Dicséretes ez gyermek – Magyar és közép-európai karácsonyi muzsika (XV–XVIII. század)

2022. 12. 09.

A karácsonyi ünnepkör régi zenei emlékei Közép-Európában annyira sokfélék, hogy lehetetlen egy CD-n bemutatni őket. E sokféleségből mégis felvillanthatunk egy-egy jellemző részletet, s néhány közismert népének nyomán képet adhatunk több évszázad zenei ízlésének változásairól. A XV. századi latin szövegű, népszerű ünnepi énekek némelyikét a XVI. század elején a reformáció elterjesztette az új egyházakban, de a katolikus énekeskönyvekben is sokszor megjelentek.

A lemez e kulturális cserefolyamatok emlékére készült, hiszen a zene terén folyamatos érintkezés kötötte össze a politikai harcban álló egyházakat. Az elhangzó művek a Zsigmond- és Mátyás-kori kódexek adventi és újévi cantióitól a reformáció, majd az ellenreformáció korának népénekein át a XVIII. század közepéig sorakoznak.

A XVIII. századi Magyarországon meghonosodó osztrák, cseh-morva és szlovák „parasztbarokk” karácsonyi szokások emlékét őrzik a magyar népzenében fennmaradt dallamcsaládok, köztük dudanóták és pásztortáncok, illetve a krakkói magyar diákok karácsonyi éneke és Zrunek György gyöngyösi pásztormiséjének (1767) részletei.

A kor barokk udvari zenéjének hatását tükrözi a chanuka alkalmával elhangzó zsidó hangszeres darab (1727) és a magyar barokk zene egyik kulcsfigurájának számító Esterházy Pál (1635–1713) szerzeményei.

Musica Historica Együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat.

A zenekari munkához komoly kutatások adják a hátteret. Legfontosabb a XV–XIX. századi magyar és közép-európai (cseh, morva, szlovák, lengyel, román és horvát) zene kapcsolatainak vizsgálata; a középkori és reneszánsz énekelt költészet (a lovagi lírától Balassi és kora irodalmáig), a XVII–XIX. századi magyar közköltészet, továbbá a klasszikus török zenekultúra kutatása. Az együttes tagjainak több publikációja is megjelent e témákban.

Az album a Dalok.hu terjesztésében jelenik meg digitálisan, ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 05. 24.
A Kossuth-díjas, Érdemes művész új albuma parádés zenészgárdát vonultat fel. A kitűzött cél: hangokkal gyógyítani.
2023. 09. 17.
A BMC Records két triólemezzel indítja az őszt: harmadik albumával jelentkezik a Daniel Erdmann alapította, közel tízéves Velvet Revolution, a Palotai Csaba új együttese, a Sunako pedig funk-transz beütésű albummal debütál.
2023. 09. 05.
Martonvásáron zárul az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat szeptember 17-én. A Fejér megyei kisvárosból indult hét éve a könnyűzenei verseny,
2023. 09. 05.
Leural a stressz, vagy életben tartanak az álmaid?   Szeptember tizenötödikén, pénteken érkezik a minőségi rock-bluest képviselő Tornóczky All Access (ifj. Tornóczky Ferenc, Nagy Ricsi, Temesi Berci, Zombori Atus) első albuma...  
2023. 09. 04.
Halott Kígyók, Holnaplányok, Kultivátor, Palánta, Plüssnapalm és a Piresian Beach megmondják a magukét, hangosan és a mai trendekkel nem törődve. A Trottel Records meghallotta és lemezre vette, a Dalok.hu pedig eljuttatja a digitális térbe.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink