mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Melanoia

Melanoia

A német dobos, Dejan Terzic vezette Melanoia kvartett mindig is a zenévé átlényegült empátia iskolapéldája volt: négy zenészé, akik a jazzt a másik oldalról közelítik meg, melynek előfeltétele a közös hallgatás, a másikra való teljes odafigyelés és a másiknak adott felelet. Egy ilyen közegben a szólók már soha nem szólóként, hanem egy spontán vagy épp kiszámított kompozíció elemeiként szólalnak meg. A pillanatok határai

tovább >>

Az előadó honlapja:

dejanterzic.com

www.dalok.hu/melanoia

Az előadó Facebook oldala:

www.facebook.com/quatuor.ixi

Melanoia  - Red (Feat. Quatuor iXi)
Melanoia  - Red (Feat. Quatuor iXi)

Red (Feat. Quatuor iXi)

Megosztás
Kiadó: BMC Records
Megjelenés éve: 2016
Album ár: 1640 Ft

MELANOIA
Hayden Chisholm – szaxofon
Ronny Graupe – gitár
Achim Kaufmann – zongora
Dejan Terzic – dob, ütőhangszerek

QUATUOR iXI
Régis Huby – hegedű
Théo Ceccaldi – hegedű
Guillaume Roy – brácsa
Atsushi Sakaï – cselló

A Melanoia négyesfogata mesemondók csapata, ami a mai jazzben kimondottan ritkaság. Újabb történeteikhez újabb társaságot kerestek. „Már hosszú ideje megvolt bennem a gondolat, hogy egy vonósnégyessel zenéljek” mondja a dobos. „Találkoztam a Quatuor iXi zenészeivel és velük való kapcsolatom egyre intenzívebbé vált. Bernben ugyanakkor Luzia von Wyl személyében egy fiatal, nagyon tehetséges zeneszerzőt ismertem meg, és az ötletet, hogy egy külső zeneszerzővel működjünk együtt, érdekesnek találtam. Nos, a zene, amit számunkra írt, egyszerűen ránk volt szabva. A feltétel csupán annyi volt, hogy elegendő tér álljon rendelkezésünkre improvizációkhoz. A Quatuor iXi zenéjét ismertem már korábbról, de azt nem tudtam, hogy abban mennyi volt a megírt, és mennyi az improvizált anyag. Amikor aztán a próbák során elkezdtek improvizálni, egyszerűen leesett az állam. Életemben még nem hallottam ilyet.”

A Quatuor iXi-t a hegedűs Régis Huby és Théo Ceccaldi, a brácsás Guillaume Roy és a csellista Atsushi Sakaï alkotja. Az iXi név az ’interpretáció improvizáció révén’ jelentést takarja. A négy húr mesterei mindent tudnak a jazzről, de az improvizációkon túl az árnyalatokkal, a hangulatokkal és a kikristályosodott pillanatokkal való játék is ott van a zsebükben. Míg a Melanoia a színeket és felületeket biztosítja, a Quatuor iXi a kontúrokról és árnyalatokról gondoskodik. Ugyanakkor ezek szerepek soha nincsenek mereven kiosztva, inkább egy olyan akvarellé olvadnak össze, ahol a dolgok mindenestül a fejük tetején állnak.

1. Oliam 205 Ft
2. Red 205 Ft
3. Traum Im Traum 205 Ft
4. Spechtony 205 Ft
5. Melaton 205 Ft
6. Dawn 410 Ft
7. Smoke 205 Ft
Melanoia  - Weidner I Dumoulin I Graupe I Terzić

Melanoia
Weidner I Dumoulin I Graupe I Terzić
BMC Records
2019

Jazz