mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Nikola Parov

Nikola Parov

Nikola Parov neve egyet jelent a kifinomult muzikalitással, a zene iránti csodálattal és tisztelettel, a világzenével.
A bolgár származású zeneszerző, muzsikus és producer Szófiában született, és már egész kis korában megérintette a Balkán népzene varázsa. Nagyapja, aki szintén hivatásos muzsikus volt, hat évesen vezette be a népzene világába. Ekkor tanult meg mandolinon játszani, és nem sokkal később, Budapestre költözésük után 10 évesen már zongorázni és csellózni tanult.
Alig volt még 20 éves, mikor 1982-ben megalapította első együttesét, a Zsarátnokot. A zenekar a balkán vidékek muzsikáinak sajátosságait felhasználva bolgár, román, szerb, macedón, horvát, görög, albán és más népek zenéinek elemeit ötvözte. Az együttes 1994-ig négy albumot jelentetett meg.
A nyolcvanas évek elején kezdett el foglalkozni az ír és kelta népzenékkel, olyan neves zeneszerzőkkel és muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Andy Irvine, Davy Spillane és Bill Whelan. 1993-ban Whelan meghívta Parovot, hogy csatlakozzon az eredeti Riverdance formációhoz. A csapattal 5 évig turnézott hangszeres szólistaként, bejárták az egész világot.
A world music iránti szeretete évek múltán sem halványodott, ennek ékes tanúbizonysága számos alkotás, amelyeken olyan neves folklórénekesekkel dolgozott együtt, mint Sebestyén Márta vagy Herczku Ágnes, akivel 2006 májusában jelent meg közös albuma, „Volt nékem szeretőm…” címmel. Dolgozott együtt a Magyar Állami Népi Együttessel is, és megmutatta tehetségét különböző filmekben, dokumentumfilmekben, TV műsorokban.
Maga is számos tradicionális hangszeren játszik, többek között kavalon, gadulkán, buzukin és gaidán. Világzenei munkásságát a Soros alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia is elismeri.
2002-ben megalapította a Balkan Syndicate nevű együttesét, melyen a népdalokat modern felfogásban dolgozta fel. Célja, hogy a hagyományokat megőrizve ugyan, de némiképp mégis korszerűsítve azok a mai generáció számára is befogadhatóak legyenek.
Nikola 2000-ben a Magyar Állami Népi Együttes felkérésére alkotta meg a Naplegenda című produkció zenéjét, mely egy dinamikus, Kárpát-medencei tánc- és népzenei kultúrákat ötvöző táncszínházi előadás, és már 6 éve töretlen sikerrel játsszák.
Az előadások szervezésének menedzsmentje az elmúlt években többször változott, 2005-től a Tom-Tom Records az előadás forgalmazója. A mű CD-lemez formában szintén a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg 2000-ben, amely 2006-ban számos zenei újdonsággal, és meglepetéssel bővülve új kiadásban jelent meg.
Parov hosszú utazásai során betekintést nyert a világ majdnem minden népének kultúrájába, s valamit olykor magával is hozott zenéjükből. Sokoldalú zenei stílusa a muzsikája révén egy nyelvvé formálta a különféle elemeket. Ez a titka annak, hogyan válik az ő zenéje mindannyiunk zenéjévé.
 
Gyenge Lajos
Bantsheva, Roza
Dorozsmai Péter
Csonka Walter
Herczku Ági
Pain
Szalóki Ági
Rostás Károly
Varga György
Bognár Szilvia
Todorova, Elitza
Yordanova, Borislava
Parov, Nikola
Georgieva, Velitshka
 
Naplegenda
A dinamikának, a hagyománynak, és a misztikumnak a furcsa egyvelege ez a népzene és a world-music stílusában készült zenemű. A két felvonásos előadás rendkívül színesen ábrázolja az ősi magyar zene- ill. tánckultúrát. A Naplegenda méltán nevezhető a Kárpát-medence táncszínházi csodájának, amely új színt hozott a hazai néptánc és népzene palettájára. Varázslatos és hátborzongató zenei világ született, amely a koreográfiák látványával párosulva lélegzetelállítóan monumentális és ugyanakkor meghitt és bensőséges. 
A naplegenda zenei anyaga nem régiben új kiadásban jelent meg. A 2000-ben kiadott első verzióhoz képest az új változat sok meglepetéssel szolgál: a zeneszámok újrahangszerelt formában hallhatóak rajta, a CD füzetben pedig négy új színes oldalon olvasható a Naplegenda cselekményének leírása. Egy új számmal is gazdagodott az eddigi repertoár. A „Repülj, madár, repülj” című Nikola Parov szerzeményre Mihály Gábor új koreográfiát alkotott, amely méltó befejezése lett a táncelőadásnak. Az új dalból egy videóklip is készült, amely bónuszként szerepel a kiadványon. A naplegenda zenéje az új kiadással nemcsak új multimédiás extrákkal bővült, hanem gazdagabb hangszereléssel, és olyan dobtémákkal, amelyeket Borlai Gergő és Dorozsmai Péter játszottak fel.
 
Balkan Syndicate
Nikola közel 20 éven át tartó világkörüli turnéját bátran nevezhetjük világzenei utazásnak, hiszen ezalatt az idő alatt számos zenei behatás érte, melynek eredményeképpen megalapította a Balkán Syndicate nevű együttest. Az évek során különböző formációkban szereplő Nikola ez alkalommal is a legkiválóbb etno és world music zenészekkel vonult be a stúdióba, hogy elkészítse Balkán Syndicate című legújabb albumát. Olyan muzsika született, mely korszerű, naprakész, de mindezek mellett magában hordozza a world music számos elemét. A váratlan zenei fordulatokkal teli dalok hangzásvilága, betekintést enged a világzene mélységeibe, azonban mindemellett mai hangzású és modern. A temperamentumos ütemeket meghallva garantált a szórakozás és a mulatság. Nikola Parovnak és a neves közreműködői gárdának köszönhetően olyan anyagot hallhat a közönség, mely bárhol a világban megállja helyét!
 

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/nikolaparov

Az előadó Facebook oldala:

Nikola Parov - Karácsonynak Éjszakáján...

Nikola Parov
Karácsonynak Éjszakáján...
Tom-Tom Records
2001

Pop, Világzene

Nikola Parov - Balkán Syndicate

Nikola Parov
Balkán Syndicate
Tom-Tom Records
2003

Világzene

Nikola Parov - Naplegenda

Nikola Parov
Naplegenda
Tom-Tom Records
2006

Világzene

Nikola Parov - Álomidő

Nikola Parov
Álomidő
Tom-Tom Records
2010

Világzene

Dalok, lemezek 1

2009. április 17. 14:03

Nikola Parov