mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Biorobot – interjú Nemes Andrással

2014. január 15. 12:07 Biorobot – interjú Nemes Andrással

„Égszínkékszínű a tenger. Tengerkékszínű az ég”. Bérczesi Robi (Hiperkarma) és Nemes András (Pluto) munkája.

Dalok-Galopp 14.01.29. by Emil Biljarski on Mixcloud

 

 

 

 

 

 

„A Biorobot első és utolsó lemeze elég erős lemez” – tömören fogalmaz a Grundaktív. A Biorobot zenekar 2009-től 2011-ig működött, a lemezfelvételt elkezdték, később Nemes András befejezte egyedül – míg Bérczesi kábítószer problémákkal küzdött. „A most megjelent, rögös úton elkészült 17 számos lemez dalközpontú, beat-pop-rock stílusú, helyenként punkos lendületű, helyenként táncdal-hangulatú anyag, változatos énekdallamokkal és ritmikákkal” – írják a szerzők az albumról. Nemes Andrással, a Biorobot felével beszélgettünk:

Dalok.hu: Hogy született a Biorobot?
Nemes András: Ez 2009-ben volt, Robival egy ideje már barátkoztunk a Gödör Klubban, zenélgettünk ott párszor. Amúgy is mindenhova gitárral jártunk, vendégségbe is. Akkoriban nyitottabb lett arra, hogy mással dolgozzon együtt. Azelőtt mindig egyedül alkotott, ő döntött mindenről a zenekaraiban. Ez rám is jellemző volt a Plutóban. Tehát az újdonság izgalma erőt adott és nagyon kreatívak lettünk. Neki megtetszettek a dalaim, amiket mutattam. Számomra megtiszteltetés volt, hogy vele dolgozhatok.

Dalok.hu: Mindkettőtöknek volt másik zenekara, amelyekben frontemberek voltatok. Mik voltak a terveitek ezzel a zenekarral?
Nemes András: Nemrég az interneten találtam egy interjút Robival, a visszatérő korszakából. Akkor arról beszélt, hogy a Hiperkarma az olyan alternatív, és szeretné, ha meg is maradna olyannak, viszont a Biorobotban tudatosan a pop-vonalra megyünk rá. Ebből is kiderül, elég komoly terveink voltak. Hogy majd összeadjuk az erőinket, hívunk egy csomó jó zenészt, és egy elképesztően sikeres magyar zenekar leszünk. Persze lehet, hogy ez is csak valami bódult látomás volt.

Dalok.hu: A dalokat külön-külön vagy együtt írtátok?
Nemes András: Kettesben írtunk, szerintem ez volt az egészben legjobb. Valaki mutat egy zenei ötletet, akkordsort, aztán közösen pengetünk, vokálozunk, keressük a jó sorokat, ami csak jön. Robi állandóan jegyzetelt, laptopba, papírlapokra, mobiltelefonba.

Dalok.hu: Meg lehet kérdezni, melyik dal kihez fűződik inkább?
Nemes András: A Sosebánd, a Túloldalt, a Hé, a Csipogó meglévő dalaim átiratai, mondhatjuk tőlem erednek, bár végleges formába Robi öntötte őket. A Kétszó, a Sohanem, a Napnap, az Elkerül - ezeket Robi hozta, én csak B-részeket, váltásokat írtam hozzá, vagy egy-egy verzesort. Úton, Szárazföld, Tízgyertya meg a többi pedig fifty-fifty, általában én írtam zenét, Robi meg a dalszövegeket.

Dalok.hu: Az album elég nyersen és minimálisan szól, sokszor belehallatszik a metronóm. Ez koncepció vagy pénzhiány miatt van?
Nemes András: Ahol metronómot hallasz, az azért van, mert amikor Robi felénekelte a dalokat, olyan hangos volt a fejhallgatója, hogy beleszólt ez énekmikrofonba. Persze nem ez lett volna a végleges verzió, ezek úgynevezett mankósávok, de aztán nem jött már soha stúdiózni többet, és úgy maradt. Nem koncepció, ez a kőkemény valóság, ettől olyan hiteles és igazi, mint egy rap-lemez. Így mi értelme lett volna ebbe még pénzt is ölni? Páran megpróbálták, volt érdeklődés egyes kiadó, producer és koncertszervező részéről, hiába. Ezt a lemezt végül egyedül raktam össze a garázsban.

Észrevettem, jó páran fennakadnak a lemez hangzásán. Talán elbizonytalanodnak, érdemes-e szeretni egy ilyen produkciót, amely nincs tökéletesen, profin tálalva. Hozzászoktunk a felfújt dolgokhoz, az agyoneditált, többször felénekelt, autotune-al (egy az énekhangot korrigáló eljárás – a szerk.) korrigált felvételekhez. Lehet, hogy a Biorobot több sebből vérzik, ugyanakkor mit számít az, tessék, itt vannak ezek a nagyszerű dalok. Lelkes kamasz koromban az Európa Kiadó- és Neurotic-kazettáim rengeteget jelentettek nekem, mindegy hogy szóltak. Talán Biorobotot is a kamaszoknak kellene hallgatniuk. Mondják a korai Kispál-lemezekre is, hogy állítólag szarul szólnak, mégis mindenki pont azokhoz talál vissza.

