondják a magukét, hangosan és a mai trendekkel nem törődve. A Trottel Records meghallotta és lemezre vette, a Dalok.hu pedig eljuttatja a digitális térbe.
2023. 09. 03.
"A közösségi közlekedésben figyelem a velem együtt utazókat, és igyekszem kitalálni a külső jegyek alapján, kinek milyen élete lehet. A dalaim elsősorban különböző női sorsokról mesélnek néha mély fájdalommal, olykor pedig bohókásan."
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink