mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Berkó

Berkó

A mérai zenészekhez fűződő személyes élményeknek köszönhetően a lemez gerincét kalotaszegi zenék alkotják, a hajnalitól a cigánycsárdásig.
Nevünket is a mérai Berekaljáról kaptuk, amit a cigányok Berkesnek, vagy Berkónak mondanak. Itt találtuk meg azokat a zenészeket, akik idővel szinte családtagként szerettek bennünket.
Árus Feri, Árus Béla, Toni Rudi és Fodor Sándor Neti, azaz Neti Sanyi bácsi nem csak arra tanítottak meg minket, hogy milyen csárdással kell megkezdeni egy lakodalmi rendet, hanem azt is, hogy mit jelent „zenésznek lenni”.
Maguk mellé ültettek a „cigánypadra”, és így muzsikáltuk végig a szüreti és húsvéti bálokat, keresztelőket és lakodalmakat. Amikor a lakodalmi közönség és a zenészek is elfogadták a játékunkat, akkor érezhettük, hogy jó úton járunk. 
Az utóbbi években a hagyományos előadásmód sokat változott, a hegedűt lassan felváltja a szaxofon, a brácsát és harmonikát az „orga”, a nagybőgőt a dob, vagy a basszusgitár.
Új dallamok kerülnek be a repertoárba, a lakodalmakban erősítőkön keresztül dübörög a zene. Román, cigány és magyar muzsikák keverednek össze. Ezt a változást érzékeltetjük a lemezen hallható utolsó számban, ahol a virtuóz kalotaszegi hegedűjátékot és hagyományos kíséretét kiegészíti a városi muzsikából kölcsönzött gitár és szaxofon.
Ez egyfajta kísérlet, a hagyományos zenei felfogás, és egy új lehetséges ötvözete.

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/berko

Az előadó Facebook oldala:

Berkó - Berkó

Berkó
Berkó
Etnofon
2007

Népzene

Dalok, lemezek 1

2009. április 16. 15:11

Berkó