mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Tisztán A Cél Felé

Tisztán A Cél Felé

Hare Krisna!
A csapat 2003. júliusban alakult Budapestről hazafele autózva. Az alapító tagok Akrsna pr. és jómagam (Gulab) voltunk. Akrsna egyéb elfoglaltságai miatt a kezdő lelkesedés ellenére nem sokáig tudott aktívan részt venni a TACF munkájában, de a kezdetektől folyamatosan támogat minket ahogy csak tud (pl. pofátlan módon évek óta az ő gitárján játszom. :))
Mar régóta álmodoztam róla, hogy újra zenélni kezdek és ahogy ilyenkor lenni szokott először a nevet találja ki az ember. Végül is, a nevet nem én találtam ki, hanem Sotár az AMD egykori énekese. Tisztán A Cél Felé.
Esetünkben az eredeti jelentés kissé módosult. Számunkra a név azt jelenti, hogy tisztán, vagyis drogok, szesz, cigaretta, és mások szenvedése, élete árán az asztalra rakott ételek nélkül, illetve tiszta szívvel és lélekkel a cél, azaz Krisna felé.
Először Zolit kerestem meg, aki ekkor még a szintén egri Smiling Face-ben is zenélt. Mivel régi vágya volt, hogy Krisna-tudatos zenekarban játsszon rögtön igent mondott. A Smiling Face ezután nem sokkal fel is oszlott. A dobos posztot először A Mantrás Gopi Krisna pr. bátyja Boresz foglalta el, de mivel máshol is zenélt és kétgyermekes család apa, hamar kiderült, hogy nem lesz ránk ideje. A következő dobos Kutyus volt, akivel annak idején az egri Corpse nevű együttesben éveket zenéltem együtt. Több jelölt utan az énekes helyet Gabi (Fg) foglalta el. Ezzel a felállással rögzítettük 2004 augusztusban a szintén Mantrás Jaya Hari pr. stúdiójában első lemezünket Forradalom címmel. Nem sokkal később Kutya elhagyott minket és elkezdtünk dobos után kutatni. Nem volt könnyű dolgunk. Több jelentkező és pár kisegítő dobosokkal lenyomott koncert után (Tango Dani, Kutya, stb. ...) megtalált minket Gergő, aki kiválóan bevált. Idén (2006) április – május - júniusban ugyancsak Jaya segítségével felvettük a második anyagunkat, mely az 1965.09.19. címet viseli. Nagyjából ennyit szerettem volna a csapat történetéről mondani, most lássuk a lényegesebb dolgokat:

