mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Kylfingar

Kylfingar

A jászsági Kylfingar célja, hogy Magyarországon képviselje az északi hatású folk/viking metalt. Szeretnénk nektek bemutatni a vikingek életét, korát, hitét, hőstetteiket, a gyönyörű északi tájakat... Eleinte csak feldolgozások (Ensiferum, Finntroll) képezték a zenekar repertoárját, mára azonban a saját dalok kerültek túlnyomó többségbe. Dalszövegeink nagy része magyar nyelvű.

Induláskor Asgard néven működtünk, majd a Kylfingar nevet választottuk részben egyedisége, részben magyar kötődése miatt. Mit is jelent? A kylfingek – többesszámban kylfingar, ejtsd "külfingár" – egy skandináviai eredetű népcsoport volt, nevük jelentése "buzogányos" (buzogány, harci bot=kylfa óskandináv nyelven). A keleti vikingekkel, azaz varégokkal együtt bejárták és végigportyázták Kelet-Európát a IX-XI. században, egy részük pedig katonai segédnépként Kijev, Bizánc és Magyarország szolgálatába szegődött. A magyarok kölpény néven ismerték őket. A krónikás hagyomány szerint e harcosok közül került ki a legendás X. századi Botond vezér (nevének ómagyar jelentése "buzogányos"), aki többek között legyőzte a bizánciak bajnokát, a "görög óriást" és bezúzta fegyverével Konstantinápoly kapuját...

A zenekar gondolata 2012 tavaszán pattant ki Váczi Viktor, Grócz Viktor és Kállai Gábor fejéből. A kezdeti Asgard nevet 2013 elején változtattuk meg Péderi Tamás, jelenlegi menedzserünk segítségével.

Témáink elsősorban a skandináv mitológiához, történelemhez és kultúrához fűződnek. Nagy hatással voltak és vannak is ránk az olyan nordikus és folkos témájú zenekarok, mint az Ensiferum, a jó öreg Finntroll, a kiváló dallamokkal játszadozó Equilibrium, és a szintén veterán Amon Amarth, de még tovább is sorolhatnánk… 
Elkezdtünk hát feldolgozásokat tanulni, elsősorban az előbb említett két kedvenc Ensiferum és Finntroll zenekaroktól. Ezek mellett párhuzamosan elkezdődtek a saját számok írása is, mivel nem tribützenekar szerettünk volna lenni. 
Csatlakozott hozzánk Tőzsér Krisztián basszer és Lakatos Gergő gitáros, így lett teljes a felállás. Immáron öten zúztunk a próbákon és a feldolgozások nagyon jól mentek. Elkészült az "Út a Valhallába", első saját zenénk és onnantól kezdve egyre sűrűbben stúdióztunk és születtek a Kylfingar-nóták egymás után.

Első koncertünkre 2012. szeptember 8-án került sor Boldogon, a Magyar Dal Napja két napos rendezvényén. A sikeres bemutatkozás és sok gratuláció még jobban fellelkesítettek minket. Következő koncertünk 2013. április 12-én volt Budapesten, ezt pedig további fővárosi, vidéki és határontúli bulik követték, melyeken olyan zenekarokkal játszhattunk együtt, mint a Niburta, az Akela, a Kill With Hate vagy a román An Theos. Mind hazánkból, mind külföldről rengeteg pozitív kritikát, hozzászólásokat és leveleket kapunk, ami még inkább tudatosítja bennünk, hogy jó úton haladunk.

Első lemezünk, melyen egy éven át folyamatosan dolgoztunk, "Halhatatlanok" címmel 2014. június 10-én jelent meg a HammerWorld magazin mellékleteként, a Nail Records gondozásában és emellett elérhető a digitális felületekről, illetve közvetlenül a zenekartól is. A lemez az általános koncepción belül a hősi halál és a Valhalla témájára épül, emellett névadóink, a kylfingek/kölpények kapcsán egy magyar monda, Botond történetének eseményeit is dallamokba foglaljuk. E lemezünk előfutára az ingyenesen letölthető, háromszámos promó kislemezünk, az Észak Népe EP volt.

2013 decemberében közös egyetértéssel távozott Kállai Gábor a zenekarból. 2014 április elejéig a zenekar régi ismerőse, Oláh Szilárd segítette ki a bandát. A dobok mögé ekkor érkezett jelenlegi tagunk, Horváth Bence.

További hazai klubkoncertek után meghívást kaptunk Magyarország nagyobb rock/metal irányú nyári fesztiváljaira (Rockmaraton, Rockpart) és további folk metalos minifesztiválokra (Folk-Rock-Maraton, FolkFest, stb.), melyeken egy színpadon állhattunk a finn Ensiferummal, a svájci Eluveitie-vel, a lengyel Behemoth-tal, a szintén finn Korpiklaanival, az orosz Arkonával többször is, a holland Heidevolkkal és az izlandi Skálmölddel, illetve a hazai folk színtér nagyjaival, mint a Dalriada, a The Moon and the Nightspirit, a Paddy and the Rats, a Niburta vagy épp a Virrasztók.

2015-ben hozzáfogtunk következő nagylemezünk megírásához, mely a "Világok Határán" címet kapta és 2016 tavaszán szeretnénk megjelentetni.
2016. január 3-án a második album első single dalához, a "Jötünheim kürtjei"-hez megjelent első animációs dalszöveges videónk.

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/kylfingar

Az előadó Facebook oldala:

www.facebook.com/KylfingarHungary

Kylfingar - Halhatatlanok

Kylfingar
Halhatatlanok
NAIL Records
2014

Metal

Kylfingar - Örök Vadászat (Single)

Kylfingar
Örök Vadászat (Single)
NAIL Records
2016

Metal

Kylfingar - Jötünheim Kürtjei (Single)

Kylfingar
Jötünheim Kürtjei (Single)
NAIL Records
2016

Metal

Dalok, lemezek 1

2016. január 29. 21:49

Kylfingar