mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Besh o droM interjú, új album és lemezbemutató koncert!

2020. február 13. 15:38 Besh o droM interjú, új album és lemezbemutató koncert!

„Nemrég azon kaptam magam, hogy gondolkodás nélkül írok saját költésű népzenét az új albumunkra, tetszőleges stílusban, annyi input ért az idők során"

Holnap mutatja be az új albumát a Besh o droM a Fonóban. Hamarosan nálunk is hallhatod a jubileumi lemezt, amelyet az alább olvasható interjú szerint a zenekar legjobb albuma.

Valentin napra új lemez, speciálba' nektek! Készülünk derekasan, száll majd a Kakukk, vas lesz az Ágy, turbó lesz a Hilti, a csocsek meg Atom, áll majd a Bál, és pergetünk, hogy a többiről ne is beszéljünk. Inkább eljátsszuk nektek majd azokat is. Húsz éve a Fonóból indultunk, ott ültük meg az utat, ami a világ minden sarkába elvezetett minket. Most újra ott várunk titeket, megmutatjuk mire jutottunk.
Jubileumi lemezbemutató!

Barcza Gergővel, a zenekar egyik vezetőjével beszélgettünk a 20 évvel ezelőtti indulásról, a hatásokról, Izraelről, Jeruzsálem-Bristol-Budapest háromszögről.

Dalok.hu: Az utóbbi években kevésbé aktív a zenekar. Minek köszönhető ez?
Barcza Gergő: Amikor 2012-ben a zenekar két vezetője is külföldre költözött, a koncertszervezők úgy gondolták, vége a Besh o droM-nak. Ez nem így történt, az első évek nehézségei után hamar megtaláltuk a módját koncertezésnek, a közös zeneírásnak és a lemezfelvételnek is.

Dalok.hu: Azt írjátok az új koncertet bemutató szövegben, hogy 20 éve a Fonóból indultatok. Elmesélnétek, hogy történt ez?

Barcza Gergő: Húsz évvel ezelőtt a Fonóban raktuk össze a legelső repertoárunkat, ott tartottuk a próbáinkat, és az első koncertjeink egyikét is. Barátságos, inspiráló közeg volt már akkor is, sokat köszönhetünk nekik.
Dalok.hu: Mi vezetett el titeket a balkáni zene szeretetéhez, amely azóta is tart?
Barcza Gergő: A balkáni, kelet-európai zenéket a magyar népzenével együtt gyerekkorunk, fiatalkorunk óta szívjuk magunkba. Átengedjük őket magunkon, és összeolvasztjuk azokkal az anyagokkal, ami éppen az adott pillanatban foglalkoztat minket. Nemrég azon kaptam magam, hogy gondolkodás nélkül írok saját költésű “népzenét“ az új albumunkra, tetszőleges stílusban, annyi input ért az idők során.

Dalok.hu: Tanultatok balkáni előadóktól, voltak emlékezetes találkozásaitok?

Barcza Gergő: A kétezres évek világzenei robbanásába csöppentünk bele rögtön a megalakulásunk után. A turnéink során olyan óriásokkal futhattunk össze a világ különböző pontjain, fesztiválokon, klubokban, koncerttermekben, mint a Taraf de Haidouks, a Fanfare Cioccarlia, Esma Redzepova, és még sok más hasonló kaliberű előadó. Ők például mind nagy hatással voltak ránk.

Dalok.hu: Meséljetek az új lemezről!

Barcza Gergő: Mindenféle szempontból határon túli. A Jeruzsálem-Bristol-Budapest háromszögben készültek a felvételek, a szokásos balkáni és kelet-európai hangulat mellett megjelenik a punk, a funk, a blues, a közel-kelet, és a Kaukázus zenéje is. Elég erős anyag lett, az eddigi legjobb albumunk, szerintem.

Dalok.hu: Gergő, pár éve Izraelben élsz és ottani zenészekkel dolgozol. Miben más a közel-keleti zenei élet, a hallható zenei vonásokon túl?

Barcza Gergő: 2012-ben költöztem a családommal Izraelbe, rögtön a helyi sóbiznisz kellős közepébe csöppentem, az ország legjobb zenészeivel muzsikálhatok azóta is, csupa nálam sokkal jobb zenésszel. Azt hiszem, ennél többet zenész nem kívánhat. Izraelben minden teljesen más, mint Magyarországon, ez alól a zenei élet sem kivétel. A Mizrachi műfajban, például, amibe alapos betekintést nyerhettem, óriási pénzek mozognak, kiélezett a verseny, magasak az elvárások, de
valahogy mégis mindenki sokkal barátságosabb egymással, mint amit Magyarországon sokkal marginálisabb műfajokban tapasztalhattam.

Dalok.hu: Mit várhatunk tőletek 2020-ban a Fonó után?

Barcza Gergő: Végigjárjuk a nyári fesztiválokat az új műsorunkkal, és nem hagyjuk abba az új felvételek készítését az album megjelenése után sem.

Megosztás
Marosvásárhelyre megy a könnyűzenei oktatás
Marosvásárhelyre megy a könnyűzenei oktatás 2020. február 21. 12:28

A Marosvásárhelyi Rocksuli, a budapesti Könnyűzenei Szolgáltató Iroda és a Hangőr Egyesület szervezik, a Hangfoglaló támogatja. Március 6!

tovább >>
Így még sosem hallottátok az egyik legismertebb EDDA-művet
Így még sosem hallottátok az egyik legismertebb EDDA-művet 2020. február 21. 06:44

Az EDDA legendás dalát a „A hűtlen”-t mindenki ismeri, és aki nem, az most garantáltan örökre megjegyzi. A „Bent a neved” és az „Utolsó szelfi” című s

tovább >>
Irodalom az Akváriumban
Irodalom az Akváriumban 2020. február 20. 08:07

Majdnemek címmel indul útjára az Akvárium Klub új, irodalmi est sorozata, ahol a klasszikus irodalmi felolvasás helyett egyfajta zenei-irodalmi “show”

tovább >>
Nemzetközi szakemberekkel startol el a BLEND!
Nemzetközi szakemberekkel startol el a BLEND! 2020. február 19. 08:04

Március elején bemutatkozik a BLEND, a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program közös kezdeményezése, amely csatlakozik...

tovább >>
Petra Várallyay Trio a holnapi Dalok-Galopp vendége
Petra Várallyay Trio a holnapi Dalok-Galopp vendége 2020. február 18. 14:17

A fiatal hegedűs / énekes / zongorista az első albumáról, hegedűversenyről, világhírről és a zenész létről nyilatkozik holnap 15 órától.

tovább >>
Civileket a Szigetre!
Civileket a Szigetre! 2020. február 18. 13:29

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az e

tovább >>
Tha Shudras: Érzés
Tha Shudras: Érzés 2020. február 18. 07:50

Ilyen szerelmes dalt még sosem hallhattunk a THA SHUDRAS-tól. Trap kapitány minden férfi nevében énekel most arról a bizonyos érzésről, mikor megtalál

tovább >>
Szesztay Dávid – új dal és koncert
Szesztay Dávid – új dal és koncert 2020. február 17. 14:45

A Kiscsillag és Santa Diver zenekarokból ismert zenész új dallal jelentkezett, február 20-án lép fel legközelebb.

tovább >>
Játéknak indult a Rapülők, Geszti Péter mesél róla
Játéknak indult a Rapülők, Geszti Péter mesél róla 2020. február 17. 07:25

Az Első Emelet két egykori zenésze és dalszövegírója játéknak szánta a Rapülők dalait, de első lemezük váratlan és hatalmas sikert aratott. Az 1992-es

tovább >>
Freddie: Fúj minket a szél
Freddie: Fúj minket a szél 2020. február 15. 09:04

A szakítás sosem egyszerű, de szépen is el lehet válni társunktól – mutatja be legújabb klipjében Freddie. A jellegzetes hangú énekes „Fúj minket a...

tovább >>