mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Átadásra kerültek a 2018-as Lickl-díjak

2019. január 08. 11:06 Átadásra kerültek a 2018-as Lickl-díjak

Három kategóriában hat díjat adott át a Pannon Filharmonikusok, valamint nyáron készült imázsfilmjének bemutatásával ünnepelte fennállásának 207. évfo

Három kategóriában hat díjat adott át a Pannon Filharmonikusok, valamint nyáron készült imázsfilmjének bemutatásával ünnepelte fennállásának 207. évfordulóját.
A Pannon Filharmonikusok 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján új díjat alapított. A díjat a zenekar egykori alapítójáról, Lickl Györgyről nevezi el LICKL-DÍJ néven. Ebben az évben a három kategóriában – művész, menedzsment tag és civil – 2-2 díjazott részesült az elismerésben: A Kodály Központ alapkőletételekor elhelyezett időkapszulában a zenekar egykori igazgatójának, Szkladányi Péternek Lickl Györgyről írt tanulmányát helyezte el az együttes, ezzel is kifejezve az egykori alapítói szándék folytonosságát: a zenekar tagjainak a művészetének gyakorlásával egy időben az őt körülvevő társadalommal is szoros kapcsolatban, felelős együttműködésben kell élnie. A díj az egykori alapító szellemiségét idézve, a zenekar tagjainak, és a zenekarral együtt dolgozóknak a társadalmi szerepvállalását ismeri el.

„A díj azt értékeli, ami nem szerepel senkinek a munkaköri leírásában, sem a céges szerződéseiben: az emberi hozzáállást.” – fogalmazott a díjak átadásakor Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a december 14-i zártkörű adventi társulati ülésen.
A 2018-as év menedzsment Lickl-díjasa Czvikli Nóra, a Pannon Filharmonikusok egykori produkciós vezetője, aki a Kodály Központ megnyitásától évekig állt a zenekar mellett. Az együttes irányításával alakította ki a Kodály Központbeli működését, a menedzsment pedig a mai napig az általa felállított protokoll szerint végzi a produkciók előkészítését. A menedzsment kategória másik díjazottja megkerülhetetlen és fontos pontja a zenekarnak. A Lickl-díjat Németh Judit művészeti főtitkár vehette át, akinek neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, ha már munkakapcsolatba került a Pannon Filharmonikusokkal. Munkájának részeként a zenekar tagjai mellett, a vendégművészek, az állandó- és vendégkarmesterek, de a menedzsment különböző területeinek képviselői mind együtt dolgoznak vele.

A Pannon Filharmonikusok a zenét és a városát meleg szívvel szerető, és azért hittel tevékenykedő dr. Hoppál Péternek adták át civil kategóriában a Lickl-díjat. A Modern Városok Program keretében az ő közbejárására került a támogatásra érdemes, kiemelkedő pécsi produktumok közé a Pannon Filharmonikusok.
Ugyancsak a 2018-as év civil Lickl-díját vehette át a Szent György Lovagrend tagja, a finn tiszteletbeli konzul és a Szent Görgy Panzió és Étterem tulajdonosa egyben, Kator György, aki a zenekar megrendelésein felül már közel egy évtizede töretlen figyelemmel, újító ötleteivel, megbízhatóságával nyújt kivételes szolgáltatást a PFZ rendezvényein.

A muzsikusok közül Lickl-díjat adott át a zenekar egy olyan művészének, aki nem hangszeres, de számos instrumentumon játszik, zenét szerez, hangszerel, és végül, de nem utolsó sorban instruál. A pécsi zenei élet és a Pannon Filharmonikusok elismerésével mondott köszönetet az elmúlt közel tíz év odaadásáért Vass András állandó karmesternek. Muzsikus kategória Lickl-díjat ítéltek még oda Morvay Ágnes hegedűművésznek, aki az elmúlt másfél évtizedben minden helyzetben ott volt, és szót emelt, amikor a művészeti színvonal, a Pannon Filharmonikusok által kitűzött célok vagy a művészek emberi méltósága került veszélybe. Konstruktív, megoldásra törekvő, és nyitott hozzáállásával sokban segíti a menedzsment munkáját. A Művészeti Tanács elnökeként jelentős érdemei vannak abban, hogy a zenekar tárgyalásokat kezdeményezett a januártól szerződtetett Maestro Gilbert Vargával. Vérbeli második hegedűsként pedig egymagában megcáfolja a sztereotípiát, mely szerint a másodhegedűs csupán az elsők után következik a sorban. A zenekar alapításának évfordulójához kapcsolódva, december 10-én hozta nyilvánosságra a PFZ legújabb kisfilmjét, mely Zeneszövők címmel látható a zenekar youtube csatornáján. Az együttes ezzel a filmmel köszönti muzsikusait, akik a város kulturális kínálatának alapját adják, és akik a film szövegét írt Lackfi János szavaival élve köztünk járnak, hozzák-viszik a dallamokat, és szövik a város zeneszövetét.


