mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Jön a Zengető Fesztivál - Interjú Döbrösi Laurával

2019. július 09. 20:21 Jön a Zengető Fesztivál - Interjú Döbrösi Laurával

Az ismert színésznővel beszélgetünk a másik arcáról. "Nem (csak) egy fesztivál, hanem ügy, szakmai platform, család és persze kenderünnep".

Dalok.hu: Honnan jött az ötlet, hogy ebben a fesztivál dömpingben szenvedő országban még egy fesztivált indítsatok?

Döbrösi Laura: Szerintünk az ország nem szenved a fesztivál dömpingtől, hanem virágzik, Európa-szerte tudják, hogy nálunk jól lehet bulizni. Mindazonáltal azt szoktuk mondani, hogy a Zengető nem (csak) egy fesztivál, hanem ügy, szakmai platform, család és persze kenderünnep. A nyári bulink a húzóeseményünk, de egész évben foglalkozunk a kendernövénnyel, a fenntarthatósággal és egymással, csinálunk bulikat, workshopokat.

Dalok.hu: Hogyan értékelitek az eddigi két eseményt?

Döbrösi Laura: Az első egy gyönyörű tesztmenet volt, óriási kenderföldön, ahol megvalósult az a kenderlabirintus, amire azóta csak vágyunk. Nagyon pozitívan fogadta az a maroknyi kis közönség, aki eljött. Híre mehetett, mert a második évben több, mint kétszer annyian jöttek el. Örülünk, hogy továbbra is egy családias kertipartira hasonlítunk, de növekszünk. Idén 1 nappal és 3 helyszínnel bővültünk, illetve a témák közé, a hagyományőrzés és a kender mellé beemeltük a hulladékmentességet és a környezetvédelmet. És újra lesz labirintus, ami bár sokkal szerényebb, mint az első évi, de a saját kezünnkel vetettük és gondoztuk. Egyre többet tudunk a növényről, és egyre több tudást szeretnénk átadni.

Dalok.hu: Mit szeretnétek elérni a Zengetővel?

Döbrösi Laura: A célunk egy olyan platform létrehozása, ahol találkozhatnak azok, akik kenderrel foglalkoznak. A termelőktől az iparosokon át a kézműves startupokig. Ezek az emberek sokszor nem is ismerik egymást. Fontosnak tartjuk, hogy kiemeljük az ipari kendert tévesen kapott rossz híréből, mert hisszük: ez a szupernövény válasz lehet a Földet és az emberiséget fenyegető számos környezeti és egészségügyi problémára. Tudatos, a természetre tisztelettel gondoló fiatalok közösségét szeretnénk létrehozni, akik nálunk tapasztalhatják, hogy tanulni a világról és közben nagyon jól érezni magunkat nem ellentéte, hanem feltétele egymásnak.

Dalok.hu: A téli zengetős összejövetelen láttam, hogy az esemény mögött áll egy összetartó társaság. Egész évben tartjátok a kapcsolatot?

Döbrösi Laura:

3 ember kivételével egy házban lakik a csapat, ott a főhadiszállás. Zengetörzsként gondolunk magunkra. Alapvetően művészek, programszervezők és vendéglátósok vagyunk, egymás helyein eszünk-iszunk, eljárunk egymás előadásaira, kiállításaira. Barátok vagyunk, és egész évben dolgozunk a közös céljainkért. Remélem, a gyermekeink a közös kenderovinkba járnak majd. :)

Dalok.hu: Más rendezvényeken is megjelentek, például a Művészetek Völgyében is lesz Kender Kert. Célotok a kender-társadalom kiépítése?

Döbrösi Laura: Nem csak nekünk célunk, ez történik Magyarországon, a kormány is támogatja. Nagyon erős ág volt itt a kendertermesztés, és világszerte is újra divatos a növény. Óriási megtiszteltetés, hogy megtalálnak minket olyan emberek, akik évek óta dolgoznak kenderrel. Szerintem látják, hogy egy másik fajta kommunikációs csatorna lehetünk, a pályázatok és a hivatalos hagyományőrző programok mellett. Igyekszünk szépen kiegészíteni a palettát és magunk is fejlődni.

Dalok.hu: A legtöbb ember a kendert a THC tartalmú fajtájával azonosítja. Ti hogyan viszonyultok hozzá és milyen helyet foglal a pszichotróp fajta a nagy kender családban?

Döbrösi Laura: Az egyik fő üzenetünk, hogy a kender sokkal több annál, mint hogy be lehet állni tőle. Sőt, attól a fajtától, amivel mi foglalkozunk, nem is lehet beállni, teljesen legális haszonnövény. Ameddig egy bizonyos szint alatt marad az adott fajta THC tartalma, a kenderből nem lehet tudatmódosító szer. Lehet azonban belőle papírt, textilt, kötelet, téglát, ennivalót és gyógyszert csinálni. A magyar kender világhíres kultúrnövény, ezt a jó hírét szeretnénk visszaadni. Néha kellemetlen, hogy azt hiszik rólunk, hogy egy drogfesztivál vagyunk, de szerintem egyre kevesebben. Aki eljön hozzánk, látja, hogy családbarát, békés fesztivál vagyunk, népzene szól nálunk, idén még gyermeksarok is lesz gyermekprogramokkal és gyermekmegőrzővel, mert szinte több a bébi, mint a felnőtt.

Dalok.hu: Mitől más a Zengető, mint egy átlagos fesztivál? Mire kell készülni, ügyelni a látogatóknak?

Döbrösi Laura: Idén ráálltunk a műanyag- és hulladékmentességre való törekvésre. Ez persze csak részben sikerül, de számítunk a látogatóink segítségére. Arra buzdítjuk őket, hogy hozzanak magukkal saját tányért, evőeszközt és bögrét. Lesz közösségi mosogatónk, ami ilyen kis létszámnál teljesen higiénikus és biztonságos. Szúnyogriasztóval fontos készülni, mert ők egyelőre kicsit túlerőben vannak, egyébként országszerte. Csak sátrazni lehet, viszont csak árnyékos sátrohelyek vannak, mivel erdő vesz körül. Egyébként pedig

vendégeink készülhetnek egy egyedülálló fesztiválélményre, ahol lesz bőven talpalávaló, színvonalas magyar folk és világzenei line-uppal, rengeteg ismeretterjesztő előadás és kézműves workshop, ahol 3 féle kendersört, kendercidert ihatnak, kendervattacukrot ehetnek és egy egészséges, vegetáriánus kendermenüt kóstolhatnak végig napról napra, közben pedig bújócskázhatnak a kenderek között.

*     *     *

A fesztiválhelyszínek nevei önmagukról beszélnek: Hempergő, Lüktető, Teremtő, Merengő, Tipegő. A teljes programot a fesztivál eseményében találod. Itt láthatsz kisfilmet a tavalyelőtti fesztiválról.

Fotók: Facebook

Megosztás
Ezzel kapcsold ki magad - Heatlie Dávid: Wurlitzer
Ezzel kapcsold ki magad -   Heatlie Dávid: Wurlitzer 2019. július 18. 10:22

Ha már szerdán eleged van az egész hétből, akkor ez neked szól! A DAL 2019 legjobb 30 produkciója közé is bejutó Heatlie Dávid egy fantasztikusan fülb

tovább >>
Programdömping a PLÁZSon - Halott Pénz és Horváth Tamás is beveszi hétvégén a strandot
Programdömping a PLÁZSon - Halott Pénz és Horváth Tamás is beveszi hétvégén a strandot 2019. július 18. 10:18

Július 19-20-21-én annyi program lesz a PLÁZSon, hogy nem is érdemes elhagyni a siófoki nagystrand homokos partját. Lesz Halott Pénz, Horváth Tamás, R

tovább >>
29. Művészetek Völgye - új helyszínek és környezetvédelmi fejlesztések
29. Művészetek Völgye - új helyszínek és környezetvédelmi fejlesztések 2019. július 17. 14:07

Hihetetlen, hogy Márta István kapolcsi kertjében indított összejövetel már majdnem 30 éve él és tömegeket hoz el a városból a költői vidéki tájba.

tovább >>
ROAD: új válogatáslemezzel ünneplik a 15. évfordulót
ROAD: új válogatáslemezzel ünneplik a 15. évfordulót 2019. július 17. 08:42

15 év, 15 dal - a ROAD az új, “Onnantól-Eddig” című válogatáslemezén foglalja össze a zenekar első másfél évtizedét, mely a Rockmaratonos fellépés óta

tovább >>
HolyChicks a Skunk Anansie előtt!
HolyChicks a Skunk Anansie előtt! 2019. július 17. 08:38

Legendák közé választották be a Budapesten koncertező Skunk Anansie-t. Az angolok hazai koncertjén Budapest legmenőbb lánybandája, a Holy Chicks is já

tovább >>
Magyar vezetéssel indul a balkáni világzene fellendítése
Magyar vezetéssel indul a balkáni világzene fellendítése 2019. július 17. 08:26

A Hangvető kiadó vezetésével és az Európai Unió támogatásával indul a Nyugat-Balkán világzenei fejlesztése. MOST néven indul el az a számos országot

tovább >>
Azok a régi csibészek - Szigeti Ferencc és Takáts Tamás
Azok a régi csibészek - Szigeti Ferencc és Takáts Tamás 2019. július 16. 14:38

2019. május 15-én Szigeti Ferenccel és Takáts Tamással beszélgetett Lévai Balázs a Hangfoglaló Program múltidéző sorozatának házigazdája.

tovább >>
Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő
Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő 2019. július 15. 12:59

A Tárkány Művekből és Dalindából ismert énekesnő első saját albuma. „A zene, mint kötőszövet hatja át különféle alkotói tevékenységeinket.

tovább >>
Segítsünk a Persona Non Grata súlyosan beteg dobosának!
Segítsünk a Persona Non Grata súlyosan beteg dobosának! 2019. július 15. 11:28

Egyszerű a módja – töltsd le a zenekar Best of albumát vagy/és a barátai, neves magyar zenekarok dalaiból válogatott lemezt.

tovább >>
A Fővárosi Nagycirkusz dalszerzői pályázatot hirdet
A Fővárosi Nagycirkusz dalszerzői pályázatot hirdet 2019. július 14. 13:26

Ha neked is ugyanaz a dallam jut az eszedbe, amikor a cirkuszra gondolsz, itt az idő! Írd meg a saját dalodat a cirkusz ámulatba ejtő világáról!

tovább >>