mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Istvánfi Balázs

Istvánfi Balázs

Istvánfi Balázs 1972-ben született Budapesten, építőmérnök diplomáját 1996-ban szerezte. Gyermekkora óta foglalkozik a népzenével, közel húsz éve játszik dudán. Kezdetben magántanárai voltak: Pál István, ifj. Csoóri Sándor és Adorján István tanították, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén folytatta játékának tökéletesítését, Juhász Zoltán tanítványaként.
Az elmúlt években számos lemezfelvételen működött közre, illetve három saját albuma is megjelent: Szól a duda (2002), Toronyalja (2003) és Idő nélkül (2007). Repertoárjában a hagyományos dudamuzsika mellett saját kompozíciók is megtalálhatók, melyek formai nyelve és stílusa az autentikus népzenében gyökerezik. Virtuóz stílusa és zenei gondolkodása révén az egyik legkiválóbb magyar népzenésszé vált.
Munkájának elismeréseként kapta a magyar állami népzenei kitüntetését, a Népművészet Ifjú Mestere címet. Azon kevés művész közé tartozik, akik nemcsak játszanak a dudán, de a hangszer készítésében is jártasak, hangszereivel a magyar hangszerkiállításokon több alkalommal is díjat nyert. Paganum nevű együttesét, a duda-tekerőlant duót, 2009-ben alapította Németh Andrással.


„A magyar népzenében a dudának énekelt irodalma alakult ki. Ebből is következik, hogy a (jó) dudás megbecsült tagja volt a falvakban lakók közösségének. Szerencsére a korábban kiveszőnek látszó hangszer mára sok kitűnő fiatal muzsikus kezében biztosította helyét nemcsak a táncházak, hanem a koncerttermek közönsége számára is. Ezek között köszönthetjük Istvánfi Balázst is. Sőt! Az önálló lemezekkel rendelkező dudások között újonnan jelentkező albumával vezető helyet tölt be. Talán nem véletlenül…” - Hollókői Lajos

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/istvanfibalazs

Az előadó Facebook oldala:

www.facebook.com/IstvanfiNemethDuo

Istvánfi Balázs - Idő Nélkül

Istvánfi Balázs
Idő Nélkül
Fonó Budai Zeneház
2007

Népzene

Dalok, lemezek 1

2015. január 03. 20:44

Istvánfi Balázs