 

Megosztás
Karthago - "Valahol" klippremier!
Karthago - "Valahol" klippremier! 2019. április 18. 07:46

10 év elteltével februárban új nagylemezzel jelentkezett hazánk legendás, 40 éve változatlan felállásban működő hard rock zenekara, a Karthago - a “Va

tovább >>
Szijártó Zsolt - “Stoppos a Galaxisban” klippremier, május elején érkezik a gitáros első szólólemeze
Szijártó Zsolt - “Stoppos a Galaxisban” klippremier, május elején érkezik a gitáros első szólólemeze 2019. április 18. 07:40

Május 3-án érkezik a Kárpátia soraiból ismert Szijártó Zsolt (ex-Akela, ex-Omen, ex-After Rain) szólólemeze, melynek címadó tétele máris meghallgatha

tovább >>
Cirque du Quimby – a Quimby cirkusszá változtatja a Budapest Park színpadát
Cirque du Quimby – a Quimby cirkusszá változtatja a Budapest Park színpadát 2019. április 18. 07:34

Az őrület porondmestere, a Quimby egy nagyszabású cirkuszi produkcióval készül május 31-én a Budapest Parkban a Freak Fusion Cabaret társaságában. A C

tovább >>
Göczey Zsuzsa a holnapi Dalok-Galoppban!
Göczey Zsuzsa a holnapi Dalok-Galoppban! 2019. április 16. 12:17

A már legendásnak mondható rádiós 50 éve a pályán van, segítségével nagyon sokan ismerkedtek meg a kor új és érdekes zenéivel. 3-tól a 98 MHz-en.

tovább >>
Magneoton Spotlight - Cinthya Dictator
Magneoton Spotlight - Cinthya Dictator 2019. április 15. 09:01

Extrém külső, törékeny belső, ez Cinthya Dictator. A Magneoton Spotlight eheti részében az elmúlt évek egyik legmegosztóbb jelenségével, és egyben egy

tovább >>
Boban Markovic Orkestar: Mrak
Boban Markovic Orkestar: Mrak 2019. április 12. 11:31

Az új lemez olyan lett terjedelmét és hangulatát tekintve, mint egy jó balkán buli a maga csúcspontjaival és szomorúságba hajló mélységekkel.

tovább >>
Heatlie Dávid: Happy end
Heatlie Dávid: Happy end 2019. április 12. 10:02

Csepregi Éva fia, aki A DAL 2019-ben is részt vett, ezúttal egy verses számmal jelentkezik. Az énekes-dalszerző a ma debütáló „Happy End” születéséről

tovább >>
Jogi túlélő kurzusok magyar előadóművészeknek
Jogi túlélő kurzusok magyar előadóművészeknek 2019. április 11. 14:34

A magyar előadóművészek jogtudatosságának növelése érdekében az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület ismét elindította tájékoztató előadássorozatát.

tovább >>
Record Store Day 2019
Record Store Day 2019 2019. április 11. 11:37

Idén április 13-án lesz a lemezboltok napja. Sok eseménnyel készülnek az utolsó mohikánok, támogassuk őket!

tovább >>
Romhányi Áron a mai Dalok-Galopp vendége
Romhányi Áron a mai Dalok-Galopp vendége 2019. április 10. 12:43

Az R2 duó Révész Richárd és Romhányi Áron kétzongorás projektje, a nemrég megjelent lemezükről, Amerikáról, múltról és jövőről beszélgetünk ma 3-tól.

tovább >>