Dicséretes ez gyermek – Magyar és közép-európai karácsonyi muzsika (XV–XVIII. század)

2022. 12. 09.

A karácsonyi ünnepkör régi zenei emlékei Közép-Európában annyira sokfélék, hogy lehetetlen egy CD-n bemutatni őket. E sokféleségből mégis felvillanthatunk egy-egy jellemző részletet, s néhány közismert népének nyomán képet adhatunk több évszázad zenei ízlésének változásairól. A XV. századi latin szövegű, népszerű ünnepi énekek némelyikét a XVI. század elején a reformáció elterjesztette az új egyházakban, de a katolikus énekeskönyvekben is sokszor megjelentek.

A lemez e kulturális cserefolyamatok emlékére készült, hiszen a zene terén folyamatos érintkezés kötötte össze a politikai harcban álló egyházakat. Az elhangzó művek a Zsigmond- és Mátyás-kori kódexek adventi és újévi cantióitól a reformáció, majd az ellenreformáció korának népénekein át a XVIII. század közepéig sorakoznak.

A XVIII. századi Magyarországon meghonosodó osztrák, cseh-morva és szlovák „parasztbarokk” karácsonyi szokások emlékét őrzik a magyar népzenében fennmaradt dallamcsaládok, köztük dudanóták és pásztortáncok, illetve a krakkói magyar diákok karácsonyi éneke és Zrunek György gyöngyösi pásztormiséjének (1767) részletei.

A kor barokk udvari zenéjének hatását tükrözi a chanuka alkalmával elhangzó zsidó hangszeres darab (1727) és a magyar barokk zene egyik kulcsfigurájának számító Esterházy Pál (1635–1713) szerzeményei.

Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat.

A zenekari munkához komoly kutatások adják a hátteret. Legfontosabb a XV–XIX. századi magyar és közép-európai (cseh, morva, szlovák, lengyel, román és horvát) zene kapcsolatainak vizsgálata; a középkori és reneszánsz énekelt költészet (a lovagi lírától Balassi és kora irodalmáig), a XVII–XIX. századi magyar közköltészet, továbbá a klasszikus török zenekultúra kutatása. Az együttes tagjainak több publikációja is megjelent e témákban.

Az album a Dalok.hu terjesztésében jelenik meg digitálisan, ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink