mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Friderika

Friderika

Bayer Friderika 1971. október 4-én született Budapesten. Már gyermekkorábban énekesnőnek készült. Zenei általános iskolába járt. Tizennégy éves kora óta folyamatosan képezte a hangját. A Rock Színház musical stúdiójában színészmesterséget és színpadi mozgást tanult.
1993-ban a Magyar Rádió Sztárkereső című műsorában énekelt. Itt ismerkedett meg Jenei Szilveszterrel.
1994-ben teljesen ismeretlen előadóként elindult a Táncdalfesztiválon, amit a Kinek mondjam el vétkeimet című dallal sikerült is megnyernie. Ezt követően Dublinban , az Eurovíziós Dalfesztiválon első magyar döntősként ő képviselte Magyarországot. A magyar nyelven előadott dal elvarázsolta az európai  nézőket: Friderika 4. helyezést ért el a versenyen.
1994. április 30-án jelent meg első albuma Friderika címmel. Az album két hónap leforgása alatt aranylemez lett. Még abban az évben díjeső hullott Friderikára. Az Eurovíziós Dalfesztiválon elért eredménye miatt eMeRTon-díjat kapott. A szakma és a közönség együttes szavazása alapján az Axel-Springer Kft. alapította Aranyszarvas díjat is megkapta az Év énekesnője kategóriában , valamint az Ifjúsági Magazin olvasói is őt szavazták meg az Év énekesnőjének.
1995-ben szintén eMeRTon-díjat kapott az Év felfedezettje kategóriában. A MAHASZ által létrehozott Arany Zsiráfot is megkapta szintén az Év felfedezettje kategóriában.
1995-ben részt vett a lengyelországi Sopoti Dalfesztiválon , ahol második helyezést ért el.
1996. január 24-én megjelent második albuma Friderika 2. címmel , amelyett Gerendás Péterrel közösen készített. Erről az albumról a melankólikus hangulatú Elkésett karnevál vált slágerré. Ehhez a dalhoz Tímár Péter ( Csinibaba , Zimmer Feri ) készítette el a klipet.
Az Unilever cég - féléves közvéleménykutatás után - Friderikát választotta reklámarcnak a Lux tusfürdő termékcsaládjához. A kampányhoz promóciós dal készült Úgy illesz hozzám címmel. Ezt követően Friderika országjáró turnéra indult.
1998-ban megjelent harmadik albuma  Boldog vagyok címmel. Az album első slágere a Feltárcsáztad a szívemet az egyik legtöbbet játszott dal volt a rádiókban.
1999-ben az előző lemezhez hasonlóan optimista , vidám dalokkal jegyzett  Kincs , ami van című albuma már az Emi-Quint gondozásában jelent meg.
2001-ben Friderika ismét kiadót váltott és április 2-án megjelent 5. albuma Hazatalálsz címmel. Erről az albumról a Sordino című dalhoz készült klip.
2003-ban egy merőben új műfajban próbálta ki magát. Ennek köszönhető a Gospel című albuma. Ennek az albumnak a folytatása a 2006-ban megjelent Sáron rózsája szintén gospel dalokkal
2006-ban Friderika koncertet adott a margitszigeti Szabadtéri Színpadon , ahol legnagyobb slágereit adta elő. A koncerten Somló Tamás is fellépett.  A sikeres  koncert DVD-n is megjelent.
Friderika 1996 óta a Hit Gyülekezete tagja. Férjével rendszeresen járnak az egyház istentiszteleteire. 2001 decembere óta az ATV Vidám vasárnap című műsorában látható, ahol a Hit Gyülekezete zenekarában énekel. Jelenleg a Hit Rádió műsorvezetőjeként dolgozik.

Az előadó honlapja:

www.friderika.com

www.dalok.hu/friderika

Az előadó Facebook oldala:

Friderika - Tente Dalok (Bölcsődalok III.)

Friderika
Tente Dalok (Bölcsődalok III.)
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2016

Gyerek

Friderika - Ahogy Megindulnak A Fák (Single)

Friderika
Ahogy Megindulnak A Fák (Single)
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2019

Pop

Dalok, lemezek 1

2017. július 12. 13:50

Friderika