mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Szeg

Szeg

A debreceni Szeg zenekar 1999-ben alakult az egykori Necropsia , Trident és Beholder tagjaiból.
1999-ben 6 számos, Fit of Rage c. demojával mutatkozott be a csapat, kisebb-nagyobb klubkoncerteket adott Debrecen környékén.
 
2000-ben újabb 7 számot rögzítettek a Debreceni P.Box stúdióban, amelyet az előző demo dalaival összekapcsolva jelentettek meg szerzői kiadásban a New Creation címmel. 
A New Creation számos médiától igen kiemelkedő kritikát kapott, amelynek eredményeképpen egyre többet játszott a csapat. 

2002-ben leszerződtek a debreceni E.Z.S. Music hanglemezkiadóhoz (Necropsia, Ektomorf, Replika, Prosectura, Aurora stb. lemezeinek kiadója) és megjelentették Gezbee Nights című 4 számos maxijukat, amelyen helyet kapott első videoklipjük, a Caroline is.
Ennek és még sok munkának köszönhetően az E.Z.S. Music támogatásával lehetőséget kapott a Szeg a 2002-es Summer Rocks -on a Slayer előtti vendégszereplésre.
 
Ez a lehetőség vízválasztó volt a csapat életében. Az ezt követő nyári fesztiválfellépések sikere és egy országos turné a Tankcsapda vendégeként kellő figyelmet fordított a 2003 áprilisában megjelent Nail in your Head c. lemezre , amely szintén pozitív visszhangot váltottak ki.
 
2003 végén a 13 állomásos lemezbemutató turné szintén a Tankcsapda vendégeként zajlott, és itt sikerült igazán kiérdemelniük a közönség figyelmét és szeretét. 

2003 decemberében figyelt fel egy szerencsés véletlen folytán az amerikai Activision számítógépes játék gyártó- és forgalmazó a Szeg zenéjére, amelynek eredményeképpen a Discovery Channel saját gyártású műsorához, a Monster Garage -hoz készülő játékhoz kiválasztották a Nail in your Head lemez 10 dalát. A játék Amerikában 150.000 , Svédországban pedig 10.000 pédányszámban jelent meg 2004. január 14-én. 
A legfrissebb hírek szerint az Activision megjelenteti a Monster Garage-t hamarosan Európában is, hasonló példányszámban A játékos fórumokon kiemelkedően pozitív kritikát kapott a Szeg zenéje a játékosoktól, többen azt hitték, hogy ezt a zenét a Suicidal Tendencies játssza…
 
2004 márciusában a két frontember elhagyta a zenekart, az addigi basszusgitáros, Jozsó ragadta meg a mikrofont, helyére pedig Törös Attila érkezett a kultikus Diktátor soraiból. A csapat 2 hónap alatt felkészült a nyári fesztiválturnéra, amelynek keretében a Hegyalja-, Wanted, Volt-, Sziget és Kotta Fesztiválokon is felléptek. 
 
2004. októberi eladási adatok alapján a Monster Garage Amerika szerte 140.000 példány ban kelt el. Az amerikai televízióállomásokon Jesse James reklámozza a műsort és a PC-s játékprogramot.
 
A fesztiválszezon után hozzáláttak négyszámos EP -jük stúdiómunkálataihoz és a felvételek elkészültét az 5 éves születésnapi koncert ükkel ünnepelték a debreceni Lovardában. Az EP, amelynek címe „ Here we go ”, több hazai internetes portál és újság dícsérő kritikáját kapta. A „ Hope for the best ” című dalhoz pedig a debreceni PixelFilm stábjával készítették el legfrissebb videoklipjüket. 

 
A Monster Garage-t fejlesztő cég, az Invictus , 2005-ben elkészült és megjelent új játékprogramjának zenéje tekintetében ismét a SZEG zenéjére esett a választás. A Here we go maxi dalai alkotják az extrém tájakon zajló autóverseny, a Cross Racing Championship zenéjét. Első körben csak a külföldi kiadásban szerepelt a soundtrack, majd az első frissítésekben (patch) elérhetővé tette a cég a hazai játékrajongók számára is. A játékprogram a világ 20 ország ában jelent meg azóta többek között (Belgium, Új Zéland, Hollandia, Németország, Oroszország, Japán, Dél-Afrika stb.) 

 
2005 májusában a Here we go maxi dalait, a Watch My Dying angol nyelvű 4 számos anyagával összeillesztve megjelent a SZEG-WMD közös split CD, amelyet a két csapat promótere számos európai portálnak, koncertszervezőnek és promóternek elküldött. A split a két zenekar 4-4 felvétele mellett egy komplett multimédiás extrát is tartalmaz, fotókkal, videoklipekkel és biográfiával kiegészítve.
 
A két zenekar együttműködése nemcsak a CD-re, hanem a koncertekre is kiterjedt, ezért az év második felében gyakran volt látható a SZEG-Watch My Dying páros az ország több pontján. 2005 augusztusában elkezdőtött a második SZEG lemez felvétele a debreceni P.Box hangstűdióban, Méhes János hangmérnök irányításával, amelynek eredményeképpen 2005 november 14-én megjelent a SZEG II. című korong a HammerWorld gondozásában . 
A lemezmegjelenést 3 nívós lemezbemutató koncert követte (Debrecen, Budapest – Kultiplex, Budapest – Pecsa, a Tankcsapda vendégeként.)
 
2006-ban elkezdődött a második nagylemez turnéjának szervezése és az éves koncertprogram kialakítása, amelyet váratlan esemény tört meg. Jozsó, hirtelen romló egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy vállalja az egész évre tervezett sűrű teendőket, így hosszas mérlegelés után kilépett a zenekarból. Ennek köszönhetően a zenekar egész éves programja törlődött és megkezdődött Jozsó utódjának keresése. Viszonylag hamar csatlakozott a csapathoz Todonai József, Toca , akivel egy új időszámítás kezdődött a Szeg életében...

2007-ben és 2008-ban számos nyári fesztiválon és vidéki klubban lépett fel a Szeg, amelyek között voltak önálló bulik és volt sportcsarnok-beli fellépés a Tankcsapda vendégeként. 2007-ben a pár hétre külföldről hazatért egykori énekessel, Jozsóval (aki most rendezőként tevékenykedett) és a PixelFilm segítségével elkészítettek egy új klipet a Tisztán a cél felé című dalra, amelyet a hazai zenetv-k is játszottak, illetve több rádióállomás tűzte műsorára a dalt.

2008-ban új dalokat írt a csapat és a nyári fesztiváldömping után hozzálátott a 3. nagylemez felvételeihez saját stúdiójukban, Debrecenben. Az anyag a Hammer/EDGE/RNR Média gondozásában jelent meg november 14-én, Hazaértem címmel, a dalszövegek nagyrészét Ales (ex-Necropsia) követte el. Az új album kedvező kritikákat kapott a hazai zenei sajtóban, azonban a webes kritikusok fanyalogva írtak róla, de ettől függetlenül a Hazaértem az internetesen rendelések alapján sikeres lemez, hiszen már jóval több fogyott belőle, mint elődjéből, a Szeg II.-ből.

A 2009-es évet a csapat ismét tagcserével kezdte, de ez nem törte meg lendületüket, hiszen "csak" a basszusgitáros poszton történt változás, Törös Attila helyét a korábban debreceni hardcore csapatokban játszó Plank Károly vette át. A Szeg pillanatnyilag új klipjén dolgozik, amely az új lemez Ugyanaz a hajnal c. számára készül, illetve várja a márciust, hogy újra nyakukba vegyék az országot és mindenhol bemutathassák az új dalokat.
 
A jelenlegi felállás:
Patai Károly - gitár
Todonai József - ének
Plank Károly - basszusgitár
Szilágyi István - dobok
 

Az előadó honlapja:

www.szeg.net

www.dalok.hu/szeg

Az előadó Facebook oldala:

Szeg - New Creation

Szeg
New Creation
E.Z.S. Music
2001

Metal

Szeg - Nail In Your Head

Szeg
Nail In Your Head
E.Z.S. Music
2003

Metal

Szeg - Szeg II.

Szeg
Szeg II.
E.Z.S. Music
2005

Metal

Szeg - Hazaértem

Szeg
Hazaértem
E.Z.S. Music
2008

Rock

Szeg - 10 Years After - Live In Debrecen II.

Szeg
10 Years After - Live In Debrecen II.
E.Z.S. Music
2010

Metal

Szeg - 10th Anniversary Collection CD3

Szeg
10th Anniversary Collection CD3
E.Z.S. Music
2010

Metal

Szeg - B-Sides

Szeg
B-Sides
E.Z.S. Music
2010

Metal

Szeg - 10th Anniversary Collection CD2

Szeg
10th Anniversary Collection CD2
E.Z.S. Music
2010

Metal

Szeg - 10th Anniversary Collection CD1

Szeg
10th Anniversary Collection CD1
E.Z.S. Music
2010

Metal

Szeg - 10 Years After - Live in Debrecen I.

Szeg
10 Years After - Live in Debrecen I.
E.Z.S. Music
2010

Metal

Szeg - Tartsd A Szád

Szeg
Tartsd A Szád
E.Z.S. Music
2012

Metal

Szeg - Phantom (EP)

Szeg
Phantom (EP)
E.Z.S. Music
2014

Metal

CSERE-BERE
2009. január 27. 14:07

Ha új lemez, akkor tagcsere... Lassan ez már szokássá válik nálunk, sajnos így van ez most is. Na, de nem kell megijedni, nem tűnünk el megint

tovább >>
ÚJÉVI SZEG AKCIÓ
2009. január 27. 14:02

Hatalmas akcióval kezdjük az új évet! Aki 2009. január 31-ig Szeg CD-t és Szeg pólót rendel, annak akciós áron postázzuk a termékeket. Szeg Hazaértem

tovább >>