mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Indul a Pannon Filharmonikusok ARANYFEDEZET-évada

2019. szeptember 12. 07:41 Indul a Pannon Filharmonikusok ARANYFEDEZET-évada

A Pannon Filharmonikusok ARANYFEDEZET-évada a minőségi kikapcsolódás élményét ígéri kompromisszumok nélkül a 2019/2020-as koncertsorozatok közönségéne

A Pannon Filharmonikusok ARANYFEDEZET-évada a minőségi kikapcsolódás élményét ígéri kompromisszumok nélkül a 2019/2020-as koncertsorozatok közönségének. A tökéletességre való törekvés és a folyamatos fejlődés minden szinten megmutatkozik a Pannon Filharmonikusok működésében. A közönség megtapasztalhatja mindezt az évad darabjait hallgatva, melyek során minden szezonban bemutatásra kerül egy-egy kuriózumnak tekinthető mű. A muzsikusok számára ugyancsak kiváló visszajelzés, hogy évről-évre nő a szakma vagy a közönség által odaítél díjak sora. A háttérben zajló munka azonban nemcsak a hangversenyteremben mutatkozik meg, hanem az új ötleteket felsorakoztató programok, a CD felvételek, a zenekarról szóló imázsfilmek vagy akár a grafikai munkák terén is. A 2019/2020-as Aranyfedezet-évad remekül összegzi a fentieket. A Pannon Filharmonikusok a hazai zenei színtéren vezető szerepet tölt be, így a jövőben komolyabb hangsúlyt kíván fektetni a nemzetközi szerepvállalásaira és fellépéseire.
„Az Aranyfedezet-évad az időről szól. – kezdte bevezetőjében a sajtótájékoztatón Horváth Zsolt. Azok a pillanatok és esték, melyeket a közönség a Pannon Filharmonikusokkal tölt el, az egyben aranyfedezetet jelent a minőségi idő eltöltésére is.” – részletezte a zenekar igazgatója.

A pécsi és a budapesti közönség ebben az évadban nyomon követheti, hogyan képes két vezető karmester az együttes élén különböző módon, de mégis egy cél felé navigálni a zenekart. Lehetőségük lesz arra, hogy a bérletsorozatokat hallgatva felfedezzék a másságban rejlő erőt és szépséget, hiszen a két dirigens szakmai életútjuk és különböző zenei érdeklődésük mentén más-más formában hozza majd ki a maximumot a Pannon Filharmonikusok muzsikusaiból. Gilbert Varga előszeretettel válogat francia zeneszerzőktől, miközben szívesen mutat be kisebb létszámot igénylő műveket is, így többek között hallhatjuk majd Maurice Ravel, Claude Achille Debussy, Édouard Lalo vagy César Franck egy-egy művét, de Brahms Szerenádját és Szkrjabin Extázis költeményét is. Bogányi Tibor, aki már 9. évada vezető karmestere az együttesnek, tovább folytatja gondosan felépített munkáját és olyan nagyzenekari darabokat választott a műsoraiba, mint Bruckner VII. szimfóniája, Brahms-Schönberg g-moll vonósnégyese, vagy Bartók Concertója, melyről CD felvétel is készül.
Bogányi Tibor nyolc évad után első alkalommal volt kénytelen kihagyni, hogy személyesen legyen jelen az eseményen, azonban a technika segítségével élőben bejelentkezett a sajtótájékoztató alatt Finnországból, hogy ő is közvetlenül köszönthesse a résztvevőket. Számára különösen fontos ez az évad, hiszen olyan műveket is eljátszhat a zenekarral, melyekre már régóta vágyik. – emelte ki a bevezetőjében a PFZ vezető karmestere.

Beszédük során mind Bogányi Tibor, mind Gilbert Varga kiemelte, hogy mindkettőjük számára rendkívül inspiráló a közös munka és az a cél, melyért mostantól együtt dolgozhatnak.
Ez a közös munka egy olyan koncertben is megmutatkozik majd, mely az évad egyik kivételes eseményének ígérkezik. A zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán legújabb szerzeményének, egy csellóverseny (Capriccio) ősbemutatója lesz hallható, melyben Bogányi Tibor csellóművészként, Gilbert Varga karmesterként áll színpadra 2020. március 26-án a Kodály Központban.  "Nagyon várom a koncertet. Ez egy olyan sajátkészítésű program lesz, mely nagy és fontos pillanatnak ígérkezik a zenekar történetében.” – hangsúlyozta ki a sajtótájékoztató során Gilbert Varga a koncert kapcsán.

