Matthieu Donarier: Bestiaire #01 – teret ad a képzeletnek

2022. 09. 25.

Az élőlények megfigyelése köré szőtt történetekből született a francia szaxofonos, Matthieu Donarier sorozata, a Bestiaire, s annak első albuma, az Explorations. A hazai közönség számára a Gadó Gábor Quartetből is ismerhető zenész számos BMC-s kiadványon játszott korábban, ez a mostani az első lemeze a labelnél saját neve alatt. Kvartettjében az európai jazz jeles képviselői egyesítik erőiket: Eve Risser zongorán, Karsten Hochapfel csellón, Toma Gouband pedig dobon játszik. A Bestiárium egyik legnagyobb erénye, hogy teret ad az ösztönös zenélésnek és a szárnyaló képzeletnek: a Bestiaire horizontokat rajzol, hegyeket hord és fényeket gyújt, ködöt fúj és szorgoskodó állatvilágot teremt.

„Az Explorations témája nem más, mint a külső, hatalmas világgal való szembenézés és a magány érzése, amely néha elfogja az embert ezen a roppant méretű, csodálatos lényekkel és képződményekkel teli bolygón, amely mit sem törődik vele, hogy megfigyelik-e egyáltalán.

A zenei anyag szándékoltan változatos és sokféle hangszer-összeállítást tesz lehetővé. Donarier célja, hogy a legkülönfélébb duók, triók és kvartettek játszhassák a repertoárt, a maguk módján. Az előre megkomponált és improvizatív elemek vegyítése pedig lehetővé teszi az előadók számára, hogy módosítsák a zenei anyagot, és interakcióba lépjenek egymással. Nem Donarier az első, aki erre az útra lép, de a Bestiaire zenészei nem is akarják mindenáron az újdonságokat keresni: olyan zenei eszközöket választanak, amelyek a leghatékonyabban képesek fenntartani az elbeszélés folyamát, és megérinteni a hallgatót.

A legegyszerűbb, ismerősnek ható jelenségeket sokszor éppen közös és mindenki által hozzáférhető mivoltuk teszi nagyszerűvé.” – ezt írta az Alföldi Régió Magazin a lemezről, amelyet CD minőségben letölthetsz a Dalok.hu-n. 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2022. 10. 10.
A Moiras Records elfelejtett vagy éppen soha közre nem adott értékes, régi felvételek gondozását vállalt fel. Most egy újabb kincs kerül ki, a Dalok.hu pedig eljuttatja a fő zenei platformokra.
2022. 11. 27.
Énekes, gitáros, de emellett főként dalszerző, és szövegíró angol és magyar nyelven. Játszik gitáron, basszusgitáron, csellón, és egyéb húros hangszereken. Jelenleg két állandó zenekara van...
2022. 11. 22.
Ez a bejegyzés a zenészeknek szól. Itt megosztunk Veletek néhány tapasztalatot és ajánlást ebben a témában, hogy a ti új felvételeitek biztosan akkor és úgy kerüljenek piacra, ahogyan ti szeretnétek.
2022. 11. 21.
Hallgatom a lemezt és mondom a feleségemnek: „Mókuci! Ő az a fickó, akinek a 70. szülinapját ünnepeltük tegnap.” Nem akarja elhinni. Szentül meg van győződve, hogy ebben a korban az embernek már nincs ilyen hangja. Pedig van! 
2022. 11. 16.
A Lemming több-mint-tehetségkutató közösségépítő Program a Dalok.hu közreműködésével jön létre minden évben. Most invitálunk titeket egy fotókiállításra, ahol az utóbbi alkalom zenekarait láthatjátok akcióban.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink