mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex

Hírek

Djabe a világ körül

2013. július 15. 12:58 Djabe a világ körül

Több ezer ember előtt játszottak Amerikában, neves külföldi muzsikusok csatlakozta hozzájuk. Interjú a zenekar vezetőjével.

Dalok.hu: A Djabe több mint 40 országban járt már. Most is a tengerentúlon jöttök vissza. Hol turnéztatok?
Égerházi Attila: Eddig pontosan 42 országban léptünk fel Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Visszatérő vendégek vagyunk az USA, New York államában található Rochester International Jazz Festival rendezvényén. Ez a kontinens egyik legnagyobb fesztiválja, az idén több mint 195.000 látogatója volt. Június második felében rendezték meg, immáron 12-ik alkalommal.
A fesztivál 9 napja alatt 19 helyszínen, több mint 300 koncerten 1200 zenész lépett fel, összesen 17 országból. Természetesen világsztárok is szép számban voltak jelen. Pl. Bob James, David Sanborn, Steve Gadd, Kurt Elling, John Patitucci, Courtney Pine, David Byrne, Roder Hodgson, Dr. Lonnie Smith, New York Voices, Patricia Barber, Pink Martini, Trombon Shortye, Ravi Coltraine, Yellowjackets stb. A Djabe ötödik alkalommal lépett fel, eddig mindig nagy sikerrel. Ezért folyamatos résztvevőnek számítunk, és a 2015-ös meghívást is megkaptuk már a rendezvényre. 
Az idén két helyszínen 4 koncertet adtunk, melyeket összesen kb. 10.000 ember látott. A közönség soraiban voltak visszatérő Djabe rajongók, akik 2004 óta kísérik figyelemmel a munkásságunkat. Barabás Tamást az egyik előadás után megkereste egy kb. 20 - 22 éves rochesteri fiatalember, aki meghatódottan mondta, hogy Tamás hatására kezdett el basszusgitározni, és az idén vette át a diplomáját a világhírű rochesteri Eastman Music School növendékeként. Nagyon különleges érzés, hogy a világ e Magyarországtól távoli táján az amerikaiak a rájuk jellemző közvetlenséggel és lelkesedéssel minket felismerve leszólítanak az utcán, megdicsérnek bennünket. Jó volt az esti koncert, vagy jönnek megnézni bennünket. "You guys are awesome!"
Június 25-én a Big Tent színpadán léptünk fel, két külön koncertet is adva. A fesztivál központjában álló sátorban több mint ezer férőhely van. Mindkét koncertünk teltházas volt, sok visszatérő Djabe rajongó beszélgetett velünk a koncertek után.
Június 26-án szabadtéri színpadon játszottunk a fesztivál szívének számító Jazz Streeten. Itt is két előadás volt, az utca zsúfolásig megtelt a délutáni és az esti koncerten is.
Elsősorban az új lemezünk, a Down And Up anyagát játszottuk, melyet nagyon jól fogadott a közönség, a szabadtéri koncerten nagyon sokan táncoltak is a zenénkre, nem zavartatva a 7/8-os ütemtől sem. Természetesen néhány fesztivál favoritnak számító régi számot is játszottunk. A négy koncertből kettőnél csatlakozott hozzánk amerikai szaxofonosunk John Nugent is, aki a Take a Deep Breath számban játszott akárcsak a lemezen. Vele 2007 óta dolgozunk együtt. Két albumunkon játszott és számos koncertünkön lépett már fel Európában és az USA-ban. A közönség vad tombolással fogadta a méltán népszerű rochesteri muzsikust, aki a fesztivál zenei igazgatója is egyben. A régi amerikai rajongóink konkrét Djabe számokat is kértek tőlünk, melyeket teljesíteni is tudtunk.
Június 27-én a szintén világhírű torontói jazz fesztiválon léptünk fel, a Dominion on Queen klubban. A zajos, nagy létszámú fesztiválkoncertek után egy klub buli következett, viszont annak minden előnyével. Nagyon jó közönség gyűlt össze, akikkel együtt lélegzett a műsor, olyan ritkábban játszott, lassúbb tempójú számok is telibe találtak, mint pl. a Jégvilág.
Ez a fesztivál is tele volt világsztárokkal, akiket felsorolni is egy külön beszámoló lenne. Néhány név: Bob James, David Sanborn, Don Byron, Eliane Elias, Smokey Robinson, Willie Nelson stb.
Az irányt Torontó után nyugat felé vettük, ahol június 29-én adtunk két koncertet az Edmonton International Jazz Festiválon. A helyszín ezúttal színházterem volt. Örömünkre szolgált, hogy mindkét koncertet sold out volt annak ellenére, hogy először léptünk fel a városban. A fesztivál fő fellépői Herbie Hancock, Esperanza Spalding, Patricia Barber, Courtney Pine voltak.
Érdemes megjegyezni, hogy minden helyszínen imádták a Djabe vinyl lemezeket. A bakelité a jövő?

Dalok.hu: Mennyire ismerik Amerikában a magyar zenét? Számít, hogy Magyarországról jöttetek, vagy csak a zene alapján ítélnek?
Égerházi Attila: Nem igazán ismerik Amerikában a magyar zenét. A Djabét jól ismerik Rochesterben és szélesebb körben véve New Yorkban, Marylendben és Kaliforniában. Azokat ismerik általában, akik valamilyen formában megjelennek náluk. Pl. Botos Robiékat Torontóban és Rochesterben is számon tartják, de ők ott élnek. Nagy az ország, tehát ahol megjelensz valamilyen formában, ott rakod le a névjegyed. Természetesen más Bartók, Kodály vagy Liszt, ők a zenetörténelem kötelező elemei. De a mai dolgokból kevés jut el a tengeren túlra. Szakcsi ismert a Special EFX és a GRP révén, vagy persze Szabó Gábor, de a fiatalabb együttesek közül nem sokan. A pop vonalról kijutók inkább a kinti magyar közösségeknek játszanak, nekünk a nemzetközi porondra sikerült kikerülni, de mindenütt odajönnek hozzánk a helyi magyarok is barátkozni. A kép vegyes, az 56-os menekültektől a mostanában érkezettekig mindenféle emberrel találkoztunk.
Az a tapasztalatom, hogy kizárólag a produktum színvonala számít. Sem előny, sem hátrány, hogy Magyarországról jött a zenekar. Egyébként szeretik a zenénkben előforduló magyaros elemeket, pl. a magyar népdal éneklést, vagy Kovács Feri hegedű stílusát. De az indonéz angklungnak is óriási sikere van. Mi természetesen magyarok vagyunk minden szempontból, de a zenénk az egész világ hagyományaiból táplálkozik, ezért vagyunk Jazz/World fusion zenekar.

Dalok.hu: A nyári turné nem ért véget. Hol játszotok még?
Égerházi Attila: Pénteken játszottunk az Óbudai nyári fesztiválon a Fő téren. Nagyon jól éreztük magunkat, a lerakott 1000 db szék mind gazdára talált és még kb. 200-300 ember állva nézte a produkciót. Könnyebbre vettük a műsort, lévén nem jazz fesztivál volt, és ez bejött. Szerették az egészet, és mi is élveztük a Djabe "slágeres" oldalát játszani.
Júliusra most befejeztük, de augusztusban visszatérünk Horvátországba a tengerpartra, ahol már július 4-én is felléptünk Abbáziában.
Az augusztusi koncertekre csatlakozik hozzánk Gulli Briem, a Mezzoforte dobosa is, így két dobossal áll fel a ritmusszekció. Gulli már játszott velünk pár koncerten és nagyon jól működött ez a rendszer. Helyenként ütőzött is, emlékeztetve a hangzást a Sipi korszakra is.
A hátralévő nyári koncertek:
Augusztus 2. Balatongyörök, Jazz Fesztivál
Augusztus 3. Debrecen, Pálinka Fesztivál
Augusztus 4, Bale, Jazz Fesztivál, Horvátország
Augusztus 6. Korcula, Jazz Fesztivál, Horvátország
Augusztus 31. Nyíregyháza, Vidor Fesztivál

