12 hazai híresség, a MÁV Szimfonikus zenekarának, a Magyar Állami Operaház gyermekkarának és a kisvárdai Szent László gyermekkarnak közös alkotása! 

2022. 12. 05.

"Lesz, lesz, lesz" címmel, hazai sztárok közreműködésével jelentetett meg CD-t a Trianon Múzeum A 12 legszebb magyar irredenta dalt korszerű zenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve, kiváló előadóművészek előadásában adta ki a várpalotai Trianon Múzeum. A húszas-harmincas éveket megidéző Lesz, lesz, lesz című album dalai Varga Miklós, Pataki Attila, Kardos-Horváth János, Vadkerti Imre, Sárdy Barbara, Varga Viktor, Kalapács József, Géczy Erika, Kautzky Armand, Szacsvay László, és Heit Lóránd előadásában szólalnak meg, közreműködik a MÁV Szimfonikus zenekar, a Magyar Állami Operaház gyermekkara és a kisvárdai Szent László gyermekkar. A hangszerelés Faragó Sándor és Harmati Máté, a zenei rendezés Harmati Máté munkája. A hanganyagot külön nyomtatott kotta kíséri, a dalok karaoke változatának videóit is elérhetővé teszi a kiadó. 

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát. A magyar emlékezetpolitika egyedülálló intézménye az irredenta dalok kiadásával nem csak az idősebb generációt szeretné elérni, ennél is nagyobb célja, hogy a mai kor zenei stílusában megjelenítve, a fiatal nemzedékkel is megismertesse a 20. század első felének sajátosan magyar dalait. 

A 12 legszebb magyar irredenta dalt korszerű zenei alapokon, szimfonikus zenekarra hangszerelve, kiváló előadóművészek előadásában adta ki a várpalotai Trianon Múzeum. A húszas-harmincas éveket megidéző „Lesz, lesz, lesz” című album dalai Varga Miklós, Pataki Attila, Kardos-Horváth János, Vadkerti Imre, Sárdy Barbara, Varga Viktor, Kalapács József, Géczy Erika, Kautzky Armand, Szacsvay László, és Heit Lóránd előadásában szólalnak meg, közreműködik a MÁV Szimfonikus zenekar, a Magyar Állami Operaház gyermekkara és a kisvárdai Szent László gyermekkar. 

Az irredenta muzsika egy egész nemzetet sújtó, érthetetlen tragédiára adott, ösztönös, lelki gyógyulást kereső válasz. A dalok szövegét az elveszett Magyarország visszaszerzésére irányuló vágyak kifejezésre juttatása, zenéjét pedig a könnyen énekelhetőség, a fülbemászó, gyakran indulószerű dallam jellemezte. A Trianon Múzeum a teljesség igényével próbálja megidézni a két világháború között Magyarországon kialakult erős szellemi irányzat megnyilvánulásának minden színterét. 

A haza egyesítésének gondolata nem csak a politikai közéletben, az úri kaszinók folyosóin volt napirendi téma, hanem a művészet és a kultúra valamennyi műfajában képviseltette magát, így a zenei életben is. Trianon fájdalma jelen volt mind a könnyű, mind a komolyzenei életben is. Szinte alig volt olyan előadótér, ahol ne jelent volna meg valamilyen formában Nagy-Magyarország idilli gondolata. Ezt a miliőt kívánja megeleveníteni a megújulás alatt álló múzeum zeneszobája, melynek segítségével a látogatók egy századeleji polgári enteriőrbe léphetnek be. A szobabelsőben a jellegzetes bútorok és tárgyak mellett az irredenta zenei mozgalomhoz kapcsolódó relikviák is láthatók. A szobában kiállított fúvós és ütős hangszerek mellett néhány korabeli kiadású kottaritkaság is megtekinthető. A korszakra jellemző grafikai elemekkel tarkított kottakép mellett látványos ízelítőt adnak a kor grafikai stílusából azok a plakátok, melyek a korszak zenei és színpadi előadásait, bemutatóit adják hírül. 

A rockzenei alapokra helyezett, és az ország kiváló előadóművészei tolmácsolásában elhangzó 12 legszebb magyar irredenta dalt tartalmazó CD a múzeum ezen törekvését igyekszik kiegészíteni. A CD-n hallható dalok: 1. Igazságot Magyarországnak! - Varga Miklós 2. Ott, ahol zúg az a négy folyó - Pataky Attila 3. Mindent vissza! - Kardos-Horváth János 4. Páros csillag nincsen többé az égen - Vadkerti Imre 5. Legyen úgy, mint régen volt! - Kautzky Armand 6. Lesz, lesz, lesz - Közös dal 7. Árpád apánk ne féltsd ősi nemzeted - Varga Viktor 8. Volt ez rosszabbul is, lesz még jobban is - Sárdy Barbara 9. Kis Komárom, nagy Komárom - Szacsvay László 10. Erdély induló - Kalapács József 11. Bácska induló - Heit Lóránd 12. Adj Uramisten - Géczy Erika 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 05. 24.
A Kossuth-díjas, Érdemes művész új albuma parádés zenészgárdát vonultat fel. A kitűzött cél: hangokkal gyógyítani.
2023. 09. 17.
A BMC Records két triólemezzel indítja az őszt: harmadik albumával jelentkezik a Daniel Erdmann alapította, közel tízéves Velvet Revolution, a Palotai Csaba új együttese, a Sunako pedig funk-transz beütésű albummal debütál.
2023. 09. 05.
Martonvásáron zárul az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat szeptember 17-én. A Fejér megyei kisvárosból indult hét éve a könnyűzenei verseny,
2023. 09. 05.
Leural a stressz, vagy életben tartanak az álmaid?   Szeptember tizenötödikén, pénteken érkezik a minőségi rock-bluest képviselő Tornóczky All Access (ifj. Tornóczky Ferenc, Nagy Ricsi, Temesi Berci, Zombori Atus) első albuma...  
2023. 09. 04.
Halott Kígyók, Holnaplányok, Kultivátor, Palánta, Plüssnapalm és a Piresian Beach megmondják a magukét, hangosan és a mai trendekkel nem törődve. A Trottel Records meghallotta és lemezre vette, a Dalok.hu pedig eljuttatja a digitális térbe.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink