mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Moby Dick

Moby Dick

„A Moby Dick vitán felül a kilencvenes évek egyik legjobb metal zenekara volt. Első három lemezükkel örök nyomott hagytak a hazai fémzene történetében, és külön fejezet jár majd nekik abban a bizonyos, még megírásra váró történelemkönyvben. Igaz, hogy az utóbbi tíz évben előbb eltűntek, aztán újra feltűntek, de a rajongótábor kitartott mellettük. Nekik is köszönhető, hogy egyáltalán létrejöhetett ez a jubileumi monstre koncert. Sose felejtem el, mikor még kölyökként a Kegyetlen évek turnéján a széksorok között szorongtunk a dunaújvárosi művházban és a hangerő nem csak a dobhártyánkat, de a terem falait is majdnem kiszakította. Az egyetlen színpadi díszlet pedig a lemezborítón látható lefejezett próbabábu volt akkoriban. Ez a mostani koncertanyag azért különleges, mert a 25 éves szülinap alkalmából tartott 2006. február 10-i PeCsa bulit örökíti meg, és most először külön audio és video változat is van egyszerre.
Akinek van otthon dvd lejátszója, az a cd változatot nyugodtan felejtse el! Akinek nincs még, gyorsan vegyen egyet! Őszintén, a cd-n nem lehet rendesen követni a történéseket, és semmi pluszt nem ad. Magáról a koncert hangulatáról, menetéről, a sztárvendégekről inkább olvassátok el Toby akkori beszámolóját (itt) vagy böngésszétek át a cikk végén a részletes setlistát (amiből szívem szerint néhány nótát én azért kihagytam volna)! Most inkább azt nézzük meg, hogy mint dvd hogyan sikerült a cucc! A tűzbe borult borító (Sallai Péter munkája) például nekem tetszik. Már a Bálnavadászok frontja is remek volt, és a bálnák itt is a helyükön vannak.
A menü grafikája nagyon pofás, az animáció ügyesen élővé teszi a hátteret. Sajnos azért van, ahol az aktív feliratok betűtípusát (klipek címénél) vagy színét (extra filmek menüje) nem sikerült jól megválasztani és emiatt kicsit csökken a komfortérzet. Trükkös megoldás, hogy amikor sokáig nem választunk a menüből, akkor a háttérzene egyre hangosabban szól. Természetesen maga a koncert akár dalonként, akár egy az egyben is megtekinthető (persze ez szinte kötelező alapszolgáltatás).
Klasszak, változatosak a beállítások. Néha egészen fura képi effekteket alkalmaznak. Lendületes a vágás, a hideg és meleg fényekkel pedig nagyon okosan variálnak végig. A szélesvásznú képpel együtt totál modern az összhatás. Feszes ritmusú, vérbeli koncertfilm lett, nyugati színvonalon. Az egyik legprofibb színpadi produkciót régen is mindig a Moby Dick nyújtotta, és nincs ez másként ma sem. Egy dolog hiányozhat csak a rendszeres koncert-dvd nézőknek, mégpedig az LPCM sztereó hang mellé valamilyen surround keverés. Bár szerintem egy koncert alapvetően sztereó élmény. Viszont a koncert végén Smici által előadott oscar-díjas köszönetlistát, azt hiszem, nyugodtan le lehetett volna hagyni a dvd-ről.
A jubileumhoz illőn csupa remek extrával turbózták fel a dvd-t. Onnan indul a dolog, hogy a Moby Dick karrierjének összes videóklipje helyet kapott a korongon. Pontosan 15 etűd. Érdekes újranézni a régi számokat. Aztán a folytatásban négy kisfilm következik. Előbb az Ámen klip forgatásáról, a Spáh-ikrek hullavíziójáról. Aztán egy háromnegyed órás turné-összefoglaló érdekes adalékokkal a Moby Dick 1993-as erdélyi hadjáratáról. Hasonló stílusban idézik fel a 2002-es újrakezdést, mely erdélyi fellépésekkel indult akkor áprilisban, a Tankcsapda társaságában. Végül rövid betekintés a jubileumi show színpad mögötti történéseibe. Full kontakt tehát!
Igényes, és a Moby Dick nevéhez méltó lett ez a dvd kiadvány. Le a kalappal és még egyszer boldog szülinapot Moby Dick!”

Az előadó honlapja:

www.moby-dick.hu

www.dalok.hu/mobydick

Az előadó Facebook oldala:

Moby Dick - Se Nap Se Hold

Moby Dick
Se Nap Se Hold
Hammer Records
2005

Metal

Moby Dick - 25 Éves Jubileum / part2

Moby Dick
25 Éves Jubileum / part2
Hammer Records
2006

Metal

Moby Dick - 25 Éves Jubileum / part1

Moby Dick
25 Éves Jubileum / part1
Hammer Records
2006

Metal

Moby Dick - Ugass Kutya / part2

Moby Dick
Ugass Kutya / part2
Hammer Records
2009

Metal

Moby Dick - Ugass Kutya / part1

Moby Dick
Ugass Kutya / part1
Hammer Records
2009

Metal

Moby Dick - A Holnapok Ravatalán

Moby Dick
A Holnapok Ravatalán
Hammer Records
2011

Metal

Moby Dick - Veszélyes Elem (Single)

Moby Dick
Veszélyes Elem (Single)
Hammer Records
2014

Metal

Moby Dick - Földi Pokol

Moby Dick
Földi Pokol
Hammer Records
2014

Metal

Moby Dick - Kegyetlen Évek (Re-recorded)

Moby Dick
Kegyetlen Évek (Re-recorded)
Hammer Records
2016

Metal

Moby Dick Lélekromboló torpedó 2005
A Moby Dick zenekar "Ugass kutya" című lemezének 20 éves jubileumi újrakiadása, rengeteg extrával
2009. március 02. 10:04

A magyar thrash metal alapkövének számító Moby Dick csapatának 20 éves jubileumi újrakiadása, az Ugass Kutya remaszterizált változata rengeteg extra

tovább >>