mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Vágtázó Csodaszarvas

Vágtázó Csodaszarvas

A Vágtázó Csodaszarvas zenéje nem a szokásos népzene, hanem az az őserejű népzene, amelynek létére Bartók Béla következtetett, amikor azt írta: az igazi parasztzene megtisztult tudatállapotban, minden külső befolyástól mentesen születik, és egy természeti erő hajtja, a zenei alkotóösztön. Ez a természeti erő kozmikus, tehát égi erő, és ezért legyőzhetetlen, megalkuvás nélküli erő. A zenekar átadja zenéjének irányítását ennek a

tovább >>

Az előadó honlapja:

www.vagtazocsodaszarvas.hu

www.dalok.hu/vagtazocsodaszarvas

Az előadó Facebook oldala:

Vágtázó Csodaszarvas - Tiszta Forrás

Vágtázó Csodaszarvas
Tiszta Forrás
FONÓ BUDAI ZENEHÁZ
2006

Világzene

Vágtázó Csodaszarvas - Végtelen Ázsia!

Vágtázó Csodaszarvas
Végtelen Ázsia!
FONÓ BUDAI ZENEHÁZ
2008

Világzene

Vágtázó Csodaszarvas - Csillaglovaglás / Star Ride

Vágtázó Csodaszarvas
Csillaglovaglás / Star Ride
Fonó Budai Zeneház
2011

Világzene

Vágtázó Csodaszarvas - Örömtüzek A Világ Tetején

Vágtázó Csodaszarvas
Örömtüzek A Világ Tetején
Fonó Budai Zeneház
2018

Rock, Világzene

Interjú Grandpierre Attilával a Vágtázó Csodaszarvas új albumáról
2008. szeptember 30. 10:29
Dalok.hu: Új albumotok jelent meg, Végtelen Ázsia! címmel. Konceptuális lemezről beszélünk, vagy ez csak az egyik dal címe? Mutasd be az albumot.
 
Grandpierre Attila: Ennek a lemeznek nagyon határozott célja van. A világon elsőként mutatjuk be a lovasnépek őserejű népzenéjének felelevenítését. Egy olyan népzenét, amely ősibb és eredetibb, mint a nyugati civilizációhoz alkalmazkodott szemléletben felfogott, szokásos népzene.
A lemez örömteli, röpítő érzéssel telített, egységes zenei világot mutat be, amely közép-ázsiai, moldvai, dunántúli, kínai, indiai népzenékből és különleges, megtisztult, a közös tudatmezőig elérő tudatállapotban érzékelt kozmikus zeneteremtő erőből táplálkozik.
A rendkívüli erejű, vágtázó dallamokat rejtő lemezen olyan koncert-kedvencek hallhatók, mint a moldvai és Kínában fennmaradt fergeteges hun dallamokra építő „Napkapu”, a magyar „rókatánc” dallamát monumentális zenei logikára építő „Emberélet”, az elsöprő erejű hun lovasrohamot idéző „Ének a csillagokig”, az ízesen magyaros „Tengertánc”, a VHK-s „Hunok csatájá”-nak Csodaszarvas-átirata, a jellegzetesen ázsiai „Mámoros éji vágtázás”, és ráadásként két ős-VHK-s, hátborzongató, kozmikus improvizáció, amelyek számunkra is szokatlanul mély, rendkívüli átélésben, kozmikus kapcsolatban születtek teljes egészükben egyszerre, megismételhetetlenül.
 
Dalok.hu: Miben más ma a VCSSZ mint amikor elindult - összetételben, zenében, elképzelésben? Merre tart?
 
Grandpierre Attila: Már öt éve dolgoztam a VCSSZ létrehozásán, és már elkezdődtek a próbák is, amikor elterjedt a híre a készülődésnek. Egyszercsak 2005 elején meghívást kaptam, lépjünk fel a Petőfi Csarnokban 2005. december 5.-én, sőt, a bulit már le is kötötték, nekem csak jóvá kellett hagynom. Sokáig gondolkoztam, mert még nem éreztem eléggé érettnek a próbákon a zenekart, de a december elég távolinak tűnt ahhoz, hogy remélhessem, addigra sikerül összeérni, és a decemberi időpont kimondottan úgy tűnt, mintha eleve elrendelt lett volna. Ugyanis amikor megálmodtam az ősrégi regös-énekekre építő karácsonyi dalt, a „Zene lakodalma” c. számot, amely később a lemez egyik legkiemelkedőbb sikere lett, eleve úgy álmodtam, hogy karácsony táján fogjuk előadni. Ezért aztán úgy gondoltam, ennek eleve így kell lennie, és belevágtam, elfogadtam a kihívást. A zenekar első felállása: Grandpierre Attila, ének, Molnár Krisztina, hegedű, Márton Bernadett, ének, Benkő Róbert, bőgő, Bese Botond, magyar duda, Balogh Kálmán, cimbalom, Benke Félix, csángó dob, Bolya Mátyás, koboz, Geröly Tamás, dob, Róka Szabolcs, koboz, Szokolay Dongó Balázs, fúvósok. A koncert valóban rendkívülien sikerült, különösen a Zene lakodalma. De azt is éreztem, hogy még mindig nincs együtt igazán a csapat. Mindannyian a legjobb népzenészek, dzsessz-zenészek közé tartoznak, van, aki hazai, van, aki világviszonylatban. Csakhogy a vágtázó zenéhez különleges hozzáállásra, zenei érzékre, sok próbára, képességeink szüntelen fejlesztésére van szükség. Bármennyire is kitűnő zenész legyen valaki, ha nem olyan alkat, vagy túlságosan elfoglalt, nem tudja a lényeget hozni. 2006 márciusában a 11 fős zenekarban hat helyére új ember került.
Ezután már csak két tagcserére volt szükség, és 2006 vége felé létrejött a mai csapat: Grandpierre Attila (ének), Bakos Csaba (tapan, derbuka), Bese Botond (kecskeduda), Benkő Róbert (bőgő), Fazekas András (dob, ütőshangszerek), Fábri András (ciszter), Fábri Géza (tambura), M. Gebri Bernadett (ének), Molnár Krisztina (hegedű), Orczi Géza (tapan), Vaskó Zsolt (fúvósok). Azóta a csapat együtt röpül a próbákon és a koncerteken, mint egy különleges baráti társaság új élményekkel teli, zenei ünnepein. Rendszerint csodálatos, váratlan élmények érnek bennünket, új, izgalmas zenék születnek, felforrósodik a levegő, amikor találkozunk, és ez örömmel tölt el bennünket. És ez a zenénken is érződik. Egységesebb, áttetszőbb, merészebb számokat játszunk, de maguk a számok mégsem véglegesek, ha tudunk, még tovább javítunk rajtuk, és így folyamatosan fejlődnek.
 
Amíg az első lemez – ami aranylemez lett! - egy átfogó időívet mutatott be az emberré válástól a máig, addig ez a második lemez a lovasnépek korszakára összpontosít, és ez ennek a zenekarnak a lényege: a rézkor, bronzkor, vaskor zenei világa, az időszámításunk előtti ötödik évezredtől Árpádék visszaérkezéséig. Ez a világ a végtelen mezők tündéri világa, ahol az éjszakai, mélytüzű csillagos égbolt alatt életreszóló barátságban, életre-halálra egymás mellett álló bajtársainkkal oldalunkon röpülünk lovaink hátán a végtelenbe. Ez a világ tündérmeséink gyönyörű világa, táltosokkal, Napkirályokkal, mesebeli héttornyú, kacsalábon forgó kastélyokkal, amelyek régészetéről, őstörténelméről, ősműveltségéről már több könyvem is megjelent: a Karácsony, az Atilla és a hunok, a Királyi mágusok ősnépe: a magyar. Ez a csodálatos világ, a mágusok világa, az őskori-ókori magaskultúrák világa, a Kárpát-medencétől Japánig és Indiáig, ötezer éven át állt fenn, és beégett sejtjeinkbe, népmeséinkbe, mélytudatunkba. De nem temetődött el végleg, mert megtaláltam a módot rá, hogy felélesszem, és barátaimmal együtt a próbákon, koncerteken éppen ezt közelítjük újra és újra. Csodálatos érzés átélni, megtapasztalni ennek a mágikus világnak felszabadító, az ember szebb, teljesebb arcát visszahozó valóságát.
 
Dalok.hu: Kik járnak koncertjeitekre? Régi VHK fanok? Népzene rajongók? Új hallgatók? Milyen visszajelzéseket kaptok erre a nem mindennapi produkcióra?
 
Grandpierre Attila: Sok VHK rajongó jön el, de a VCSSZ kezdettől fogva megáll a saját lábán, és ez egyre világosabb. Ugyanúgy jönnek népzenét kedvelők, a világzenét szeretők, a legvegyesebb korosztályok, sokan akik előadásaimra járnak, a televízióból ismernek, akik könyveimet, cikkeimet, honlapomat olvassák, és sokan olyanok, akik bár teljesen más zenei műfajt szeretnek, mégis elcsodálkoznak ezen a zenén, sőt magán az egész előadáson, hiszen a zene csak egyik része az eseménynek, mert ott a tánc, a szokatlan zenefelfogás, a rendkívüli előadásmód, a zenekar tagjainak személyes kisugárzása, a vetített képek. Az új lemez csak néhány hete jelent meg, de máris sok visszajelzést kaptam, és úgy látom, nő a táborunk. Egy hetvenéves rokonunk, amikor meghallgatta a lemezt, azt mondta, ez a zene ellentmond az egész modern világnak, a tunyaságnak, kényelmességnek, valami legyőzhetetlen, megalkuvás nélküli erő van benne.
 
Dalok.hu: Többnyire népzenészekkel dolgozol. Hogyan tudnak ők alkalmazkodni a népzenére nem jellemző, "punkos" beinduláshoz?
 
Grandpierre Attila: Ehhez a zenéhez különleges zenei érzékre és hozzáállásra van szükség, mert mi nem a szokásos népzenét játsszuk. Kétféle népzene létezik ugyanis. Az a népzene, amit ma ismerünk, már nem az őseredeti népzene, hanem annak kései, átértelmezett utódja. A ma ismert népzene a modern világ szemléletének alárendelt zenefelfogást hordoz. Megvan ennek is a maga értéke, nem is akármilyen. De az őseredeti, igazi népzene egészen más. Az őseredeti népzene lényegét Bartók Béla fedezte fel, és megfogalmazása szerint az igazi parasztzene minden külső befolyástól mentesen, megtisztult tudatállapotban születik, születését egy természeti erő hajtja, a zenei alkotóösztön. Rájöttem, hogy ez azt jelenti, hogy az igazi népzene nem az, ami a köztudatban él. Mert ez a népzene sajnos már nem születik. És ami született is az elmúlt párszáz évben, az nem külső befolyástól mentesen született, és nem megtisztult állapotban, és nem kozmikus teremtőerő hajtotta. Létezik egy alapvetően más, közvetlenül a Mindenség teremtő erejéből születő népzene is, amely nem külső hatások alatt születik, hanem úgy, mintha nem is léteznének a népdaltípusok, stílusok külső befolyásként, és csak maga a zeneteremtés megtisztult tudatállapota, pontosabban a belső érzésvilágunk legmélyéről felmerülő érzés, érzelmi viszonyrendszer mondanivalója határozza meg a zene fejlődését, drámaiságát, törvényeit. Számomra az igazi népzene a Világegyetem időbeliségének, eleven lelki kiteljesedésének, kiteljesedési folyamatának, virágzásának foglalata, földi mása.
Éppen ezért nemcsak improvizatív népzenészeket kerestem, hanem olyanokat, akik elkötelezettek az ilyen értékek mellett. Olyanokat, akik képesek megújulni a próbákon, a színpadon. Volt, aki kezdettől fogva érezte a lényeget, és szükség volt egy évre, amíg ez az érzék, hozzáállás az egész csapatban kifejlődött. Most már együtt vagyunk, egyetlen egységes csapat, tűzbe mennénk egymásért. Kimenni a színpadra nekünk olyan próbatétel, mint a régi időkben csatába rohanni az igazságért. Ha nem is annyira az életünket kockáztatjuk, mint inkább az életünk aznap esti kiteljesedését, de azt is inkább csak akkor, ha lelkünk nem öltözött igazi fényeibe. Boldogok vagyunk, ha együtt rohanhatunk az igazságért vívott csatába, a koncert kellős közepébe.
 
Dalok.hu: Mivel foglalkozol mostanában a zenén kívül?
 
Grandpierre Attila: Az élet tudományának, a biológiának olyan megközelítését dolgoztam ki, amelyik alkalmas a Világegyetem életjelenségeinek vizsgálatára éppúgy, mint a fizika, a biológia és a pszichológia egységes természettudománnyá egyesítésére. A csillagászat sokkal nagyobb jelentőségű, mint ahogy azt a mai emberiség felfogja. Minden a Mindenségből ered, minden világból van, ez a végső alap és tető. A modern fizika, az ipari forradalom, a maghasadás és a magfúzió felismerése, az űrtechnika mind a csillagászatnak köszönhető. És még többet is jelent a Világegyetem számunkra: azt a bennünk elevenen élni vágyó, mindennél természetesebb, emberibb, felemelő erőt, amely maga a Kozmosz biológiai lényege, az élő Világegyetem. Ezenkívül pedig könyvet írok a székelyek eredetéről, családi életet élek, tornázok, az egészséges életmódot kutatom.
 
Dalok.hu: Régebben a VHK népszerű volt külföldön bizonyos körökben. Mi a helyzet a VCSSZ-sal? Van érdeklődés erre a fajta zenére a világban ma, amikor a világzene szinte divatos?
 
Grandpierre Attila: A VHK örök értéket tett le az asztalra. Nyugaton megkapta a „minden idők legjobb sámán-punk bandája” címet. A VCSSZ esetében pedig, úgy érzem, most jött el az idő, hogy nyissunk Európa és Ázsia felé.
 
Dalok.hu: Mik a terveitek, hol és mikor mutatjátok be az új albumot?
 
Grandpierre Attila: Országos lemezbemutató turnét szervezünk. Tervezzük a 2007. december 22.-ei Petőfi Csarnok koncertről készült DVD kiadását, lehet, hogy már a budapesti lemezbemutatóra megjelenik, amit 2008. december 5.-én tartunk a Petőfi Csarnokban.