Felállás:
Banai Szilárd - dobok
Barabás Tamás - basszusgitár
Égerházi Attila - gitár, ütőhangszerek
Gulli Briem - dobok, ütőhangszerek
Kovács Ferenc - ének, hegedű, gitár
Kovács Zoltán - billentyűs hangszerek

 

Megosztás
Nem szokványos karácsonyi dallal jelentkezik Varga Viktor
Nem szokványos karácsonyi dallal jelentkezik Varga Viktor 2019. december 06. 07:13

Varga Viktor feat. Zabos Regina: Karácsonyka. Zene formájában hozza a karácsonyi ajándékot a Mikulás, aki idén nagyon hasonlít Varga Viktorra… A mindi

tovább >>
A Metro nagylemez 50 év távlatából
A Metro nagylemez 50 év távlatából 2019. december 05. 15:58

Nem kizárt, hogy a Lemezjátszó eddigi legkülönlegesebb estjén vehettek részt az érdeklődők november 28-án, a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében.

tovább >>
Megvannak a rapID győztesei! Öt kategória, öt szupertehertséges győztes
Megvannak a rapID győztesei! Öt kategória, öt szupertehertséges győztes 2019. december 05. 06:46

Rengeteg tehetséges versenyző közül válogathatott a zsűri a rapID tehetségkutatón. Öt kategóriában kerültek ki győztesek az év rap versenyén, a rapID-

tovább >>
Gem-B x 113 music: Sohase mondd
Gem-B x 113 music: Sohase mondd 2019. december 04. 08:05

Hernádi Judit legendássá vált dalát a „Sohase mondd”-ot dolgozta fel 113 Music, azaz Harót Balázs és Gem-B (ejtsd: Gembi). A Hernádi Judit búgó hangjá

tovább >>
25 + 2 nyertes a Hangfoglaló Induló Előadói pályázaton
 25 + 2 nyertes a Hangfoglaló Induló Előadói pályázaton 2019. december 03. 14:07

20 helyett idén 25 produkciónak ítélték meg a 2-2 millió forintos támogatást. Elektronikusok: két produkció kap 1,5-1,5 milliót.

tovább >>
„Ideje volt már mélyebbre hatolni magunkba” – megjelent az Üllői úti Fuck új lemeze
 „Ideje volt már mélyebbre hatolni magunkba” – megjelent az Üllői úti Fuck új lemeze 2019. december 03. 12:26

Tizenegy vadonatúj dal, 40 perc higítatlan társadalomkritika, friss hangvétel – röviden így jellemezhető az örök underground banda nyolcadik albuma.

tovább >>
Hangszert a kézbe! Kishartyán, 2019. december 04.
Hangszert a kézbe! Kishartyán, 2019. december 04. 2019. december 03. 08:53

December első hetében Kisharsányba érkezik az interaktív hangszeres kiállítás. A Hangszert a kézbe programsorozat célja, hogy a fiatalok előtt megnyis

tovább >>
Felebarát zenebarát
Felebarát zenebarát 2019. december 03. 08:43

A Pannon Filharmonikusok is csatlakozik az Adakozó kedd nevű nemzetközi kezdeményezéshez, jótékonyságra biztatva a zenebarátokat. Küldjön zenét ajándé

tovább >>
KALAPÁCS - évbúcsúztató koncertek
KALAPÁCS - évbúcsúztató koncertek 2019. december 03. 08:30

Kalapács József ismét menhelyi kutyákat segítő programot támogat. A Kalapács zenekar nemrég tért vissza egy négy állomásos brit turnéról, melynek kere

tovább >>
Ferkó Csabi: Nem eszem a kamut
Ferkó Csabi: Nem eszem a kamut 2019. december 02. 16:27

Egy őszinte, kamumentes, ütős rappel tért vissza Ferkó Csabi. A focistából lett rapper mindenkinek megmondja a magáét: nem tűri többet a sunyulást és

tovább >>