mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Biorobot – interjú Nemes Andrással

2014. január 15. 12:07 Biorobot – interjú Nemes Andrással

„Égszínkékszínű a tenger. Tengerkékszínű az ég”. Bérczesi Robi (Hiperkarma) és Nemes András (Pluto) munkája.

Dalok-Galopp 14.01.29. by Emil Biljarski on Mixcloud

 

 

 

 

 

 

„A Biorobot első és utolsó lemeze elég erős lemez” – tömören fogalmaz a Grundaktív. A Biorobot zenekar 2009-től 2011-ig működött, a lemezfelvételt elkezdték, később Nemes András befejezte egyedül – míg Bérczesi kábítószer problémákkal küzdött. „A most megjelent, rögös úton elkészült 17 számos lemez dalközpontú, beat-pop-rock stílusú, helyenként punkos lendületű, helyenként táncdal-hangulatú anyag, változatos énekdallamokkal és ritmikákkal” – írják a szerzők az albumról. Nemes Andrással, a Biorobot felével beszélgettünk:

Dalok.hu: Hogy született a Biorobot?
Nemes András: Ez 2009-ben volt, Robival egy ideje már barátkoztunk a Gödör Klubban, zenélgettünk ott párszor. Amúgy is mindenhova gitárral jártunk, vendégségbe is. Akkoriban nyitottabb lett arra, hogy mással dolgozzon együtt. Azelőtt mindig egyedül alkotott, ő döntött mindenről a zenekaraiban. Ez rám is jellemző volt a Plutóban. Tehát az újdonság izgalma erőt adott és nagyon kreatívak lettünk. Neki megtetszettek a dalaim, amiket mutattam. Számomra megtiszteltetés volt, hogy vele dolgozhatok.

Dalok.hu: Mindkettőtöknek volt másik zenekara, amelyekben frontemberek voltatok. Mik voltak a terveitek ezzel a zenekarral?
Nemes András: Nemrég az interneten találtam egy interjút Robival, a visszatérő korszakából. Akkor arról beszélt, hogy a Hiperkarma az olyan alternatív, és szeretné, ha meg is maradna olyannak, viszont a Biorobotban tudatosan a pop-vonalra megyünk rá. Ebből is kiderül, elég komoly terveink voltak. Hogy majd összeadjuk az erőinket, hívunk egy csomó jó zenészt, és egy elképesztően sikeres magyar zenekar leszünk. Persze lehet, hogy ez is csak valami bódult látomás volt.

Dalok.hu: A dalokat külön-külön vagy együtt írtátok?
Nemes András: Kettesben írtunk, szerintem ez volt az egészben legjobb. Valaki mutat egy zenei ötletet, akkordsort, aztán közösen pengetünk, vokálozunk, keressük a jó sorokat, ami csak jön. Robi állandóan jegyzetelt, laptopba, papírlapokra, mobiltelefonba.

Dalok.hu: Meg lehet kérdezni, melyik dal kihez fűződik inkább?
Nemes András: A Sosebánd, a Túloldalt, a Hé, a Csipogó meglévő dalaim átiratai, mondhatjuk tőlem erednek, bár végleges formába Robi öntötte őket. A Kétszó, a Sohanem, a Napnap, az Elkerül - ezeket Robi hozta, én csak B-részeket, váltásokat írtam hozzá, vagy egy-egy verzesort. Úton, Szárazföld, Tízgyertya meg a többi pedig fifty-fifty, általában én írtam zenét, Robi meg a dalszövegeket.

Dalok.hu: Az album elég nyersen és minimálisan szól, sokszor belehallatszik a metronóm. Ez koncepció vagy pénzhiány miatt van?
Nemes András: Ahol metronómot hallasz, az azért van, mert amikor Robi felénekelte a dalokat, olyan hangos volt a fejhallgatója, hogy beleszólt ez énekmikrofonba. Persze nem ez lett volna a végleges verzió, ezek úgynevezett mankósávok, de aztán nem jött már soha stúdiózni többet, és úgy maradt. Nem koncepció, ez a kőkemény valóság, ettől olyan hiteles és igazi, mint egy rap-lemez. Így mi értelme lett volna ebbe még pénzt is ölni? Páran megpróbálták, volt érdeklődés egyes kiadó, producer és koncertszervező részéről, hiába. Ezt a lemezt végül egyedül raktam össze a garázsban.

Észrevettem, jó páran fennakadnak a lemez hangzásán. Talán elbizonytalanodnak, érdemes-e szeretni egy ilyen produkciót, amely nincs tökéletesen, profin tálalva. Hozzászoktunk a felfújt dolgokhoz, az agyoneditált, többször felénekelt, autotune-al (egy az énekhangot korrigáló eljárás – a szerk.) korrigált felvételekhez. Lehet, hogy a Biorobot több sebből vérzik, ugyanakkor mit számít az, tessék, itt vannak ezek a nagyszerű dalok. Lelkes kamasz koromban az Európa Kiadó- és Neurotic-kazettáim rengeteget jelentettek nekem, mindegy hogy szóltak. Talán Biorobotot is a kamaszoknak kellene hallgatniuk. Mondják a korai Kispál-lemezekre is, hogy állítólag szarul szólnak, mégis mindenki pont azokhoz talál vissza.