Ezt követően kiemelte a Maestro, büszke rá, hogy itt lehet a városban ezzel a zenekarral. A zenészek ki vannak éhezve a közös munkára. Ő pedig ezúton is köszöni,hogy ennyi ember részese kíván lenni az általuk létrehozott koncerteknek.
Még ezt megelőzően, 2019. november 14-én is sor kerül egy ősbemutatóra: az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány által mentorált Aaron Holloway-Nahum Vernichtung (Megsemmisülés) című basszusklarinétversenye a román kortárszene-specialista Horia Dumitrache közreműködésével először fog felcsendülni. Az évad végén, június 4-én szintén a Kodály Központ közönsége hallhatja először Gyöngyösi Levente a Trianoni békeszerződés aláírásának centenáriuma alkalmából, a Pannon Filharmonikusok felkérésére írt Trianon kantáta című művét, melynek szövegét Visky András erdélyi író, dramaturg, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója jegyzi. Az évadnyitó sajtótájékoztatón dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere is köszöntötte a sajtó képviselőit, valamint a zenekart, mellyel kapcsolatban elsősorban az együttesben folyó minőségi munkát hangsúlyozta.
A polgármester kiemelte, hogy a legigényesebb és legmagasabb minőségű programok várnak a koncertlátogatókra. Olyan munkát valósít meg a zenekar, mely nemcsak Pécsett, hanem Pécsen kívül is magasra taksálnak.

A zenekar törzsközönsége tudja jól, hogy a Pannon Filharmonikusok koncertjeit egyszerre jellemzik a klasszikus repertoár méltán favorizált művei és a koncerttermekben ritkán hallható darabok. Azonban ezeket a műsorokat olyan, a világ élvonalába tartozó vendégművészek tolmácsolásában élvezhetik, mint Frankl Péter, Várjon Dénes, Mayu Kishima, Christian Lindberg, Kelemen Barnabás, Zempléni Szabolcs vagy az Amadinda Ütőegyüttes. A karmesteri pulpituson pedig láthatják majd Kobajasi Kenicsirót, Hamar Zsoltot és a fiatal Toby Thatchert is. A Kodály Központ és a Müpa hangversenytermei mellett a 2019/2020-as szezonban sem hiányozhatnak az évadtervből a külföldi vendégszereplések. A Déli Kulturális Övezetben folytatott kultúraközvetítő szerepben újabb mérföldkövet jelent, hogy már az évad legelején, 2019. szeptember 20-án meghívást kapott a zenekar Pristiába, ahol Bogányi Tibor vezényletével adja az ünnepi nyitókoncertet a koszovói Magyar Kulturális Hetek keretében. A több éves hagyományt folytatva idén is karácsonyi ünnepi koncertet ad a zenekar Eszéken. Az évad második felében pedig kétnapos turnéra indul az együttes, melynek első megállója a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar meghívására lép fel, majd a híres bécsi Musikvereinban ad koncertet Várdai István közreműködésével és Bogányi Tibor vezényletével.
„A szakmai pozíciónkra erős visszaigazolás, hogy a menedzsment hívott meg minket. Valódi pécsi est lesz, hiszen Várdai Istvánnal lépünk fel, aki Bécsben nagyzenekari estet még nem adott. Velünk debütál, Bogányi Tibor vezényletével.” – hangsúlyozta a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

A koncert kapcsán Horváth Zsolt azt is kiemelte, hogy az est programja azonban „gyönyörű szakmai kihívást jelent”, hiszen Schubertet fog játszani az együttes, mely Bécsben rendszeresen hallható a hangversenytermekben, így komoly felkészülést jelent egy ilyen zeneszerző művét autentikusan megszólaltatni. A Pannon Filharmonikusok Kodály Zoltán szellemiségét megidézve csillagtúrára indul a Dél-Dunántúli Régióban is. A Kodály Központ rezidens együttesének kamaraformációi és kamaraszimfonikus együttesei zenei ízelítőt nyújtanak a kisebb településeken élő gyermekeknek és felnőtteknek azzal a szándékkal, hogy kedvet ébresszenek a Kodály Központban elérhető koncertjeik látogatásához. A régiós csillagtúrát Pécsett közösségi hetek egészítik ki, amely során a zenekar a város különböző pontjain ad mini koncerteket. A régióban és a Pécsett adott koncertekről bővebb tájékoztatás a zenekar honlapján érhető el. Saját gyártású kisfilmek sorát is bővítette a PFZ. A zenekar tavaly indította el Gundel Takács Gábor főszereplésével készült kisfilm-sorozatát, melynek harmadik, egyben záró darabja nemrég került ki az együttes youtube csatornájára. Aki még nem látta a legfrissebb filmet, ITT nézheti meg. A Pannon Filharmonikusok bérletajánló magazinjában szintén minden alkalommal találhatók újdonságnak tekinthető kreatív és grafikai tartalmak. A kiadványt online is végiglapozhatja IDE kattintva, amiben a bérletvásárlás információi mellett a sorozatok további szólistái, a koncertek érdekességei és közreműködőkkel készült interjúk is olvashatók.

 

Megosztás
Lezárult a jelentkezés a Lemming Programra
Lezárult a jelentkezés a Lemming Programra 2020. január 27. 13:55

119 zenekar jelentkezett a tehetségkutatóra, amely az évek során közösségi programmá nőtte ki magát.

tovább >>
Dalszerző Expo 2020 a BMC-ben
 Dalszerző Expo 2020 a BMC-ben 2020. január 27. 12:57

Március 2-3-án zenei szakemberektől tanulhatsz stúdiós technikákat, menedzsmentet éssok mást, ami hasznos lehet a dalszerzői karriered előmozdításához

tovább >>
Február 11-én folytatódik a Backstage Plusz
Február 11-én folytatódik a Backstage Plusz 2020. január 24. 18:01

A program vendégei olyan hazai fesztiválok főszervezői lesznek, akik kiemelt figyelmet fordítanak friss produkciók bemutatására is.

tovább >>
Bővül a Fülesbagoly Tehetségkutató
 Bővül a Fülesbagoly Tehetségkutató 2020. január 24. 17:36

13 fesztiválfellépés a nyeremény. Három városban rendezik idén: az eddigi helyszínekhez, Martonvásárhoz és Budapesthez Debrecen is csatlakozott.

tovább >>
“Mikor utoljára láttalak” - huszonöt éves jubileuma alkalmából ad koncertet a HS7 a Budapest Parkban
“Mikor utoljára láttalak” - huszonöt éves jubileuma alkalmából ad koncertet a HS7 a Budapest Parkban 2020. január 23. 07:07

Napra pontosan öt évvel Budapest Parkos búcsúkoncertje után a HS7 egy különleges koncertre áll össze ugyanazon a színpadon, ezúttal huszonötödik...

tovább >>
Zenés tárlatvezetés Vető Jánossal a Duo-Trio-Fluo kiállításon
Zenés tárlatvezetés Vető Jánossal a Duo-Trio-Fluo kiállításon 2020. január 22. 07:37

„Képzeld a nagyot meg a kicsit, a kintet meg a bentet, a fentet és a lentet, a szervezetlen titkosat, a láthatatlan láthatót, a natúrt és a kultúrt."

tovább >>
Jelmezverseny és közösségi fánkevés a Farsangi Minifesztiválon
Jelmezverseny és közösségi fánkevés a Farsangi Minifesztiválon 2020. január 22. 07:04

Nagyszabású jelmezverseny, közösségi fánkevés és Kolompos Együttes-koncert is lesz február 8-án, szombaton a Savoya Parkban. A Farsangi Minifesztivál

tovább >>
A Magyar Kultúra Napja - A könnyűzene ünnepe
A Magyar Kultúra Napja - A könnyűzene ünnepe 2020. január 22. 06:38

Az NKA szervezeti egységéhez tartozó Hangfoglaló program ideiglenes kollégiuma idén is ünnepséget szervez a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Több...

tovább >>
Tréningnappal kezdenek az Indulók a Hangfoglaló Program idei Induló Előadói Alprogramjában
Tréningnappal kezdenek az Indulók a Hangfoglaló Program idei Induló Előadói Alprogramjában 2020. január 20. 06:40

A Hangfoglaló Program az idei Induló Előadói Alprogramjában résztvevő 25 támogatott zenekar és 2 elektronikus zenei produkció részére tréningnapot...

tovább >>
Nemzetközi zenei díjat nyert a Harmed ez Eurosonicon!
Nemzetközi zenei díjat nyert a Harmed ez Eurosonicon! 2020. január 19. 06:27

Magyar siker tizenhárom év után! A Eurosonic fesztiválon január 17-én, péntek este megrendezett gálán adták át a Music Moves Europe Talent Awards díja

tovább >>