mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Edvin Marton

Edvin Marton

 „Én egy 21. századi hegedűvirtuóz vagyok, aki ma gondolkozik, és ma érez” – mondja magáról a magyar származású Edvin Marton, aki komolyzenészként már huszonévesen bemutatkozott a világ számos jelentős koncerttermében. Az Ukrajnához tartozó, jelentős részben magyarlakta Kárpátalján nevelkedett hegedűfenomén zenész családban született, így már hároméves korában vonót tartott a kezében.
 
„Ahogy megszülettem, megpecsételődött a sorsom: biztos volt, hogy zenész leszek” – mondja Marton, akit akkoriban Csűry Lajos néven ismertek az iskolában és a szomszédságban. A fiatal hegedűs tehetsége már a zeneiskolában megmutatkozott, amikor három év alatt hétévnyi tananyagot sajátított el, így hétévesen már Mozart hegedűversenyeit játszotta.
„Egyszer ráültem a hegedűmre, annyira elegem volt a napi többórás gyakorlásból, s szegény apámnak a szomszéd faluba kellett mennie új hegedűt venni, így három napra megúsztam a próbákat” – mesél gyerekkori csínyéről a harmincéves hegedűs. Ma már jobban vigyáz hangszerére: hárommillió dollárt érő Antonio Stradivari hegedűjét állandóan testőr vigyázza.
A szegény kis faluból származó, fiatal hegedűművész az elmúlt évek során körbejárta a világot, és számos országban tanult.
Korai sikerek – a klasszikusok
Moszkvában a neves Csajkovszkij Központi Zeneiskola növendéke lehetett, „ahová már bekerülni is maga volt a karrier”. Korábban pedig Yuli Turovsky a Moszkvából fiatalon emigrált, s immár huszonöt éve Kanadában elő, elismert csellista-karmester. A két zeneművész életútja később még találkozott Montrealban, ahol a Turovsky által szervezett nemzetközi Orford Fesztivál nyerteseként Csűry az Il Musici de Montreallal közösen lemezt készíthetett.

Az előadó honlapja:

www.edvinmarton.com

www.dalok.hu/edvinmarton

Az előadó Facebook oldala:

www.facebook.com/edvin.marton

Edvin Marton - Stradivarius

Edvin Marton
Stradivarius
Bross Music
2006

Pop

Dalok, lemezek 1

2009. április 16. 16:08

Edvin Marton