Szerintem, ha ezeket a dalokat előveszik sok év múlva, akkor is érvényesek maradnak. Olyat nem ígértük, hogy garantáltan jól fogod érezni magadat és nagy bulit csinálunk ma este. De minden dalt nagyon gondosan megírtuk és kidolgoztunk. Szerintem minden hang ül, minden sor jó. Most nem azért, hogy fényezzem a Biorobotot. De Robi akkor is egy zseni, a valaha élt egyik legjobb magyar szövegíró, a legjobb potenciális dallamszerző. Csak hallgassátok meg a Tízgyertya refrénjét!

Dalok.hu: Bérczesi Robit mióta ismered? Milyen embernek látod? Milyen volt vele együtt dolgozni ebben a zenekarban? Mi van vele most?

Nemes András: Robit régóta ismerem és szeretem. A legeredetibb elme, aki senki másra nem hasonlít. Olyan ember, aki túl messzire ment el. Állandó feszültség volt vele a zenekarosdi, képzelheted, ez a része nem hiányzik. Hogy mi van vele? Merre járhat, melyik holdon élhet a szanaszét vándor? Erről inkább nem beszélek.

Dalok.hu: Látsz esélyt a folytatásra?
Nemes András: Nem hinném. Ez egy összegző album, minden dal rajta van, amit együtt megírtunk. Voltak még ötleteink, amikkel nem foglalkoztunk és sajnos már nem is emlékszünk rájuk. Lehet, hogy azokat egyszer megírja valaki más. Egy utolsó nagy visszatérő búcsúkoncert persze lesz majd valamelyik nagy nyári fesztiválon, tizenöt év múlva.

„Bérczesi klassz szövegei sodró gitárpoppal találkoznak,” írja a Quart, de a kritika csak a felszínt látja, alatta sok réteg van, és az emberek nem lankadó érdeklődése a lemez és a zenekar iránt is bizonyítja, hogy ez „az idei év egyik legjobbja”. Persze ez is csak egy mondat. Mi inkább a Grundaktív kritikájából választjuk a záró mondatot: „A titán végül földre hullt, mi emberek meg itt maradtunk tök hülyén”. 

 

Megosztás
TYR: 5 zenekaros folk metal party vasárnap a Barba Negrában
TYR: 5 zenekaros folk metal party vasárnap a Barba Negrában 2019. április 20. 08:59

“Hel” címmel jelent meg március 8-án a Feröer-szigetekről származó viking metalos TYR új stúdió albuma, a csapat első lemeze, amely már a Dalriadából

tovább >>
Halmos Béla Program:Népzenei hírek a határon innen és túlról
Halmos Béla Program:Népzenei hírek a határon innen és túlról 2019. április 20. 08:42

Friss dizájnnal, naprakész információkkal vár mindenkit a Halmos Béla Program megújult honlapja! A www.halmosbelaprogram.hu weboldalon olvashattok hír

tovább >>
Itt a legfrissebb Follow The Flow dal a május 30-án érkező debütáló lemezről!
Itt a legfrissebb Follow The Flow dal a május 30-án érkező debütáló lemezről! 2019. április 19. 10:18

A Gavallérhoz ezúttal egy különleges montázstechnikával készítettek videót! A Follow The Flow három zenésze rendkívül termékeny korszakban van, tavaly

tovább >>
Curtis: Nem maradok padlón
Curtis: Nem maradok padlón 2019. április 19. 09:52

Az ország egyik legsikeresebb rappere az április 28-án megjelenő, „Legismertebb senki” című EP-jéről mutatja be első szerzeményét. Curtis nemrég egy b

tovább >>
Karthago - "Valahol" klippremier!
Karthago - "Valahol" klippremier! 2019. április 18. 07:46

10 év elteltével februárban új nagylemezzel jelentkezett hazánk legendás, 40 éve változatlan felállásban működő hard rock zenekara, a Karthago - a “Va

tovább >>
Szijártó Zsolt - “Stoppos a Galaxisban” klippremier, május elején érkezik a gitáros első szólólemeze
Szijártó Zsolt - “Stoppos a Galaxisban” klippremier, május elején érkezik a gitáros első szólólemeze 2019. április 18. 07:40

Május 3-án érkezik a Kárpátia soraiból ismert Szijártó Zsolt (ex-Akela, ex-Omen, ex-After Rain) szólólemeze, melynek címadó tétele máris meghallgatha

tovább >>
Cirque du Quimby – a Quimby cirkusszá változtatja a Budapest Park színpadát
Cirque du Quimby – a Quimby cirkusszá változtatja a Budapest Park színpadát 2019. április 18. 07:34

Az őrület porondmestere, a Quimby egy nagyszabású cirkuszi produkcióval készül május 31-én a Budapest Parkban a Freak Fusion Cabaret társaságában. A C

tovább >>
Göczey Zsuzsa a holnapi Dalok-Galoppban!
Göczey Zsuzsa a holnapi Dalok-Galoppban! 2019. április 16. 12:17

A már legendásnak mondható rádiós 50 éve a pályán van, segítségével nagyon sokan ismerkedtek meg a kor új és érdekes zenéivel. 3-tól a 98 MHz-en.

tovább >>
Magneoton Spotlight - Cinthya Dictator
Magneoton Spotlight - Cinthya Dictator 2019. április 15. 09:01

Extrém külső, törékeny belső, ez Cinthya Dictator. A Magneoton Spotlight eheti részében az elmúlt évek egyik legmegosztóbb jelenségével, és egyben egy

tovább >>
Boban Markovic Orkestar: Mrak
Boban Markovic Orkestar: Mrak 2019. április 12. 11:31

Az új lemez olyan lett terjedelmét és hangulatát tekintve, mint egy jó balkán buli a maga csúcspontjaival és szomorúságba hajló mélységekkel.

tovább >>