mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Kovács Benjámin

Kovács Benjámin

KOVÁCS BENJÁMIN színházi zeneszerző,zenei producer, zongorista . A mai magyar kortárs alkalmazott - és elektronikus zeneszerzés fiatal alkotója, zeneművész, karmester.

tovább >>

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/kovacsbenjamin

Az előadó Facebook oldala:

Kovács Benjámin - A Legyek Ura

Kovács Benjámin
A Legyek Ura
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2011

Komolyzene

Kovács Benjámin - Egésszé Ölel (Versek Hangszerelve)

Kovács Benjámin
Egésszé Ölel (Versek Hangszerelve)
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2017

Alternatív, Énekelt vers

Kovács Benjámin - Más Szobák / Other Rooms

Kovács Benjámin
Más Szobák / Other Rooms
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2018

Jazz

Kovács Benjámin Falakon Túl 2013

Farkas Tamás - Falakon Túl [ 2013 Official Music Video - Benjamin Kovač © ]

Készült a Film - Sound Stúdió műtermeiben © * 2013

Előadó : Farkas Tamás
Zeneszerző és szövegíró : Kovács Benjámin
Keverő-hangmérnök és utómunka-felelős : Nikodém Norbert
Felelős kiadó : Magyar Élőzene Művészeti Kft. - ALEXANDRA RECORDS
Jégvédő Kiadó : ARTISJUS © Magyar Szerzői Jogvédő iroda

A produkció hanganyaga és hangszerelése a HANG-MÁS Zenei Kft. tulajdona.

 

" A Legyek Urában találtam rá önmagamra" - Kovács Benjámin interjú a Legyek Ura harmadik kiadásáról. " A Legyek Urában találtam rá önmagamra" - Kovács Benjámin interjú a Legyek Ura harmadik kiadásáról.
2016. március 23. 22:07

Harmadik alkalommal jelentkezik új köntösben ,a William Golding azonos címü regénye alapján íródott Legyek Ura c. zenei adaptáció . Kovács Benjámin zeneszerzővel beszélgettünk.

 

Ugyanaz, az 5 évvel ezelőt megjelent Legyek Ura , mint mondjuk a legújabb kiadás ?

 

Nem igazán , mert az új hangszerelés és az új zenekari partitura elkészítése közben modulációs, összhangzati és téma-variációs változtatásokat is tettem bele. Inkább úgy fogalmaznék ,hogy egy új Legyek Ura született, egy érettebb, átgondoltabb , de lényegét tekintve ugyanazok a dallamok, igen.

 

Miért érezted szükségét , ennek a fajta újszerű  változatnak ?

 

Mert elhalt. Úgyéreztem érvényét vesztette az akkor rögzített, vezényelt és hangszerelt anyag egy 17 éves gyerektől, aki akkor voltam. Már másképpen gondolkodom, mást gondolok a regényről, Goldingról, az irodalomról és a zenéről is. Mást gondolok a dirigálásról is. Szerettem volna egy kézhezfogható , átgondoltabb, érvényesebb, intelligensebb zenét alkotni és ennek egy lenyomatát is ,ami új kiadásban és új partiturában mutatkozik meg. Nem bonyolult a dolog, csupán  most 2015 őszén úgyéreztem , hogy erre szükség van, szeretnék valamit felmutatni a Legyek Uráról érettebb módon.Eltelt 5 év...az sok...

Miért a Legyek Ura

 

Annak idején,  mikor  gyerekként az első komolyabb regényekbe fogtam bele, köztük volt a Golding regénye is. Maga a téma, a történet, a narratíva  és az ebben megnyilatkozó tragikum és drámai végkifejlet vezetett odáig ,hogy mint akkor fiatal, zeneszerzőnek készülő kamasz , valami komolyat alkosson, valamit letegyen. A történet komoly, a regény jó, a téma kiváló, a dallamok megszülettek és kicsit felemásan és ügyetlenül ,de még  meg is tudtam hangszerelni. A lemezkiadásról nem is beszélve, hiszen másképpen nem tudtam volna publikálni.  Egyszerűen megfogott, magával vitt és én szerettem ezen az úton végigmenni. A Legyek Urában találtam meg a hangomat, találtam rá önmagamra.

 

Eltelt több mint 5 év. Hogyan  nézel vissza akkori önmagadra ?

 

Ez vicces ,mert éppen eszembe is jut az, amikor a költő  ,mint "lírai én " , nyilatkozik saját magáról, magának. Így látom magamat  akkoriban. Amikor zenét szerzek , mikor zongorán megszületnek a dallamok, a vezérfonalak, a témák , akkor mintha nem is én lennék, hanem a "lírai énem". Naívnak, butának, nagyratörőnek, egoistának, ambíciózusnak . Ezt látom most 23 éves fejjel.  Sokmindent  másképpen látok, sokmindenben változtam; stílus, minőség, pontosság, precizitás, maximalizmus, kidolgozottság, érettség...stb. Ha lenne rá időm, minden 5 évnél öregebb művemet újrahangszerelném és publikálnám. Azt hiszem ezt azért sem teszem meg ,mert azok prezentálják a tinédzserkori  művészetemet, alkotói állapotomat.

Mik a tervek ?

 

Musical, opera, balett. Csupán ennyi és ezeknek a hatványai. Sok munka még, sok év, sok zene, sok kotta, sok dallam, sok téma. Várok, nyugodt vagyok, csinálom. Ennek élek, másképpen nem is menne. Egy valamivel nem áldott meg a Jóisten : türelemmel. Sosem volt, sosem lesz. Talán...egyszer...

 

 

Zákonyi Sándor Tamás

2016.03.20 


forrás: Kovács Benjámin