mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Jön a Zengető Fesztivál - Interjú Döbrösi Laurával

2019. július 09. 20:21 Jön a Zengető Fesztivál - Interjú Döbrösi Laurával

Az ismert színésznővel beszélgetünk a másik arcáról. "Nem (csak) egy fesztivál, hanem ügy, szakmai platform, család és persze kenderünnep".

Dalok.hu: Honnan jött az ötlet, hogy ebben a fesztivál dömpingben szenvedő országban még egy fesztivált indítsatok?

Döbrösi Laura: Szerintünk az ország nem szenved a fesztivál dömpingtől, hanem virágzik, Európa-szerte tudják, hogy nálunk jól lehet bulizni. Mindazonáltal azt szoktuk mondani, hogy a Zengető nem (csak) egy fesztivál, hanem ügy, szakmai platform, család és persze kenderünnep. A nyári bulink a húzóeseményünk, de egész évben foglalkozunk a kendernövénnyel, a fenntarthatósággal és egymással, csinálunk bulikat, workshopokat.

Dalok.hu: Hogyan értékelitek az eddigi két eseményt?

Döbrösi Laura: Az első egy gyönyörű tesztmenet volt, óriási kenderföldön, ahol megvalósult az a kenderlabirintus, amire azóta csak vágyunk. Nagyon pozitívan fogadta az a maroknyi kis közönség, aki eljött. Híre mehetett, mert a második évben több, mint kétszer annyian jöttek el. Örülünk, hogy továbbra is egy családias kertipartira hasonlítunk, de növekszünk. Idén 1 nappal és 3 helyszínnel bővültünk, illetve a témák közé, a hagyományőrzés és a kender mellé beemeltük a hulladékmentességet és a környezetvédelmet. És újra lesz labirintus, ami bár sokkal szerényebb, mint az első évi, de a saját kezünnkel vetettük és gondoztuk. Egyre többet tudunk a növényről, és egyre több tudást szeretnénk átadni.

Dalok.hu: Mit szeretnétek elérni a Zengetővel?

Döbrösi Laura: A célunk egy olyan platform létrehozása, ahol találkozhatnak azok, akik kenderrel foglalkoznak. A termelőktől az iparosokon át a kézműves startupokig. Ezek az emberek sokszor nem is ismerik egymást. Fontosnak tartjuk, hogy kiemeljük az ipari kendert tévesen kapott rossz híréből, mert hisszük: ez a szupernövény válasz lehet a Földet és az emberiséget fenyegető számos környezeti és egészségügyi problémára. Tudatos, a természetre tisztelettel gondoló fiatalok közösségét szeretnénk létrehozni, akik nálunk tapasztalhatják, hogy tanulni a világról és közben nagyon jól érezni magunkat nem ellentéte, hanem feltétele egymásnak.

Dalok.hu: A téli zengetős összejövetelen láttam, hogy az esemény mögött áll egy összetartó társaság. Egész évben tartjátok a kapcsolatot?

Döbrösi Laura:

3 ember kivételével egy házban lakik a csapat, ott a főhadiszállás. Zengetörzsként gondolunk magunkra. Alapvetően művészek, programszervezők és vendéglátósok vagyunk, egymás helyein eszünk-iszunk, eljárunk egymás előadásaira, kiállításaira. Barátok vagyunk, és egész évben dolgozunk a közös céljainkért. Remélem, a gyermekeink a közös kenderovinkba járnak majd. :)

Dalok.hu: Más rendezvényeken is megjelentek, például a Művészetek Völgyében is lesz Kender Kert. Célotok a kender-társadalom kiépítése?

Döbrösi Laura: Nem csak nekünk célunk, ez történik Magyarországon, a kormány is támogatja. Nagyon erős ág volt itt a kendertermesztés, és világszerte is újra divatos a növény. Óriási megtiszteltetés, hogy megtalálnak minket olyan emberek, akik évek óta dolgoznak kenderrel. Szerintem látják, hogy egy másik fajta kommunikációs csatorna lehetünk, a pályázatok és a hivatalos hagyományőrző programok mellett. Igyekszünk szépen kiegészíteni a palettát és magunk is fejlődni.

Dalok.hu: A legtöbb ember a kendert a THC tartalmú fajtájával azonosítja. Ti hogyan viszonyultok hozzá és milyen helyet foglal a pszichotróp fajta a nagy kender családban?

Döbrösi Laura: Az egyik fő üzenetünk, hogy a kender sokkal több annál, mint hogy be lehet állni tőle. Sőt, attól a fajtától, amivel mi foglalkozunk, nem is lehet beállni, teljesen legális haszonnövény. Ameddig egy bizonyos szint alatt marad az adott fajta THC tartalma, a kenderből nem lehet tudatmódosító szer. Lehet azonban belőle papírt, textilt, kötelet, téglát, ennivalót és gyógyszert csinálni. A magyar kender világhíres kultúrnövény, ezt a jó hírét szeretnénk visszaadni. Néha kellemetlen, hogy azt hiszik rólunk, hogy egy drogfesztivál vagyunk, de szerintem egyre kevesebben. Aki eljön hozzánk, látja, hogy családbarát, békés fesztivál vagyunk, népzene szól nálunk, idén még gyermeksarok is lesz gyermekprogramokkal és gyermekmegőrzővel, mert szinte több a bébi, mint a felnőtt.