Szerintem, ha ezeket a dalokat előveszik sok év múlva, akkor is érvényesek maradnak. Olyat nem ígértük, hogy garantáltan jól fogod érezni magadat és nagy bulit csinálunk ma este. De minden dalt nagyon gondosan megírtuk és kidolgoztunk. Szerintem minden hang ül, minden sor jó. Most nem azért, hogy fényezzem a Biorobotot. De Robi akkor is egy zseni, a valaha élt egyik legjobb magyar szövegíró, a legjobb potenciális dallamszerző. Csak hallgassátok meg a Tízgyertya refrénjét!

Dalok.hu: Bérczesi Robit mióta ismered? Milyen embernek látod? Milyen volt vele együtt dolgozni ebben a zenekarban? Mi van vele most?

Nemes András: Robit régóta ismerem és szeretem. A legeredetibb elme, aki senki másra nem hasonlít. Olyan ember, aki túl messzire ment el. Állandó feszültség volt vele a zenekarosdi, képzelheted, ez a része nem hiányzik. Hogy mi van vele? Merre járhat, melyik holdon élhet a szanaszét vándor? Erről inkább nem beszélek.

Dalok.hu: Látsz esélyt a folytatásra?
Nemes András: Nem hinném. Ez egy összegző album, minden dal rajta van, amit együtt megírtunk. Voltak még ötleteink, amikkel nem foglalkoztunk és sajnos már nem is emlékszünk rájuk. Lehet, hogy azokat egyszer megírja valaki más. Egy utolsó nagy visszatérő búcsúkoncert persze lesz majd valamelyik nagy nyári fesztiválon, tizenöt év múlva.

„Bérczesi klassz szövegei sodró gitárpoppal találkoznak,” írja a Quart, de a kritika csak a felszínt látja, alatta sok réteg van, és az emberek nem lankadó érdeklődése a lemez és a zenekar iránt is bizonyítja, hogy ez „az idei év egyik legjobbja”. Persze ez is csak egy mondat. Mi inkább a Grundaktív kritikájából választjuk a záró mondatot: „A titán végül földre hullt, mi emberek meg itt maradtunk tök hülyén”. 

 

Megosztás
Twentees - Fantasztikus lány
Twentees - Fantasztikus lány 2019. február 22. 09:23

Harmadik, Balkon című lemezük felvezetéseként a címadó dal után most egy KFT számmal jelentkezett a Twentees. A zenekar a Fantasztikus lányt gondolta

tovább >>
Mintha Kis Grófo találkozna a System of a Down-nal
Mintha Kis Grófo találkozna a System of a Down-nal 2019. február 21. 13:51

Új klippel jelentkezik a Tündérvese. Az Arkadaşlarımla című dalukhoz forgattak, ami még a debütáló lemezükön szerepel. A zenekar eltűnésének oka, hogy

tovább >>
Palmetta - Új szöveges klipek, lemezbemutató koncert Békéscsabán
Palmetta - Új szöveges klipek, lemezbemutató koncert Békéscsabán 2019. február 21. 13:45

A tavalyi évben jubilált PALMETTA zenekar legutóbbi Kavalkád nagylemezéről publikált két szöveges klipet. A csapat a következőképp nyilatkozott, miért

tovább >>
Lemezhallgatós közönségtalálkozót tart az Ivan & The Parazol
Lemezhallgatós közönségtalálkozót tart az Ivan & The Parazol 2019. február 21. 13:39

A lemezmegjelenés előtt már nyolc nappal hallhatják a rajongók az Ivan & The Parazol Exotic Post Traumatic című új albumát. Mi több, mindezt a zenekar

tovább >>
Fülesbagoly Tehetségkutató - indul az Öröm a Zene 2019-as évada!
Fülesbagoly Tehetségkutató - indul az Öröm a Zene 2019-as évada! 2019. február 20. 16:34

Az eddigi legkomolyabb nyereményekkel várja a zenekarok jelentkezését a Fülesbagoly Tehetségkutató.

tovább >>
Alcohol klippremier - Tükörkép
Alcohol klippremier - Tükörkép 2019. február 19. 11:38

A Tükörkép dalra forgott videó Szasza (Sex Action) szereplésével, márciusban indul a lemezbemutató turné. Új videó klippel jelentkezett az ALCOHOL a s

tovább >>
Marlboro Man Gerdesits Ferivel a holnapi Dalok Galoppban!
Marlboro Man Gerdesits Ferivel a holnapi Dalok Galoppban! 2019. február 19. 11:30

Egyre lejjebb címmel két hónapja jelent meg a Marlboro Man zenekar legújabb nagylemeze! A Quimby-ből is ismert zenekaralapító, szövegíró, frontember G

tovább >>
Megjelent Bihal Roland legújabb dala
Megjelent Bihal Roland legújabb dala 2019. február 19. 11:09

Bihal Roland neve nem ismeretlen sem a tévénézők sem a rádióhallgatók számára. A Megasztár hatodik évadának döntője után Caramellel indult turnéra, m

tovább >>
Közösség és közönség - Hangfoglaló Bakckstage
Közösség és közönség - Hangfoglaló Bakckstage 2019. február 18. 12:06

Március 13-án az A38 Hajó Kiállítóteremben turnékről, fesztiválokról, zeneipari szövetségről adnak elő.

tovább >>
"A gyerekek szintjén mindenki testvére mindenkinek" - interjú Cserepes Károllyal
"A gyerekek szintjén mindenki testvére mindenkinek" - interjú Cserepes Károllyal 2019. február 15. 11:56

Cserepes Károly már akkor játszott világzenét, amikor ez a fogalom még nem létezett.

tovább >>