A Tisztén A Cél Felé egy teljesen hagyományos „régisulis” hardcore banda, ha zenei oldalról közelítjük a dolgot. A nagyok lábnyomaiban lépdelve (Agnostic Front, Warzone, Sick Of It All, AMD, Boston Klinika, illetve a gyönyörű 80-as évek magyar punk vonala) ápoljuk  a hardcore életforma és zene hagyományait.
A 90-es évek elejétől a hardcore jelentett számunkra mindent. Nem születtünk gazdag családba, nem voltak jó lehetőségeink, maradt az utca, a Pallos (ez a kocsma volt Egerben  a törzshelyünk. Ennek a története is megérdemelne pár sort, de majd talán máskor), a barátok és persze a hardcore. Főleg az egri hardcore. Emlékszem amikor kijött ’92 körül a Biohazard második lemeze és vele a Punishment klipjük, teljesen el voltunk tőle szállva. Magyarországon tetoválást ekkoriban még nem lehetett látni ezek meg teljesen be voltak húzva. Ez kell nekünk is! Ezek tudnak élni! Gomba módra kezdtek alakulni Egerben a bandák. A Boston mellett már ott volt a Fermentatio, utána jött a Forcas, a Flag of Hate, az Anger és persze a Corpse. Nagy élet volt, jó évek voltak.
Aztán egyszer csak berobbant az életünkbe a Krisna-tudat. ’92-’93 körül megjelentek Egerben a Krisna hivők és velük az első Krisna fesztiválok a művelődési házban. Volt akinek tetszett a dolog, volt aki bírálta, olyan is volt aki kigúnyolta, szidta, kinevette őket, de nem tudomást venni nem tudtál róla. Amiben mindenki egyetértett, az az volt, hogy nagyon finomak az ételeik.
Mindannyian lázadók voltunk, mint általában minden tizen és huszon éves fiatal. Szex, drog, rock´n´roll, meg  minden ami ezzel jár. Aztán miután megismertem a Krisna-tudat filozófiáját rá kellett jönnöm, hogy amit eddig csináltam, az nem igazan volt lázadás. Amit mindenki csinál az nem is olyan nagy dolog. Manapság akkor lógsz ki a sorból, akkor vagy rebellis söpredék :), ha X-et rajzolsz a kezedre. Mindenki iszik, cigizik, drogozik, lefekszik fűvel-fával. A mai világban akkor válsz lázadóvá, ha ezekre nemet tudsz mondani. De ezen is túl a valódi lázadás, a Krisna-tudat lázadása.
Nemet mondani mindenre amit eddig belénk sulykoltak az iskolapadban és otthon. Nemet mondani a hazug társadalom hazug dogmáira. Nemet mondani a hazug tudományra ami  szinte csak üzlet és politika. Mint pl. a hidegháború fénykorában koholt Holdra szállás, Gagarin megkérdőjelezhető első űrutazása. Üzleti és politikai érdekekhez igazított történelmi tények, Darwin nevetséges elmélete, amely szerint kijöttünk a vízből, felmásztunk a fára, majd később lemásztunk róla és már pattintgattuk is a kovakövet, és még sorolhatnám. Nemet mondani arra, hogy ez a test a valódi énünk és nem létezik semmiféle lélek. Nemet mondani arra, hogy az élet célja és értelme az, hogy tanulj, dolgozz másoknak míg el nem vérzel, szolgáld a tőkés réteget, csinálj gyereket, neveld fel, aztán halj meg. Nemet mondani a húsevésre és a vágóhidakra, ahol milliók halnak kínhalált naponta azért, hogy megtölthessük a gyomrunkat. Nemet mondani a társadalom által legálisan árusított mérgekre, mint az alkohol és a cigaretta, amelyekből a legnagyobb bevétele van az államnak, nem törődve vele, hogy hányan válnak fizikai és szellemi ronccsá illetve hányan halnak meg miattuk. Nemet mondani a drogokra.
Első a profit, az ember csak utána jön. Ez ennek a szemét úgynevezett "civilizációnak" az álláspontja. A valódi lázadás szembe helyezkedni ezzel a sok hazugsággal és nem úszni az árral. Srila Prabhupada szavaival fogalmazva: "Csizmával az arcukba!!"
Ez a Tisztán A Cél Felé küldetése!
Történt velünk egy nagyszerű dolog, ami pozitív irányban megváltoztatta az életünket illetve sok dologban felnyitotta a szemünket és ezt szeretnénk másokkal is megosztani. 
- Ez a dolog nagyon jó, gyere próbáld ki te is!
Aztán mindenki használja a szabad akaratát és döntse el magában, hogy kipróbálja-e.

Hare Krisna!
A Tisztán A Cél Felé egy három éve alakult –egyébként Krisna-tudatú-, egri old school csapat. Első albumukhoz még nem volt szerencsém, a kettes sorszámú 1965.09.19. –amit az underground körökben legendás Trottel adott ki- viszont eljutott hozzám.
Viszonylag kevés old school anyag érkezik szerkesztőségünkbe, aminek fő oka nyilván a hardcore fémesedése, tehát azt mindenképp le kell szögezni, hogy a Tisztán A Cél Felé aztán tényleg hiteles. Nincs is komoly gond ezzel a határozott mondanivalót képünkbe fröcsögő, lecsupaszított zenével, mert hát valóban kellemesen aprít a társaság a rendelkezésünkre álló 23 és fél percben. Ezalatt az idő alatt egyébként 11 nóta hangzik el, amivel talán sikerül érzékeltetnem az anyag nyers, pőre jellegét, és hát mondanom se kell, hogy a hangzás sincs széteditálva; itt is a durvaság, egyszerűség dominál. Ami viszont nem szimpi, hogy a szövegekben többször előkerül a krisnázás: felőlem aztán mindenki abban hisz, amiben akar, de mi a fittyfenének kell ezt világgá kürtölni? A másik, hogy ha már cséplős HC, akkor sokkal szimpatikusabb, amit a Terror, a Barcode vagy az Icepick csinál: ezek se metal bandák, sőt, de legalább hangzásukban súlyosak, maiak. A dalok színvonala viszont majdhogynem a kezdő Ki Vagyok Én?-től a záró Minden Faluban És Városban-ig egyenletes, szóval látok fantáziát a csapatban, és még a helyenként papolós, szájbarágós szövegek se zavarnak – pláne hogy ez majdhogynem stíluskövetelmény.
Nem tudom, hány olvasónkat érdekli egy Krisna beállítottságú, hazai old school hardcore anyag, de a Tisztán A Cél Felé egész tisztességes teljesítményt tett le az asztalra.

Az előadó honlapja:

http://www.myspace.com/tisztanacelfele

www.dalok.hu/tisztanacelfele

Az előadó Facebook oldala:

Tisztán A Cél Felé - 1965.09.19.

Tisztán A Cél Felé
1965.09.19.
Trottel Records
2006

Rock

Tisztán A Cél Felé - 10

Tisztán A Cél Felé
10
Trottel Records
2015

Punk, Rock

Dalok, lemezek 1

2009. április 17. 15:46

Tisztán a cél a felé