Dalok.hu: Mitől más a Zengető, mint egy átlagos fesztivál? Mire kell készülni, ügyelni a látogatóknak?

Döbrösi Laura: Idén ráálltunk a műanyag- és hulladékmentességre való törekvésre. Ez persze csak részben sikerül, de számítunk a látogatóink segítségére. Arra buzdítjuk őket, hogy hozzanak magukkal saját tányért, evőeszközt és bögrét. Lesz közösségi mosogatónk, ami ilyen kis létszámnál teljesen higiénikus és biztonságos. Szúnyogriasztóval fontos készülni, mert ők egyelőre kicsit túlerőben vannak, egyébként országszerte. Csak sátrazni lehet, viszont csak árnyékos sátrohelyek vannak, mivel erdő vesz körül. Egyébként pedig

vendégeink készülhetnek egy egyedülálló fesztiválélményre, ahol lesz bőven talpalávaló, színvonalas magyar folk és világzenei line-uppal, rengeteg ismeretterjesztő előadás és kézműves workshop, ahol 3 féle kendersört, kendercidert ihatnak, kendervattacukrot ehetnek és egy egészséges, vegetáriánus kendermenüt kóstolhatnak végig napról napra, közben pedig bújócskázhatnak a kenderek között.

*     *     *

A fesztiválhelyszínek nevei önmagukról beszélnek: Hempergő, Lüktető, Teremtő, Merengő, Tipegő. A teljes programot a fesztivál eseményében találod. Itt láthatsz kisfilmet a tavalyelőtti fesztiválról.

Fotók: Facebook

Megosztás
Ma 3-tól indonéz gamelán zene szól a Dalok-Galoppban
Ma 3-tól indonéz gamelán zene szól a Dalok-Galoppban 2019. november 13. 12:35

A Surya Kencana A a Dalok.hu terjesztésében adta ki az első EP-jét. Jövő héten tánccal és külföldi vendégekkel gazdagított koncertet adnak a Trafóban.

tovább >>
Fél évszázados a Metro debütáló lemeze, Zorán mesél róla
Fél évszázados a Metro debütáló lemeze, Zorán mesél róla 2019. november 13. 07:07

Pontosan 50 évvel ezelőtt jelent meg a Metro zenekar klasszikus felállásának egyetlen lemeze, a Metró. A legendás album dalait a rajongók Zoránnal egy

tovább >>
Népzenei híreink a határon innen és túlról
Népzenei híreink a határon innen és túlról 2019. november 13. 06:47

Idén utolsó alkalommal kerül megrendezésre a Benczúr Házban a Halmos Béla Klub névre hallgató eseménysorozat. Már három nagysikerű rendezvény során...

tovább >>
A Backstage Debrecenbe megy
A Backstage Debrecenbe megy 2019. november 12. 15:50

November 20-án a Nagyerdei Víztoronyban zenei brandépítésről, zenei bevételekről és a Debrecen zenei koncepciójáról lesz szó.

tovább >>
Megjelent Mr. MimiCry harmadik szóló albuma!
Megjelent Mr. MimiCry harmadik szóló albuma! 2019. november 12. 06:01

Megjelent Mr. MimiCry harmadik szóló albuma, a Mr. MimiCry - 'Mistyc' Metal (2019)! 2020. év első felében indul a "Mr. MimiCry - Debütáló Turné". Megl

tovább >>
Major Eszter és barátai & Csipa: Bicikli
Major Eszter és barátai & Csipa: Bicikli 2019. november 11. 20:18

Biciklin érkezik a kicsik legújabb kedvenc zenéje. Rockzenész énekelte fel a gyerekdalt. A gyerekek kedvenc dalához készült videóklippel csempész egy

tovább >>
Ideiglenesen szünetel a letöltés
Ideiglenesen szünetel a letöltés 2019. november 11. 14:10

Tisztelt Vásárlónk! Karbantartjuk az oldalt, ezért ideiglenesen nem működik a letöltési funkció.

tovább >>
Charlie-val és Odettel jön a siófoki Libadalom
Charlie-val és Odettel jön a siófoki Libadalom 2019. november 11. 07:02

A tavalyi népszerűségre tekintettel idén is megrendezik Siófok új őszi fesztiválját. A siófoki Libadalom három napja alatt a gasztro élmények mellett

tovább >>
Vadonatúj balladával hódít Freddie! Érzelmes sorok egy titkos naplóból
Vadonatúj balladával hódít Freddie! Érzelmes sorok egy titkos naplóból 2019. november 09. 06:35

Freddie – Napló. A különleges hangú énekes egy érzelmes szerzeménnyel ejti rabul hallgatói szívét, és persze fülét. A „Napló”-ban a zongarabűvész zene

tovább >>
Ez az a nap! Roadshow határainkon innen és túl
Ez az a nap! Roadshow határainkon innen és túl 2019. november 09. 06:17

A kortárs keresztény rock legnagyobb világsztárjai és a műfaj hazai képviselői indulnak országos és határon túli turnéra, november 11-16 között Nyugat

tovább >>